Museokortti

Kesän museokierrokset nouseva ilmiö — heinäkuussa 230% kasvu museokäynneissä

Jaa

Kesä on muodostumassa merkittäväksi museosesongiksi. Lomareittien varrella olevien museoiden kävijämäärät kasvavat merkittävästi kesäkuukausina. Listasimme 15 suositumman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat.

Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina. Kuva J.L. Runebergin kotimuseosta Porvoosta.
Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina. Kuva J.L. Runebergin kotimuseosta Porvoosta.

Kulttuurielämysten etsiminen kotimaasta kasvattaa suosiotaan. Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina. 

Lomareittien varrella olevien ja mökkikunnissa sijaitsevien kohteiden lisäksi suositut turistinähtyydet, kuten Suomenlinnan ja Tuusulanjärven museokeskittymät kiinnostavat kulttuurimatkailijoita. Molemmista löytyy yli 5 Museokortti-kohdetta. 

Viime vuoden heinäkuussa (2017) tehtiin 131 400 Museokortti-käyntiä. Ennusteen mukaan kuluvan vuoden heinäkuussa (2018) museovierailuja määrä ylittyy selvästi. Kuluvan vuoden toukokuussa tehtiin 56 000 Museokortti-käyntiä. Kevät- ja kesäkuukausia verrattaessa kasvua museovierailujen määrässä on noin 230 prosenttia.  

– Kävijätilastomme näyttävät, että kesäisin, jolloin suomalaiset matkustavat kotimaassa, myös vaikeammin saavutettavien museoiden kävijämäärät lisääntyvät, iloitsee yhteistyökoordinaattori Aino-Marja Miettinen.

Kotimaan matkailun suosio kasvussa – Museokortti vaikuttaa reitin valintaan

Museokortin asiakastutkimukseen vastasi 9 088 kortin omistajaa. Tulosten mukaan valtakunnallinen Museokortti muuttaa kortin omistajien matkustustapoja kotimaassa.

Kulttuurielämykset kuuluvat monilla perinteisesti matkaohjelmaan ulkomailla. Jopa 77 prosenttia vastanneista kertoo vierailevansa museoissa ulkomaanmatkan yhteydessä. Kyselyn tulosten perusteella Museokortti näyttää tuoneen saman trendin myös kotimaan matkailuun.

Museokortti-museoiden sijainnin perusteella tehdään asiakaskyselyn mukaan matkasuunnitelmia. 59 prosenttia vastanneista sanoo ottavansa huomioon Museokortti-kohteiden sijainnin matkaillessaan Suomessa.

Lähes 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että Museokortti on muuttanut heidän matkustustapaansa Suomessa. Yhtä monet vastasivat oman matkailunsa kotimaassa lisääntyneen kortin hankkimisen jälkeen.


15 suositumman mökkikunnan museot vetävät kävijöitä kesäkuukausina

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa.

Suosituimpien mökkikuntien Musokortti-kohteet vetävät kesäkuukausina kävijöitä. Listasimme 15 suosituimman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat kesältä 2017.

15 suosituimman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat

 1. Kuopio: Kuopion taidemuseo
 2. Mikkeli: Mikkelin kaupungin museot, Päämajamuseo
 3. Parainen: Paraisten kotiseutumuseo
 4. Lohja: Lohjan museo
 5. Savonlinna: Lusto - Suomen Metsämuseo
 6. Hämeenlinna: Hämeenlinnan taidemuseo
 7. Kouvola: Verlan tehdasmuseo
 8. Salo: Salon taidemuseo - Veturitalli
 9. Kuusamo: Ei Museokortti-kohteita
 10. Raasepori: Tammisaaren museokeskus EKTA
 11. Pori: Porin taidemuseo
 12. Mäntyharju: Mäntyharjun Museo
 13. Kemiönsaari: Söderlångviks museum (Söderlångvikin museo)
 14. Kangasala: Mobilia
 15. Naantali: Naantalin museo

Museokierros on helppo suunnitella karttapalvelun avulla — Museokortti-museoiden määrä kasvaa edelleen

Suomi on täynnä kiinnostavia kulttuurikohteita. Tutulla kesämökkireitillä voi olla kiinnostavia museoita, joiden löytäminen on nyt entistä helpompaa. Kesäkuussa käytöönotetun Museot.fi -sivuston karttapalvelun avulla kesälomamatkan suunnitteluun saa lisäpotkua, kun matkan varrelta voi etsiä aiemmin tuntemattomia museoita, joissa voi vaikka sateen sattuessa poiketa.

Museoiden karttahaku on kätevä lisäpalvelu etenkin kesäaikaan, kun ihmiset matkustavat lomillaan ympäri Suomea. Palvelu auttaa löytämään lähellä olevat pienemmätkin museot oman sijainnin perusteella. Museokohteita voi hakea myös paikkakunnan tai museon nimen perusteella ja hakutuloksen voi jakaa ystävälle.

Museot.fi -sivuston karttahakuun on listattu 280 museota ja niissä meneillään olevat näyttelyt ja tapahtumat. Palvelu toimii tietokoneella, tabletilla ja mobiililaitteilla.

Kesäkauden 2018 uudet Museokortti-kohteet

 • Reitzin säätiön kokoelmat (Helsinki)
 • Rajamäen tehdasmuseo (Nurmijärvi)
 • Riuttalan Talonpoikaismuseo (Karttula)
 • Langinkosken keisarillinen kalastusmaja (Kotka)
 • Galleri Elverket (Raasepori)
 • Forngårdenin talomuseo (Raasepori)
 • Laukon kartano (Vesilahti - lähellä Tamperetta)
 • Casa Haartman (Naantali)
 • Haminan kaupungin museo (Hamina)
 • Haminan kauppiaantalomuseo (Hamina)
 • Taipaleen kanavamuseo (Varkaus)
 • Saaristomuseo Pentala (Espoo)
 • Paraisten teollisuusmuseo (Parainen)
 • Hangon rintamamuseo (Hanko)
 • Keski-Suomen museon Käsityöläismuseot  (Jyväskylä)

Museokortti on vuoden voimassa oleva pääsylippu 277 suomalaiseen museoon. Museokortti-kohteita löytyy Ahvenanmaalta Inariin, pääkaupunkiseudultakin yli 40.

Museoissa vierailtiin vuonna 2017 ennätykselliset 7,1 miljoonaa kertaa. Valtakunnallisella Museokortilla tehtiin yhteensä lähes miljoona museokäyntiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seppo Honkanen
Kehitysjohtaja
Puh. 040 833 90 59
seppo.honkanen@museot.fi

Marjo Vänttinen
Mediakoordinaattori
Puh. 044 430 07 12
marjo.vanttinen@museot.fi

Kuvat

Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina. Kuva J.L. Runebergin kotimuseosta Porvoosta.
Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina. Kuva J.L. Runebergin kotimuseosta Porvoosta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Kotimaanmatkailuun hurahtaneet suomalaiset löytävät nyt helpommin uusia elämyksiä – Museokortin matkavinkit kokoaa yhteen kotimaan helmet9.7.2021 14:13:51 EEST | Tiedote

Viime vuonna suomalaiset löysivät luontoon, ja tänä kesänä kotimaanmatkailijoiden on entistä helpompi löytää kulttuurielämysten pariin koko maassa. Uudenlainen, koko maan kattava verkkopalvelu Museokortin matkavinkit kokoaa museo- ja luontokohteet sekä paikalliset nähtävyydet matkaideoiksi. Reiteillä on myös vinkkejä tunnelmallisiin ravintoloihin ja majoituspaikkoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme