Kenialaisille opiskelijoille räätälöity fysioterapeutin tutkinto-ohjelma alkoi TAMKissa

Opiskelijat ovat nyt opiskelleet uudessa ohjelmassa neljä kuukautta. Yhteisen työskentely- ja opiskelukulttuurin rakentamisessa ja käsitteiden ymmärtämisessä on ollut kulttuurierojen vuoksi aluksi haasteita. Yleisesti ottaen opinnot ovat kuitenkin alkaneet hyvin ja opiskelijat ovat innokkaita syventämään osaamistaan.
Kulttuurierot opinnoissa
Fysioterapiaopiskelija Faith Chepkosgei kertoo, että eri vaihtoehtojen vertailun jälkeen TAMK oli paras valinta fysioterapian opiskeluun koulutuksen korkean laadun ansiosta. Hän on jo törmännyt kulttuurieroihin Kenian ja Suomen välillä.
— Keniassa opettajat ovat korkeita auktoriteetteja. Tunneilla puhuttelemme opettajia muodollisesti herrana tai rouvana ja sukunimellä. Me kirjoitamme muistiinpanot opettajien sanelun pohjalta, koska meillä ei ole Moodlea. Kokeet tehdään paperilla, Chepkosgei toteaa.
Keniassa fysioterapian opinnot kestävät neljä vuotta. Suomessa opinnot kestävät 3,5 vuotta ja harjoitteluilla sekä pienryhmätyöskentelyllä on suuri rooli opinnoissa.
— Myös teknologia on edistyneempää täällä Suomessa kuin Keniassa, Chepkosgei kertoo.
TAMKin fysioterapian lehtori Tiina Pystynen mainitsee, että kulttuurierot ovat herättäneet opiskelijoiden keskuudessa kysymyksiä. Opiskelijat ovat esimerkiksi pohtineet, miksi suomalaiset ovat niin vakavia, vaikka he ovat maailman onnellisin kansa. Toinen keskustelunaihe on ollut, miksi vanhukset asuvat Suomessa yksin tai vanhainkodeissa. Keniassa perheet asuvat tyypillisesti yhdessä ja lapset pitävät huolta ikääntyvistä vanhemmistaan.
Pilottiryhmän hieno alku
Pystynen on erittäin tyytyväinen pilottiryhmään. Opiskelijat ovat kyvykkäitä, positiivisia ja motivoituneita opiskelemaan ja oppimaan uusia asioita.
— Opiskelijat ovat läpäisseet kokeensa hyvin arvosanoin. Kaikki tehtävät on suoritettu ajallaan. Opiskelijat ovat hyvin tunnollisia ja ahkeria, Pystynen kertoo.
Chepkosgei lisää, että hän pitää opinnoistaan TAMKissa ja myös Tampereella asumisesta, koska kaupunki on kaunis ja rauhallinen. Hän pitää erityisesti järvistä. Hänen opintonsa ovat sujuneet hyvin ja hän on innostunut oppimaan lisää.
— Anatomia on hieman hankalaa, mutta selviydyn siitä, Chepkosgei kertoo.
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma on suunniteltu siten, että kaksi viimeistä harjoittelua suoritetaan Keniassa.
— Keniassa on pulaa fysioterapeuteista ja siksi olisi hienoa, jos opiskelijat palaisivat sinne helpottamaan tilannetta, Pystynen toteaa.
Lisätietoa:
Tiina Pystynen, lehtori, sosiaali- ja terveysala, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 3240 191, tiina.pystynen@tuni.fi
Kuva: Emmi Suominen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Hukkakahvista painoväriä: suomalaisinnovaatio uudistaa pakkauspainatusta23.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kahvista painoväriä! Suomalaiskumppaneiden yhteistyö on johtanut uuteen innovaatioon, jossa paahdetun kahvin sivuvirroista tuotettua bioväriä on hyödynnetty kuitupohjaisten pakkausten fleksopainatuksessa.
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme