Suomen Kennelliitto ry

Kennelliitto palkitsi Vuoden virkakoirat 2022 – esittelyssä tullikoira Hessu, sotakoira Oikku, vankilakoira Hippi, poliisikoira Sampo ja rajakoira Clapton

Jaa

Kennelliitto palkitsee vuosittain Vuoden virkakoirat. Tänä vuonna palkinnon saavat tullikoira Hessu, sotakoira Oikku, vankilakoira Hippi, poliisikoira Sampo ja rajakoira Clapton. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Tulli, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Rajavartiolaitos.

Vuoden rajakoira 2022 Clapton, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden rajakoira 2022 Clapton, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Kaikki Vuoden virkakoirat ovat toimineet ansiokkaasti tehtävässään ihmisen apuna. Vuoden virkakoirat 2022 vastaanottavat palkintonsa 2.12.2022 kello 14:30 järjestettävässä tilaisuudessa Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden tullikoira 2022

Vuoden tullikoira 2022 on labradorinnoutaja Hietsun Legenda ”Hessu”, joka työskentelee Lentotullissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä ohjaajansa, tullitarkastaja Jani Laihon kanssa. 6,5-vuotias Hessu on koulutettu huumausaineiden etsintään.

Kuluvan vuoden aikana Hessu on jatkanut aiempien vuosien erinomaisia työsuorituksiaan erilaisten huumeiden salakuljetustapausten parissa. Hessu on ohjaajansa ensimmäinen virkakoira ja kasvatus- ja koulutusvaiheen motivoituneesta ja innostuneesta koirakosta on kehittynyt ammattitaitoinen työpari Tullin käyttöön.

Vuoden sotakoira 2022

Vuoden sotakoira 2022 on labradorinnoutaja Juupelin Super-Oikku ”Oikku”. 8-vuotias Oikku ja ohjaaja, ylipursimies Mikko Majuri työskentelevät rannikkolaivastossa Pansiossa. Oikku on erikoisetsintäkoira, joka on koulutettu ilmaisemaan räjähdysaineita ja aseita.

Oikku on aktiivinen työmyyrä, joka on suorittanut vuosien aikana lukemattomia räjähde-etsintöjä niin Puolustusvoimien turvatarkastuksissa kuin virka-avuissa muille viranomaisille. Oikun työmoraali on periksiantamaton ja työn jälki on ollut aina moitteeton. Oikku on myös ollut voittamaton apu kehitettäessä räjähdekoiran käyttöä merellisissä olosuhteissa.

Vuoden vankilakoira 2022

Vuoden vankilakoira 2022 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Hiprakka ”Hippi”, joka työskentelee Hämeenlinnan vankilassa yhdessä ohjaajansa, vartija Anitta Lindholmin kanssa. 3,5-vuotias Hippi on koulutettu etsimään huumausaineita sekä aseita ja niiden osia. Hippi on ensimmäinen belgianpaimenkoira malinois vankilakoirana.

Hippi on nuori ja edistyksellinen vankilakoira, joka on innokas ja aktiivinen sekä omaa hyvän työmoraalin. Pitkän linjan koiranohjaaja Lindholm on kaikkia auttava työmyyrä Rikosseuraamuslaitoksen koiranohjaajien parissa ja yhdessä Hipin kanssa he ovat erinomainen työpari.

Vuoden poliisikoira 2022

Vuoden poliisikoira 2022 on labradorinnoutaja Hakukoneen Hashtag ”Sampo”, joka työskentelee Vaasan pääpoliisiasemalla yhdessä ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Jari Niemen kanssa. 6-vuotias Sampo on koulutettu rahan, huumausaineiden ja aseiden etsintään. Lisäkoulutuksena sillä on jälki-, esine- ja henkilöetsintä.

Sampo on virkaurallaan ansiokkaasti löytänyt erilaisilla etsinnöillä lukuisia ampuma-aseita sekä rikoksentekovälineitä, runsaasti erilaisia huumausaineita sekä huomattavan määrän rahaa. Lisäksi Sampo on ohjaajansa kanssa pelastanut useampia maastoon kadonneita henkilöitä, joista osa on löydettäessä ollut kriittisessä tilassa ja heidän henkiin jääminen on ollut Sampon kuonotyöskentelyn ansiota. Monessa liemessä keitetty parivaljakko on aina valmiina hoitamaan homman kuin homman, olosuhteista ja paikasta riippumatta.

Vuoden rajakoira 2022

Vuoden rajakoira 2022 on saksanpaimenkoira Tuntemattoman Isosomppi ”Clapton”. 4-vuotias Clapton ja ohjaaja, vanhempi merivartija Sampsa Könönen työskentelevät Suomenlahden merivartiostossa sijoitettuna Porkkalan merivartioasemalle. Clapton on koulutettu kaikenlaiseen henkilöetsintään, minkä lisäksi sille on koulutettu huumausaineiden etsintä sekä rikospaikkatutkinta.

Clapton on viime vuonna estänyt laittoman maahantulon, jossa henkilöt olivat piiloutuneet rekan perävaunun akselin päälle. Vaarallinen piilopaikka olisi voinut olla kohtalokas henkilöille, ellei Clapton olisi heitä löytänyt. Clapton on korona-aikana suorittanut sisärajatarkastuksia ja löytänyt henkilöitä sekä huumausaineita maahan tulleesta raskaasta liikenteestä.

Vuoden virkakoirien 2022 kuvat löytyvät Kennelliiton mediapankista.

Vuoden virkakoirien 2022 esittelyvideot löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Kennelliiton viestintä
viestinta@kennelliitto.fi

Tullikoira:
Anu Rantama
anu.rantama@tulli.fi
Tulli

Vankilakoira:
Jaana Saaristo
jaana.saaristo@om.fi
Rikosseuraamuslaitos

Poliisikoira:
Komisario Matti Tiainen
matti.p.tiainen@poliisi.fi
Pohjanmaan poliisilaitos

Rajakoira:
Marjo Peni
marjo.peni@raja.fi
Rajavartiolaitos

Kuvat

Vuoden rajakoira 2022 Clapton, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden rajakoira 2022 Clapton, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden poliisikoira 2022 Sampo, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden poliisikoira 2022 Sampo, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden sotakoira 2022 Oikku, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden sotakoira 2022 Oikku, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden tullikoira 2022 Hessu, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden tullikoira 2022 Hessu, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden vankilakoira 2022 Hippi, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden vankilakoira 2022 Hippi, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Finska Kennelklubben: Registreringen av hundar i Livsmedelsverkets register ska vara billig och enkel för att registrets mål ska realiseras2.12.2022 10:31:06 EET | Tiedote

Från och med början av 2023 införs ett hundregister som upprätthålls av Livsmedelsverket och till vilket alla levande hundars identifierings- och innehavaruppgifter ska anmälas före årets slut. Finka Kennelklubben framhäver att det ska vara billigt och enkelt för hundägare att anmäla uppgifter till registret, för att så många som möjligt ska anmäla sina hundar.

Suomen Kennelliitto: Koiran rekisteröinnin Ruokaviraston rekisteriin tulee olla edullista ja helppoa, jotta rekisterin tavoitteet toteutuvat2.12.2022 10:30:32 EET | Tiedote

Vuoden 2023 alusta otetaan käyttöön Ruokaviraston ylläpitämä koirarekisteri, johon kaikkien elossa olevien koirien tunniste- ja haltijatiedot on ilmoitettava viimeistään vuoden loppuun mennessä. Suomen Kennelliitto painottaa sitä, että koirien tietojen ilmoittamisen rekisteriin tulee olla koirien omistajille edullista ja helppoa, jotta mahdollisimman moni koiranomistaja ilmoittaa koiransa rekisteriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme