Suomen Kennelliitto ry

Kennelliitto palkitsi koronakoirat Kössin, Miinan, E.T:n ja Valon Erikoissankarikoirina

Jaa

Suomen Kennelliitto palkitsee vuosittain Sankarikoiria, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Tänä vuonna palkittavien Sankarikoirien lisäksi Erikoissankarikoiran arvolla palkitaan lentokentällä työskentelevät, Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry:n kouluttamat neljä koronakoiraa Kössi, Miina, E.T ja Valo.

Kuva: Jukka Pätynen
Kuva: Jukka Pätynen

- Nämä neljä palkittavaa koiraa ovat Sankarikoiria aivan omassa luokassaan. Toiminnallaan ne vaikuttavat merkittävästi ihmisten hyvinvointiin ympäri maailman. Ne myös tuovat esille koiran merkityksen yhteiskunnassa - mikään ei pysty korvaamaan ihmisen nelijalkaista ystävää, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosentti Anna Hielm-Björkmanin tutkimuksissa on selvinnyt, että koira tunnistaa COVID-19-virustartunnan nopeasti, jopa luotettavammin kuin laboratoriokokeet. Näiden alustavien tutkimustulosten pohjalta Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan tämän vuoden loppuun saakka neljän koronakoiran voimin COVID-19-virusta kantavat matkustajat Suomeen saapuvien lentomatkustajien ihopyyhintänäytteistä.

Koronakoirat tuovat käytännön hyödyn lisäksi iloa lentokentälle

- Koronaepidemian alkaessa mietittiin, olisiko koiran mahdollista tunnistaa COVID-19-virukseen sairastuneet ihmiset. Lähipiirin näytteiden avulla testasimme Kössin kanssa COVID-19-hajun erottelua, ja onnistuihan se. Käynnistimme ensin tutkimusprojektin, ja sen jälkeen koronakoirakoulutuksen sekä Helsinki-Vantaan lentokenttäpilotin matkustajien koronainfektioiden seulomiseksi, kertoo Wise Nosen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen, galgo-mix Kössin ja labradorinnoutaja Miinan ohjaaja.

Koronakoirat on otettu lentokentällä vastaan positiivisesti ja ilolla, hän kehuu. Matkustajat ja lentokentän työntekijät tunnistavat koirat ja tulevat tervehtimään. Koronakoirat piristävät monen päivää.

- Erityisesti mieleen on jäänyt E.T:n ensimmäisen positiivisen näytteen ilmaiseminen matkustajien näytteistä. Olin ylpeä koirasta ja sen työskentelystä, iloitsee valkoinen paimenkoira E.T:n ohjaaja Anette Kare.

Hän oli E.T:n kanssa mukana Wise Nosen syöpähajukoiraryhmässä, kun koronaepidemia alkoi. Tästä oli helppo siirtyä mukaan koronakoirakoulutukseen, joka motivoi todella.

Saksanpaimenkoira Valo on myös tehnyt syöpänäytteiden hajuerottelua ennen koronakoiratoimintaan mukaantulemistaan. Valo haistelee näytteitä koirakoululla, sillä se liian isokokoinen toimimaan lentokentän hajuasemalla. Se käy kuitenkin harjoittelemassa toimintaa lentokentällä, kertoo Valon ohjaaja Heli Niuro.

- Lentokentällä koirat ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Vaikka Valo on iso koira, ihmiset ottavat meihin kontaktia ja koirakin on ollut haltioissaan ihailijoista. Itse koen, että tutkimuksen tekeminen, eli koirien hajutestin vertailu nenänielu/PCR-testiin tekee tästä vielä mielenkiintoisempaa!

Koronakoiratoiminta vaatii kokopäiväistä sitoutumista

Moni on kysellyt, voisiko oman koiran kouluttaa koronakoiraksi. Koronakoiratoiminta ei ole harrastusta, vaan vaatii sitoutumista kokopäiväisesti, painottavat koiranohjaajat. Koulutus voi myös keskeytyä, jos koiralla ei ole tarvittavia ominaisuuksia hajutyöhön tai toimintaan erilaisissa ympäristöissä.

Susanna Paavilainen toivoo, että tulevaisuudessa saataisiin lisää koronakoirakoulutuspaikkoja. Toimintaa kehitetään koko ajan, ja se on jo nyt osoittautunut erittäin tärkeäksi. Tulevaisuudessa koronakoiratoiminnalle voi olla monenlaista käyttöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 2188

Wise Nose ry:n toiminnanjohtaja
Susanna Paavilainen
susanna.paavilainen@wisenose.fi
puh. 044 504 4464

Kuvat

Kuva: Jukka Pätynen
Kuva: Jukka Pätynen
Lataa
E.T. Kuva: Jukka Pätynen
E.T. Kuva: Jukka Pätynen
Lataa
Valo. Kuva: Jukka Pätynen
Valo. Kuva: Jukka Pätynen
Lataa
Kössi. Kuva: Jukka Pätynen
Kössi. Kuva: Jukka Pätynen
Lataa
Miina. Kuva: Jukka Pätynen
Miina. Kuva: Jukka Pätynen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

The Finnish Kennel Club has given Special Hero Dog Awards to COVID-19 sniffer dogs Kössi, Miina, E.T and Valo28.10.2020 11:02:08 EETTiedote

Every year, the Finnish Kennel Club gives Hero Dog Awards to dogs that have helped save one or more human lives. This year, in addition to the Hero Dog Awards, the Finnish Kennel Club will also give Special Hero Dog Awards to the four COVID-19 sniffer dogs Kössi, Miina, E.T and Valo, who work at Helsinki Airport and have been trained by Wise Nose – Finland’s Smell Detection Association.

Kennelklubben donerar till forskningen: fler coronahundar behövs27.10.2020 15:30:16 EETTiedote

Finska Kennelklubben stöder forskningen kring coronahundar som görs på Veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet med sammanlagt 20 000 euro. Kennelklubben uppmuntrar även andra aktörer inom hundaktivitetsbranschen att donera till den här aktuella forskningen som kan ha en banbrytande betydelse för människornas hälsa och för en möjlighet att hålla samhället öppet och i gång.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme