Suomen Kennelliitto ry

Kennelliitto ryhtyy toimiin koirien hyvinvoinnin turvaamiseksi kaikissa koiraharrastustapahtumissa

Jaa

Ylen verkkosivuilla ja A-studiossa 24.2.2021 esitetyt videot koirien julmasta kohtelusta suojeluskoiraharrastuksessa ovat järkyttäneet laajalti koiraharrastajia ja koiraharrastusyhdistyksiä. Kennelliitto tulee käynnistämään kevään aikana toimia koirien hyvinvoinnin turvaamiseksi kaikissa liiton alaisissa koiraharrastustapahtumissa.

Kuva: Hanne Kauppinen
Kuva: Hanne Kauppinen

Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto saivat videot nähtävikseen samana päivänä, kun Yle julkaisi ne verkkosivuillaan.

- On järkyttävää, että vielä 2020-luvulla joku kuvittelee parhaan tavan kouluttaa koira olevan potkiminen, lyöminen, kuristaminen, piikkipantojen tai sähkön käyttö, listaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Hänestä tällaiselle toiminnalle tulee olla nollatoleranssi ja siihen tulee puuttua tiukasti. Nyt on olemassa konkreettisia todisteita, joiden pohjalta viranomaiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin. Myös Kennelliitto aloittaa omat toimensa välittömästi.

- Kokoamme kaikki keskeiset vastuutahot päättämään yhdessä jatkotoimista Saksanpaimenkoiraliiton ja Palveluskoiraliiton jo ilmoittamien toimenpiteiden lisäksi. Kehitämme keinoja, joilla varmistetaan laajemmin se, että koirien huonoon kohteluun erilaisissa harrastus- ja koulutustilanteissa päästään puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti. Järjestämme yhteistyössä Saksanpaimenkoiraliiton ja Palveluskoiraliiton kanssa koulutusta ja valistusta koiraharrastajille, koiranohjaajille ja toimihenkilöille, kertoo Lehkonen.

Myös Kennelliiton yhteistyökumppanit edellyttävät koirankouluttajien, koiranohjaajien ja koiranomistajien valistamista eettisesti kestävistä ja koiran hyvinvointia huomioivista koulutustavoista, ja haluavat olla mukana tässä yhteistyössä positiiviseen vahvistamiseen perustuvan koirankoulutuksen puolesta.

Kaikkien Kennelliiton jäsenten edellytetään sitoutuvan vastuulliseen koiranpitoon. Valistusta hyvästä koiranpidosta tullaan myös suuntaamaan kaikille koiranomistajille.

Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen Palveluskoiraliitto puuttuvat tiukasti suojelukoulutukseen

Saksanpaimenkoiraliitto tiedotti 25.2.2021 omista päätöksistään. Liitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksensa toistaiseksi ja kehottaa myös alaosastojaan tekemään näin. Saksanpaimenkoiraliitto on asettanut kaksi jäsenyhdistystään väliaikaiseen toimintakieltoon. Lisää tietoa toimenpiteistä saa liiton verkkosivuilta. Liitto tulee tiedottamaan pian lisätoimenpiteistä.

Suojelukoirakoulutus on Suomen Palveluskoiraliiton alaista toimintaa. Liitto on julkaissut tänään 26.2.2021 verkkosivuillaan tiedotteen omista toimenpiteistään. Palveluskoiraliitto ei toistaiseksi myönnä kahdelle Saksanpaimekoiraliiton jäsenyhdistykselle suojelukokeiden ja -kilpailujen järjestämisoikeutta.

Palveluskoiraliitto voi evätä tarvittaessa myöntämänsä toimihenkilöpätevyydet ja suojelulisenssit hallinnoimiinsa lajeihin, kun väärinkäytöksiä ilmenee.

Kaikille Palveluskoiraliiton pätevöimille tuomareille, kilpailuavustajille ja koulutusohjaajille järjestetään eettistä ohjeistusta koskeva verkkokoulutus yhteistyössä Kennelliiton kanssa. Pätevyyksien säilyttämiseksi koulutus on suoritettava hyväksytysti säännöllisin väliajoin.

Kennelliitto voi poistaa henkilöltä pätevyyden liiton alaisiin tuomari- ja toimitsijatehtäviin. Kennelliiton eettinen lautakunta käsittelee toimihenkilöiden toiminnan liiton sääntöjen puitteissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 2188

Suomen Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja
Esa Kukkonen
esa.kukkonen@kennelliitto.fi
puh. 044 364 2271

Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja
Mika Laaksonen
mika.laaksonen@palveluskoiraliitto.fi
puh. 050 306 0643

Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja
Sami Baggström
sami.baggstrom@spl.fi

Kuvat

Kuva: Hanne Kauppinen
Kuva: Hanne Kauppinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Koirien terveyden tutkiminen on edennyt 2000-luvulla pitkin askelin: Kennelliiton koirarekisteriin vuosittain kirjattavien terveystutkimuslausuntojen määrä on nelinkertaistunut10.2.2021 10:43:36 EET | Tiedote

Kennelliiton koirarekisteriin kirjattiin vuonna 2020 yli 84 000 erilaista terveystutkimuslausuntoa. Yleisimpiä olivat silmä-, lonkkaniveldysplasia-, kyynärniveldysplasia-, polvi- ja selkälausunnot. Yhä uusia rotuja on tullut viime vuosina terveystutkimusten piiriin, ja myös uusia terveystutkimuksia on otettu käyttöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme