Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton välinen työehtosopimusratkaisu hyväksyttiin

Jaa
Kemianteollisuus ry:n, Muoviteollisuus ry:n ja Teollisuusliitto ry:n hallinnot ovat hyväksyneet tänään osapuolten välille perjantaina 3.2. syntyneen neuvottelutuloksen uusista työehtosopimuksista Kemian perusteollisuuden, Öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuuden sekä Muovituoteteollisuuden ja Kemian tuoteteollisuuden sopimusaloille. Sopimusten piirissä on noin 14 000 työntekijää. Sopimuskausi on 2 vuotta.

Ratkaisussa on huomioitu toimialan yritysten erilaiset tilanteet

Sopimus korottaa palkkoja 1.9. yleiskorotuksella 2,2 prosenttia vuonna 2023. Tämän lisäksi maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä maaliskuussa ja ensimmäisen vuoden palkankorotuksen maksuajankohdan 5 kuukauden siirtoa kompensoiva myöhennyserä 400 € kesäkuussa. Vuonna 2024 palkkoja korotetaan 1.4. 3,3 % yleiskorotuksella ja 0,2 % yrityskohtaisella erällä. Vuoro- ja muita lisiä ja pääluottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 1.1.2024 alkaen 3,3 %.

Palkkoja korottava vaikutus sopimuskaudella on 5,7 %. Kertaerän 400 € vaikutus on 1,05 %. Kokonaisvaikutus kolmelle sopimusalalle painotettuna ja myöhennyserä huomioituna on yhteensä 7,0 %.

Työehtosopimus on voimassa 3.2.2023–31.12.2024 välisen ajan, ellei muuta sovita.

Kemianteollisuuden työehtosopimuksista on tänään saavutettu ratkaisu, joka ottaa huomioon eri toimialojen yritysten ja erityisesti pk-yritysten haastavan tilanteen. Osalla yrityksistä menee paremmin, osalla lomautuksia on jo käynnissä tai niitä on tulossa. Taantuma ja hintojen nousu ovat vaikeuttaneet monen yrityksen toimintaa. Valtaosa pk-yrityksistä ei pysty siirtämään hintojen nousua eteenpäin omiin hintoihinsa.

Tästä syystä Kemianteollisuuden työehtosopimusratkaisut eroavat teknologiateollisuuden työehtosopimusratkaisusta siinä, että kemianteollisuuden vuodet ovat korotusmielessä eri järjestyksessä. Lisäksi palkankorotusten taso 24 kk:lle on hivenen matalampi ja palkankorotusten maksuajankohtaa on siirretty ensimmäisenä vuonna. Kertaerä ja myöhennyserä muodostavat yhdessä suuremman euromäärän kuin teknologiateollisuudessa. Jälkimmäinen kuitenkin kompensoi sitä hyötyä, jonka työnantaja saa korotuksen myöhentämisestä. Uskomme, että tällä mallilla alalla saadaan paremmin turvattua työpaikat.

Lisäksi kemianteollisuuden ratkaisuun sisältyy molemmille vuosille palkankorotustuen osalta kriisilauseke, jossa paikallisesti voidaan sopia luottamusmiehen kanssa kertaerästä, myöhennyserästä ja korotuksista toisin.

Työehtosopimusten tekstikysymyksissä myös edistystä

Tekstikirjaukset eivät nosta työehtosopimusratkaisujen kustannusvaikutusta.

Pidämme tekstimuutoksia tälläkin kierroksella edistysaskeleina kohti työehtosopimusten uudistamista.

Työehtosopimusten tekstikysymyksissä vastattiin niin työantajien kuin työntekijöiden konkreettisiin tarpeisiin. Pidämme muun muassa hyvänä, että työaikakokeilulle on sovittu jatkoa vuoden 2025 loppuun. Tämä tarkoittaa, että työehtosopimusten työaikamääräyksistä voidaan paikallisesti sopien poiketa laajasti. Kokeilu on aloitettu jo vuonna 2022. Lisäksi mahdollistetaan lomarahan maksaminen kiinteinä palkanmaksupäivinä ja vuosiloman sijoittaminen irtisanomisajalle lomakaudesta riippumatta tietyssä irtisanomistilanteessa. Työntekijöiden osalta toisaalta huomioidaan myös paremmin lapsiperheet ja sairaan lapsen hoito ylityön kertymisessä ja vuorotyössä sekä perehdyttäminen työntekijän siirtyessä kokonaan uusiin työtehtäviin.

Toimialalle vuonna 2022 lanseerattua oppisopimusmallia viedään edelleen yhdessä eteenpäin. Yhteinen tahtotila on myös edistää paikallista sopimista lukuisin toimin. Ala lanseeraa myös hankkeen alan työntekijöiden pidemmille työurille sekä sille, miten työntekijätehtävissä olevien sukupuolijakoa voidaan tasoittaa. Ala on työntekijäryhmän osalta vahvasti miesvaltainen.

Yhteenvetona ratkaisuista voidaan todeta, että kierroksen isoin kysymys, palkkaratkaisu saatiin olosuhteisiin nähden kohtuulliselle tasolle. Tunnustus tulee antaa neuvotteluosapuolellemme Teollisuusliitolle siitä, että kemianteollisuuden eri toimialojen ja pk-yritysten haasteet ymmärrettiin. Valitettavaa puolestaan oli, että alan yrityksiin aiheutui kolmen päivän työtaistelutoimien seurauksena vahinkoa ja mainehaittaa. Muutamalle lakossa olleelle yritykselle kolmen päivän työtaistelu tarkoittaa lähes kahden viikon tuotannon keskeytymistä. Nämä olisi voitu välttää neuvotteluilla, joita oli lakkojen julkistamiseen saakka käyty hyvässä hengessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmä maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän tavoitteita onnistuneina.

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme