Espoon kaupunki - Esbo stad

Keran kehittämissitoumus ohjaa kestävän kehityksen edelläkävijäksi - ainutlaatuinen maankäyttösopimus hyväksytty kaupunginhallituksessa

Jaa

Keran kehittämissitoumus on ainutlaatuinen sopimus Espoon kaupungin ja Keran maanomistajien välillä, mikä mahdollistaa uudenlaisen kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaisen kaupunkiasumisen ja -arjen.

Nuoria Keran katutaideaidan vieressä Keran halleilla.
Nuoria Keran katutaideaidan vieressä Keran halleilla.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi elokuussa 2021 yksimielisesti Keran alueen kehittämissitoumuksen osana Keran asemakaavan maankäyttösopimusta. Keran kehittämissitoumus on ainutlaatuinen dokumentti, joka ohjaa Keran alueen kehittymistä Espoon hiilineutraaliustavoitteen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Toista samanlaista maankäyttösopimuksen liitteenä olevaa kehittämissitoumusta ei löydy Suomen kuntakentältä. Sitoumuksen tavoitteet on määritelty laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa, ja sen on allekirjoittanut Espoo sekä alueen maanomistajat.

Kehittämissitoumus ohjaa Keran toimijoita toteuttamaan kestävän kehityksen tavoitteita pitkäjänteisesti. Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa YK:n kehityksen tavoitteet (SDG:t) vuoteen 2025 mennessä. Keran edelläkävijäratkaisuilla on iso rooli näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen onnistuu vain laajassa yhteistyössä - yritysten, tutkijoiden ja asukkaiden kanssa yhdessä tekemällä.

Espoon tavoitteena on tehdä Kerasta kestävän kehityksen, kiertotalouden ja digitalisaation edelläkävijäalue. Edelläkävijyys näkyy muun muassa resurssiviisaana rakentamisena, innovatiivisina ja vähäpäästöisinä energiaratkaisuina sekä uudenlaisina digitaalisina palveluina ja sovelluksina. Keran alueen kehittämissitoumus ohjaa Keran keskustan maankäyttöä ja palveluiden kehittymistä seuraavien tavoitteiden mukaiseen suuntaan:

  1. Keraa kehitetään tiiviissä yhteistyössä.
  2. Kerassa tavoitellaan hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä vähäpäästöisillä ja hiiltä sitovilla ratkaisuilla.
  3. Kerassa luodaan merkittäviä kiertotalouden ratkaisuja.
  4. Kera on kestävänä kaupunginosana kansallinen ja kansainvälinen referenssikohde.

Keran keskustan kaava hyväksyttiin valtuustossa 13.9.2021. Keran asemanseutu on muuttumassa vanhasta teollisuus- ja logistiikka-alueesta urbaaniksi kaupunginosaksi, jonne tulee hyvät lähipalvelut ja työpaikkoja. Rakentaminen alkanee vuonna 2022. Kaksi muuta Keran aluetta koskevaa kaavaa on valmistelussa, ja myös näille alueille on suunnitteilla vastaavanlainen kehittämissitoumus.

Keran kehittämissitoumusta ja jatkotoimenpiteitä esitellään Kera Talks! -tapahtumassa 18 marraskuuta 2021. Tapahtumassa esitellään Keran kestävää kaupunkikehittämistä sekä kutsutaan toimijoita mukaan Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin (RAKKE) - projektiin, jossa tavoitellaan yhteiskunnallisesti vaikuttavia toimenpiteitä ja kehittämishankkeita yhdessä 100 yrityksen kanssa niin Kerassa kuin muualla Espoossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Jänis
Kehittämispäällikkö
040 551 9484
reetta.janis@espoo.fi

Emmi Kauhanen
Kehittämispäällikkö
040 553 2892
emmi.kauhanen@espoo.fi

Mari Päätalo
Kehittämispäällikkö
040 639 4550
mari.paatalo@espoo.fi

Kuvat

Nuoria Keran katutaideaidan vieressä Keran halleilla.
Nuoria Keran katutaideaidan vieressä Keran halleilla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Internationellt evenemang om artificiell intelligens samlar de främsta inom området i Esbo22.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Tillsammans med sina samarbetspartner ordnar Esbo stad ett internationellt toppevenemang kring artificiell intelligens i Otnäs den 4 november 2021. Det är möjligt att delta i evenemanget virtuellt varifrån som helst i världen. Under evenemanget försöker man hitta olika sätt hur den offentliga och privata sektorn samt forskarna tillsammans ska kunna bygga upp en hållbar framtid genom att utnyttja artificiell intelligens.

Kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla järjestetään jälleen videotervehdyksenä – juhlan teemana kouluyhteisön vahvistaminen18.10.2021 12:32:27 EEST | Tiedote

Kuudesluokkalaisten perinteistä itsenäisyysjuhlaa vietetään viime vuoden tapaan virtuaalisesti. 104-vuotiasta Suomea juhlistetaan kaupungin yhteisellä videotervehdyksellä, jonka kuudesluokkalaiset katsovat omissa kouluissaan. Juhlassa nähdään myös oppilaiden tuotoksia sekä kuullaan heidän ajatuksiaan kouluyhteisöstä ja ryhmään kuulumisen tunteesta.

Sjätteklassisternas självständighetsfest ordnas virtuellt även i år, med temana gemenskap och samhörighet18.10.2021 12:32:26 EEST | Tiedote

I likhet med förra året firar sjätteklassisterna i Esbo Finlands självständighet virtuellt även i år. Det 104-åriga Finland firas med stadens gemensamma videohälsning, som sjätteklassisterna tar del av i sina egna skolor. Under festen får vi också ta del av elevarbeten och höra elevernas tankar om skolgemenskapens betydelse och vikten av samhörighet.

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.10.202113.10.2021 21:23:24 EEST | Tiedote

Lautakunta palautti valmisteluun perusopetuksen iltapäivätoiminnan uudet järjestämisperiaatteet Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteet valmisteluun. Lautakunta esitti, että iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteiden valmistelussa huomioidaan se, että myös yritykset voivat osallistua avustettuun toimintaan, kuten Vantaalla ja Helsingissä. Iltapäivätoiminnan välipalat esitettiin hankittavan Espoon ruokapalvelujen kautta. Lautakunta katsoi, että palveluntuottajan tulisi voida valita palveluntuottajaksi myös muun kuin Espoo Catering, mikäli välipala pystytään muulla tavoin järjestämään laadukkaasti. Ostopalveluiden osuutta oli esityksen mukaan tarkoitus lisätä. Lautakunta haluaa varmistaa, etteivät ostopalvelun korit muodostu liian suuriksi, vaan mahdollisimman monella palveluntuottajalla on mahdollisuus tuottaa palvelua. Palveluntuottajilla tulisi myös olla mahdollisuus laskuttaa niin sanottu vanhempien osuu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme