Suomen Kennelliitto ry

Kennelklubben belönade coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo med titeln Specialhjältehund

Jaa

Finska Kennelklubben belönar varje år Hjältehundar som har bidragit till att ett eller fler människoliv har räddats. I år utöver Hjältehundar får fyra hundar titeln Specialhjältehund: Kössi, Miina, E.T och Valo är coronahundar tränade av Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry och jobbar på flygplatsen.

Bild: Jukka Pätynen
Bild: Jukka Pätynen

– De här fyra hundarna som ska belönas är Hjältehundar helt i särklass. De har ett beaktansvärt inflytande på människors välbefinnande över hela världen. De för också fram betydelsen av hundar i samhället – ingenting kan ersätta människans fyrbenta vän, betonar Harri Lehkonen, styrelsens ordförande i Kennelklubben.

Vid undersökningar av Anna Hielm-Björkman som ärdocent i klinisk forskning på sällskapsdjur har det framgått att hundar kan identifiera en COVID-19-virusinfektion snabbt och till och med mer pålitligt än laboratorieprov. På basis av de här preliminära undersökningsresultaten testas till slutet av året med hjälp av fyra coronahundar vilka passagerare som bär COVID-19-viruset på Helsingfors-Vanda flygplats, genom att undersöka svabbprov av frivilliga flygpassagerare som ankommer till Finland.

Coronahundar för med sig praktisk nytta men också glädje till flygplatsen

– I början av coronaepidemin funderade vi om det vore möjligt för en hund att identifiera människor smittade av COVID-19. Med hjälp av prov vi fick från vår närmaste krets testade vi att urskilja lukten av COVID-19 med Kössi och det lyckades ju väl. Först startade vi forskningsprojektet och därefter började coronahundträningen och flygplatspiloten på Helsingfors-Vanda för att sålla coronainfektioner bland flygpassagerare, berättar Susanna Paavilainen som är verksamhetsledare i Wise Nose och tränare av galgo-mix Kössi och labrador retriever Miina.

På flygplatsen har man tagit emot coronahundarna med en glad och positiv inställning, priser hon. Passagerare och flygplatspersonalen känner igen hundarna och kommer och hälsar oss. Coronahundarna lyser upp dagen för många.

– Det har fastnat i minnet särskilt bra när E.T uttryckte ett positivt prov bland passagerares prov för första gången. Jag var stolt över hunden och hur den arbetade, gläder Anette Kare som tränar den vita vallhunden E.T.

Hon och E.T var med i Wise Noses hundgrupp som urskiljer cancerlukt när coronaepidemin började. Efter det var det lätt att flytta sig till coronahundträningen som är mycket motiverande.

Schäfer Valo har också gjort luktdetektion av cancerprov innan den kom med till coronahundverksamheten. Valo luktar på prov på hundskolan eftersom den är för stor för att arbeta på flygplatsens luktstation. Den besöker ändå flygplatsen för att träna arbetet, berättar Valos tränare Heli Niuro.

– På flygplatsen har hundarna mottagits med entusiasm. Även om Valo är en stor hund, tar människor kontakt med oss och även hunden har varit hänförd över uppmärksamheten. Själv upplever jag att forskningen, eller att hundarnas lukttester jämförs med PCR-tester som tas i näsa och svalg, gör detta ännu mer intressant!

Coronahundverksamheten kräver engagemang på heltid

Många har frågat om de kunde träna sin egen hund för att bli en coronahund. Coronahundverksamheten är ändå inte en hobby utan den kräver engagemang på heltid, betonar hundtränarna. Träningen kan också bli avbruten om hunden inte har de egenskaper som luktarbetet eller att arbeta i olika miljöer kräver.

Susanna Paavilainen önskar sig att det i framtiden skulle vara möjligt att få mer platser där man kan träna coronahundar. Verksamheten utvecklas kontinuerligt och redan nu har den visat sig vara ytterst viktig. I framtiden kan coronahundverksamheten vara till nytta på många olika sätt.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Styrelsens ordförande i Finska Kennelklubben
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
tfn 050 329 2188

Verksamhetsledare i Wise Nose ry
Susanna Paavilainen
susanna.paavilainen@wisenose.fi
tfn 044 504 4464

Kuvat

Bild: Jukka Pätynen
Bild: Jukka Pätynen
Lataa
E.T. Bild: Jukka Pätynen
E.T. Bild: Jukka Pätynen
Lataa
Valo. Bild: Jukka Pätynen
Valo. Bild: Jukka Pätynen
Lataa
Kössi. Bild: Jukka Pätynen
Kössi. Bild: Jukka Pätynen
Lataa
Miina. Bild: Jukka Pätynen
Miina. Bild: Jukka Pätynen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Finska Kennelklubben ry är Nordens äldsta hundorganisation. Som ledande expertorgan samlar vi och delar vi ut information gällande hundar. Vi har en aktiv interaktion med olika intressentgrupper, följer med lagstiftningen samt driver hundars och hundägarnas intressen både nationellt och internationellt. Vi har mer än 147 000 personmedlemmar samt 2000 medlemsföreningar.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

The Finnish Kennel Club has given Special Hero Dog Awards to COVID-19 sniffer dogs Kössi, Miina, E.T and Valo28.10.2020 11:02:08 EETTiedote

Every year, the Finnish Kennel Club gives Hero Dog Awards to dogs that have helped save one or more human lives. This year, in addition to the Hero Dog Awards, the Finnish Kennel Club will also give Special Hero Dog Awards to the four COVID-19 sniffer dogs Kössi, Miina, E.T and Valo, who work at Helsinki Airport and have been trained by Wise Nose – Finland’s Smell Detection Association.

Kennelklubben donerar till forskningen: fler coronahundar behövs27.10.2020 15:30:16 EETTiedote

Finska Kennelklubben stöder forskningen kring coronahundar som görs på Veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet med sammanlagt 20 000 euro. Kennelklubben uppmuntrar även andra aktörer inom hundaktivitetsbranschen att donera till den här aktuella forskningen som kan ha en banbrytande betydelse för människornas hälsa och för en möjlighet att hålla samhället öppet och i gång.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme