Torikorttelit

Kesäksi uusia oleskelualueita ja tapahtumia Kauppatorin alueelle

Jaa

Nostalginen Kukkatori ja odotetut Toritanssit palaavat Kauppatorille

Kauppatori Kuva: Jussi Hellsten
Kauppatori Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin Kauppatorin alue valmistautuu tulevaan kesään uusilla kokeiluilla ja tapahtumilla. Kesäkuussa kaupunkilaisten iloksi valmistuu kaksi uutta oleskelualuetta. Avajaisia vietetään Helsinki-päivänä 12.6.

Kauppatorin ja sen lähialueiden kehittämisessä on vireillä useita hankkeita. Alueen lyhyen aikavälin kehittämisestä vastaa muun muassa Torikortteleiden konseptoinnista ja kehittämisestä vastannut Helsingin Leijona Oy.

”Helsingin kaupunki tuo Kauppatorin alueelle julkisia paikkoja oleskelulle, laivojen odottelulle, eväiden syömiselle ja pienille tapahtumille. Ketterästi kehittäen ja kokeillen on myös Torikortteleita avattu ja elävöitetty viimeiset vuodet. Nyt on luontevaa kääntää katse kohti Kauppatoria”, kertoo Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

"Kauppatorin alue ja kaupunkilaiset ansaitsevat parempaa. Nyt päästään etenemään konkreettisin kokeiluin ja toivottavasti harjoitus tulee osoittamaan, että pienillä muutoksilla voi tehdä lopulta paljon", toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Puinen saariryhmä ja odotetut Toritanssit rantautuvat Kauppatorille

Toinen uusista oleskelualueista sijoittuu Kauppatorin rantaan Suomenlinnan lauttaterminaalin läheisyyteen. Helsingin saaristosta inspiraationsa saanut puinen saariryhmä mahdollistaa myös pienimuotoisten tapahtumien järjestämisen. Tilaa on mahdollista varata kesäkuusta alkaen Helsingin kaupungin tilavarauspalvelu Varaamon kautta.
 
Myös odotetut Toritanssit rantautuvat Kauppatorille. Kesän toritanssien sarja avataan Helsinki-päivänä 12.6. livebändin vauhdittamana, ja sen jälkeen ne toistuvat säävarauksella torstaisin klo 17.30-18.15 ainakin 8.8. saakka. Toritanssit toteuttaa Tanssiteatteri Tsuumi, joka on ohjannut kaikille avoimia, maksuttomia Kaupunkitansseja vuodesta 2015. ”Vihdoinkin Kauppatorilla päästään tanssimaan toritansseja läpi kesän. Niitä on toivottu pitkään ja hartaasti”, iloitsee Torikortteleiden kehityspäällikkö Anna Pakarinen.

Kauppahallin rannan oleskelualue tarjoaa paikan pysähtyä

Toinen uusi oleskelualue sijoittuu kesän ajaksi Kauppahallin rantaan, Lyypekinlaiturille. Puu- ja vihermoduuleista koostuvan virkistysalueen toivotaan houkuttavan kaupunkilaisia ja turisteja laivojen bongailuun, auringon ottamiseen ja eväshetkiin. Moduuleihin on kiinnitetty myös Petri Eskelisen teoksia, jotka avaavat merimaisemaa uudesta näkökulmasta. Alueen avajaisia vietetään Helsinki-päivänä 12.6.

“Uusi oleskelualue piirtää esiin Kauppahallin rannan uutena tilana, joka on aiemmin toiminut parkkipaikkana. Nyt Lyypekinlaiturilla on mahdollisuus syödä Kauppahallista ostettuja eväitä ja nauttia merituulesta. Tila mahdollistaa myös yhteistyön Kauppahallin ja sen tapahtumien kanssa”, kommentoi Anna Pakarinen.

Kauppatorin oleskelualueiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat RaivioBumann, Studio Puisto ja ProtosDemos.

Nostalginen Kukkatori palaa Kauppatorille

Vielä 1900-luvun puolivälissä Kauppatorilla sijaitseva, Havis Amandan patsasta ympäröivä aukio tunnettiin vilkkaana Kukkatorina. Vuosikymmenien kuluessa perinne on hiipunut.  

24.–25.5. toteutettavalla Kukkatorilla on luvassa kauneutta pursuavia kukkakojuja, Mantan kukitus, kukkapaja, musiikkia, viiniä ja laadukasta pikkupurtavaa iltatoritunnelmissa aina klo 20 saakka. Kukkatorilla on ohjelmaa myös lapsille.

“Kukkien ostaminen ja harrastaminen on taas todella suosittua. Tapahtumassa tunnelmoidaan, millaista olisi, jos kukkatori- ja iltatoriperinne eläisivät Helsingissä vahvana. Toivomme, että tapahtuma on osaltaan sysäys Kauppatorin uuteen aikakauteen, jossa torielämä jatkuu omaleimaisena, ajankohtaisena ja vireänä”, kommentoi Anna Pakarinen.

“On ilahduttavaa, että pääsemme nyt eteenpäin ja näiden konkreettisten tekojen kanssa ulos. Tapahtumallisten ja tilankäytöllisten kokeiluiden kautta saamme tärkeää tietoa Kauppatorin pitkäjänteisempää kehitystyötä varten. Tärkeintä on, että nyt nytkähtää”, kertoo Peggy Bauer.

Lue lisää:
Kauppatorin uusia avauksia voi seurata Facebook-ryhmässä Kauppatorin kesä
Lisää tietoa Kukkatorista

Taustaa Kauppatorin kehittämisestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer
+358 40 828 3140
peggy.bauer@torikorttelit.fi

Kehityspäällikkö Anna Pakarinen
+358 50 588 2561
anna.pakarinen@torikorttelit.fi

Kuvat

Kauppatori Kuva: Jussi Hellsten
Kauppatori Kuva: Jussi Hellsten
Lataa
Kauppatorin oleskelualue
Kauppatorin oleskelualue
Lataa
Kauppahallin rannan oleskelualue
Kauppahallin rannan oleskelualue
Lataa
Kauppatorin alueen oleskelualueet kartalla
Kauppatorin alueen oleskelualueet kartalla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Torikorttelit
Torikorttelit
Katariinankatu 1, 2. krs
00100 Helsinki

https://www.torikorttelit.fi

Torikorttelit
Torikorttelit on Helsingin kauttaaltaan remontoitu ja uudelleenavattu empirekeskusta Senaatintorin ja Kauppatorin välissä. Historiallisessa uudistuksessa virastokäytössä olleet tilat on palautettu liike- ja ravintolatiloiksi ja sisäpihat kunnostettu oleskelu- ja tapahtumapaikoiksi. Torikortteleita kehittää kaupungin tytäryhtiö Helsingin Leijona Oy yhteistyössä kaupunkilaisten, yrittäjien ja kaupungin virastojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Torikorttelit

Tilanvaltaajat-kokeilu on tuonut uudenlaista vilinää Torikortteleihin8.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Jo lähes vuoden jatkunut Tilanvaltaajat-kokeilu on ollut menestys Torikortteleissa. Valtaajat ovat tuoneet kukin vuorollaan kortteleihin uudenlaista vilinää, ja vastavuoroisesti saaneet itse kokeilla kivijalassa erilaisia luoviakin liiketoiminnan muotoja. Joulukuussa Tilanvaltauksia on peräti kaksi: Taiteilijapariskunta Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan Koutaffa Pop up Art Shop, sekä Torikortteleiden toimijoiden oma joulukauppa ja talviterassi, Orange Market.

Munakauppa 2.0 avautuu Torikortteleihin – uudenlainen Foodhub tarjoaa lähiruokaa kontaktittomasti29.3.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pääsiäisviikolla Torikortteleissa aloittaa toimintansa Uudenmaan ruoan Foodhub, joka tuo herkullisen valikoiman lähiruokaa tarjolle aivan Helsingin ytimeen, Senaatintorin laidalle. Munakauppa 2.0 on lähiruoan noutopiste, josta kukin voi noutaa tilaamansa tuotteet täysin kontaktittomasti. Nopeimmat ehtivät tilaamaan vielä pääsiäisherkut suoraan maatiloilta.

Tilanvaltaajat tulevat Torikortteleihin – kokeilussa testataan kivijalan ulottuvuuksia1.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Helsingin historialliseen keskustaan tulee uutta elämää, kun joukko erilaisia sisällöntuottajia, creatoreita ja vaikuttajia valtaa käyttöönsä Torikortteleiden vapaita liiketiloja aina kuukaudeksi kerrallaan. Kyse on Tilanvaltaajat-kokeilusta, jossa Torikorttelit yhteistyössä markkinointitoimisto PING Helsingin kanssa tutkii kaupunkikeskustan ja kivijalkakaupan kehittämisen haasteita ja mahdollisuuksia yhdistettynä sosiaalisen median kuluttajia liikuttavaan voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme