Keski-Suomen ELY-keskus

Kesän leväseuranta on käynnistynyt – Keski-Suomen sinilevätilanne rauhallinen

Jaa

Valtakunnallinen leväseuranta alkoi jälleen kesäkuun alussa. Seurantaa toteutetaan viikoittain ja se jatkuu syyskuun loppuun saakka. Keski-Suomen alueella seurannassa on mukana 14 järveä.

Havaintotiedot julkaistaan aina torstaisin Järviwiki-palvelussa, osoitteessa www.jarviwiki.fi. Järviwiki-palvelu on kaikille avoin, ja sinne kootaan myös yleisön levähavaintoja asiantuntijoiden viikoittaisten havaintojen lisäksi. Levähavainnoista voi myös ilmoittaa itse suoraan ELY-keskukseen, asiantuntijoidemme yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.

Keski-Suomessa ei juurikaan levähavaintoja

Tämän kesän sinilevätilannetta on vaikea ennustaa. Sinilevät viihtyvät ravinteikkaissa järvissä ja pitävät lämmöstä, joten tyypillisesti sinilevien massaesiintymät yleistyvät juhannuksen jälkeen järvivesien lämmetessä. Toistaiseksi levätilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen. Keski-Suomen alueen seurantapisteiltä ei ole raportoitu yhtäkään sinilevähavaintoa, kokonaisuudessaan verkkopalveluun on rekisteröity yksi havainto Keski-Suomesta.

Sinileväisen veden käyttöä tulee välttää

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä, sillä osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida, mutta selvästi sinileväisessä vedessä uimista tulee välttää. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, tai kasteluvetenä. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievemmistäkin leväesiintymistä. Myös pienten lasten ja lemmikkieläinten kanssa kannattaa olla erityisen varovainen.

Kuinka tunnistaa sinilevä?

Sinileväkukinta näkyy vedessä pieninä vihertävinä hippuina, tikkuina tai palleroina. Runsaat leväesiintymät muodostavat veden pinnalla ajelehtivia lauttoja. Veden pinnalla kelluva lautta ei kuitenkaan aina ole sinilevää, silmiinpistäviä lauttoja veden pinnalla voi aiheutua myös mm. siitepölystä. Jos epäilee vedessä olevan sinilevää, voi sitä yrittää nostaa tikulla vedestä. Sinilevä ei nimittäin tartu tikkuun, vaan massa hajoaa kosketuksesta. Vettä voi myös ottaa vesilasiin seurattavaksi: sinilevä nousee pintaan kellumaan noin tunnin kuluessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Keski-Suomen ELY-keskus

Harjoittelija Anette Ursin, 050 4529 314
anette.ursin@ely-keskus.fi

Limnologi Katja Leskisenoja, p. 0295 024 965

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme