HSL Helsingin seudun liikenneHSL Helsingin seudun liikenne

Kesäaikataulut voimaan 7.6. - reittimuutoksia busseilla ja työmaita kiskoilla

Jaa

HSL:n joukkoliikenne siirtyy kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Busseille tulee reittimuutoksia ja kesää värittävät myös raitioliikenteen poikkeukset sekä mittavat ratatyöt pääradalla. Lisäksi Kipparlahden siltatyö Herttoniemessä aiheuttaa poikkeuksia metron liikennöintiin 17.-25.7.

HSL:n joukkoliikenne siirtyy kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Busseille tulee reittimuutoksia ja kesää värittävät myös raitioliikenteen poikkeukset sekä mittavat ratatyöt pääradalla, jotka vaikuttavat lähijuniin. Lisäksi Kipparlahden siltatyö Herttoniemessä aiheuttaa poikkeuksia metron liikennöintiin 17.-25.7.

Kesäaikataulut ovat voimassa 7.6.–15.8.2021 joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Myös U-liikenteen bussit siirtyvät kesäliikenteeseen 7.6.

Bussien, raitiovaunujen, lähijunien ja metron kesäaikataulut löytyvät jo HSL.fi sivujen Reittioppaasta, kun haku kohdistuu kesäkaudelle. Myös tulostettavat kesäaikataulut on julkaistu hsl.fi-sivuilla.

Muutoksia bussiliikenteessä 7.6.

Varaslähdön kesän muutoksiin ottavat Laajasalontien bussilinjat, joille tulee reittimuutos jo tiistaina 1.6. Reposalmentien silta Yliskylässä puretaan sekä Laajasalontien ja Reposalmentien liittymä muutetaan tasoliittymäksi. Työn aikana linjat 84, 85N, 86, 86N, 87N, 88, 88B siirtyvät ajamaan suoraan Laajasalontietä Koirasaarentielle. Samassa yhteydessä linjoja 84, 88 ja 88B voidaan hieman nopeuttaa toteuttamalla Kruunuvuorenrannan asukkaiden toivoma muutos siirtää linjat kulkemaan suoraan Laajasalontietä käymättä Kuvernöörintiellä.

Linja 17: Linjan 17 Kallio – Kruununhaka – Munkkisaari liikennöinti päättyy kesäliikenteen alussa 7.6. Linja on päätetty lakkauttaa, koska sillä kulkee vähän matkustajia. Korvaavia yhteyksiä tarjoavat useat raitiolinjat, jotka palvelevat samoja alueita. Esimerkiksi raitiolinjan 6 reitti jatkui Eiranrantaan lähelle linjan 17 päätepysäkkiä jo aiemmin keväällä.

Linjat 55 ja 502: Kruunusiltojen rakennustyöt Merihaassa estävät linjojen 55 ja 502 liikennöimisen nykyiselle päätepysäkille Merihakaan. Linjan 502 Leppävaara - Merihaka uusi päätepysäkki sijaitsee Kallion kirjastolla. Erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja Hakaniemen torikadulta ja Ympyrätalolta tarkasteltiin, mutta päätepysäkille ei löytynyt riittävästi lisätilaa Hakaniemestä johtuen useista työmaista alueella.

Linjan 55 Rautatientori - Koskela reitti muuttuu työmaasta johtuen kulkemaan suoraan Sörnäisten rantatietä. Sörnäisten rantatien pysäkeillä pysähtyvät jatkossa myös linjan 16 vuorot molempiin suuntiin eli vuoromäärä keskustaan lisääntyy aiemmasta merkittävästi.

Itä-Helsingin lähibusseille liikennöintiaikojen ja reittien muutokset

Lähibussien reitit muuttavat ja liikennöintiaikoja supistetaan. Muutokset reitteihin kohdistuvat etenkin Myllypuron ja Kontulan suunnassa liikennöiviin linjoihin sekä Vuosaaren linjoihin. Esimerkiksi joidenkin linjojen ruuhka-ajan vuoroväli harvenee 15 minuutista 30 minuuttiin. Myös lauantailiikenne poistuu Vuosaaren alueen lähibusseilta.

Lähibussi 811 Mellunmäki - Kivikko lakkautetaan kesäliikenteen alkaessa 7.6. Linjan palvelu on ollut muuta joukkoliikennettä täydentävää ja linjan yhteyksiä palvelevat jatkossakin linjat 57, 94A ja 812.  Lähibussin 812 reittiä muutetaan siten, että linja liikennöi vain nykyisen B-reittiversion reittiä eli välillä Mellunmäki - Myllypuro. Tilapäisesti linjalla olleen osuuden Myllypurosta Herttoniemeen liikennöinti loppuu 7.6. Myllypuron palvelukeskuksen muuttaessa Herttoniemestä takaisin Myllypuroon.

Vuosaaressa linjojen 813, 814 ja 816, 817 reitit muuttuvat ja linjan 819 liikennöinti loppuu. Linjan 813 päätepysäkki siirtyy pohjoiselta ostoskeskukselta Merikorttikujalle. Linjan 814 Vuosaari - Koukkusaarentie reitti jatkuu nykyiseltä päätepysäkiltä Koukkusaarentieltä pohjoiselle ostoskeskukselle. Linjalle 816 Vuosaari - Kallahdenniemi tulee uutena osuutena Kallahden lenkki. Linjan 817 Vuosaari - Kallahti reittiä muutetaan siten, että linja liikennöi reitillä Vuosaari(M) - Kallahti - Ramsinranta.

Muutoksia raitioliikenteessä 7.6.

Myös kaikkien raitiolinjojen aikataulut vaihtuvat 7.6. Toukokuussa alkaneet Kasin katutöihin liittyvät raitiolinjojen mittavat poikkeukset jatkuvat myös kesäliikenteessä.

Linjan 2 poikkeukset 7.6.- 11.7.

Johtuen Länsi-Pasilassa tehtävistä Ilmalan raitiotien kiskotöistä linja 2 joutuu poikkeusreitille heti kesäliikenteen alkaessa. Raitiolinja 2 ajaa Oopperalta Helsinginkatua ja Sturenkatua Paavalinkirkolle 7.6. alkaen. Osuudelle Lasipalatsi-Pasila on järjestetty korvaavan bussi 2X, johon voi vaihtaa joko Lasipalatsilla tai Oopperalla.

Seuraavat muutokset 12.7. alkaen

Seuraavan kerran raitioliikenteen reiteissä ja aikatauluissa tapahtuu suuria muutoksia 12.7. kun Kasin katutöiden seuraava työvaihe alkaa. Raitiolinjan 5 eli Katajanokan terminaalia palvelevan ruuhkalinjan tarvetta tarkastellaan laivaliikenteen kehityksen mukaan.

 

Muutoksia junaliikenteessä 7.6. alkaen pitkin kesää aina syksyyn

Lähijunien kesäliikenne alkaa 7.6. ja samalla alkaa myös pääradan poikkeusliikenne. Pukinmäen siltatöistä ja Keravan asetinlaitteen uusimisessa johtuvat poikkeusjärjestelyt jatkuvat aina 29.8 saakka. Työhön kuuluu useita eri vaiheita, joiden aikaa lähtöraiteissa ja liikennöinnissä on muutoksia. Kannattaa siis seurata laiturinäytöillä olevia tietoja lähtöraiteista.

Maanantaista 7.6. alkaen lähijunat ohittavat Pukinmäen aseman pohjoisen suuntaan ajaessaan. Pukinmäestä pääsee pohjoisen suuntaan junalla Oulunkylän kautta kiertäen tai bussilla. Yöllä pysähdytään Pukinmäessä myös pohjoisen suuntaan.

Töistä johtuen K-junat liikennöivät vain välillä Tikkurila-Kerava 7.6.-29.8. arkisin ma-pe klo 6 – 19​. K-junat ajavat siis Helsinkiin/Helsingistä asti ma-pe aikaisin aamulla ja illalla sekä viikonloppuisin.  Hiekkaharjussa kannattaakin vaihtaa Helsingin suuntaan menevään P-junaan ja Helsingin suunnasta tulevasta I-junasta. Vaihtaa voi myös Tikkurilassa, mutta siellä se voi tarkoittaa pidempää kävelyä toiselle laiturille. ​

Lisäksi 21.6.–6.7. ja 16.–22.7. Z-junat ajavat vain osuudella Lahti - Haarajoki. Osuus Haarajoki - Kerava on korvattu bussilla 979X, jolta on jatkoyhteydet Keravalla R-juniin ja K-juniin väliasemille. Työt vaikuttavat myös R-junien matka-aikaan pidentävistä noin 5 minuuttia.

Muutoksia metroliikenteessä 7.6. ja kesällä

Metro siirtyy kesäaikatauluihin 7.6. eli liikenne harventuu vastaamaan kysyntää. Tämä tarkoittaa metron haaraosuuksilla ja Matinkylä-Tapiola osuudella 7 ½min ja molempien linjojen yhteydellä osuudella 4min vuoroväliä aamuisin ja iltapäivällä.

Kesään sijoittuvat myös Kipparlahden siltatyöt, joissa nykyinen silta puretaan ja uuden sillan kansi siirretään vanhan paikalle. Metroliikenteessä on tehtävän työn takia poikkeuksia 17.-25.7.2021. Metro liikennöi tuon ajan vain Matinkylän ja Kulosaaren välisellä -osuudella ja Itä-Helsingin asemia palvelevat katkon ajan korvaavat bussilinjat Helsingin keskustasta.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n opiskelija-alennuksen saa jatkossa vain HSL-sovelluksesta15.6.2021 11:38:56 EEST | Tiedote

HSL valmistelee laajaa Lipputilihanketta, jossa uudistamme lippuja ja maksamista siten, että ostettu lippu tallennetaan asiakkaan käyttäjätilille. Asiakas voi valita lipun ostamisen yhteydessä itselleen sopivimman tavan käyttää lippuja – esimerkiksi HSL-sovelluksen, HSL-kortin tai jonkin muun tunnisteen, vaikkapa pankkikortin. Uudistus mahdollistaa tulevaisuudessa myös uusia hinnoittelumalleja ja maksutapoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme