Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kesän viimeiset uimavesinäytteet otettu

Jaa

Uimavesinäytteet haettiin tällä viikolla Hietarannan, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Pikkukosken uimarannoilta. Uimaveden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt Lauttasaaren, Pikkukosken ja Hietarannan uimarannoilla, mikä johtui todennäköisesti runsaista sateista. Rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana.

Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Veden lämpötila tutkituilla rannoilla vaihteli 17–20 asteen välillä. Sinileviä havaittiin näytteenoton yhteydessä vähäisiä määriä Hietarannan ja Munkkiniemen uimarannoilla.

Virallinen uimakausi päättyy 31. elokuuta ja tällä viikolla otetut näytteet olivat tämän kesän viimeiset. Kesän aikana uimavesissä todettiin yksittäisiä suolistoperäisten bakteerien ylityksiä, mutta pääsääntöisesti veden hygieeninen laatu Helsingin uimarannoilla oli hyvä. Erityisen selvästi tänä kesänä näkyi runsaiden sateiden vaikutus veden laatuun. Sateet huuhtovat epäpuhtauksia veteen ja nostavat tavallisesti matalaa veden bakteeripitoisuutta.

Sinilevätilanne uimarannoilla kesän mittaan vaihteli nopeasti, samoin kuin veden lämpötila. Sinilevien määrät rannoilla runsastuivat lämpimien säiden myötä poikkeuksellisesti jo kesäkuussa. Kokonaisuudessaan sinilevien määrä rannoilla kesän aikana oli kuitenkin tavanomainen.

Merialueella sinilevätilanne pysynyt maltillisena

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla laajalta alueelta Helsingin edustalta. Meriveden pintalämpötila kaupungin merialueilla on tällä hetkellä noin 17–18 astetta. Vuodenaikaan nähden merivesi on hieman keskimääräistä lämpimämpää, ja viikonloppuna on odotettavissa vielä hienoista lämpötilan nousua.

Sinilevätilanne Helsingin merialueilla on pysynyt viime viikkojen tapaan maltillisena. Kesän kiivaimmat sinileväkukinnat ovatkin todennäköisesti jo ohi, sillä tyypillisesti sinilevien määrä vähenee viilentyvän meriveden ja vähenevän valon myötä. Satunnaisia sinilevien pintakukintoja voi kuitenkin esiintyä myös myöhemmin syksyllä.

Edellisvuosiin verrattuna sinilevätilanne pysyi Helsingin merialueilla läpi kesän melko rauhallisena ja seuraili pitkälti sääoloja. Ajoittaiset viileät ja tuuliset jaksot ehkäisivät pitkäkestoisten ja runsaiden sinilevän pintakukintojen muodostumista. Sinilevät runsastuivat lämpimien ja tyynten säiden myötä hetkeksi kesäkuun lopussa, sekä uudelleen heinäkuun loppupuolella. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Tällä viikolla otetuissa näytteissä sinilevien määrä oli vähäinen. Vain lahtialueilla sinilevää esiintyi paikoitellen hieman runsaammin. Valtaosa näytteissä havaituista sinilevistä kuuluu Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukuihin, joista jälkimmäinen saattaa muodostaa myrkyllisiä esiintymiä. Muuten meressä runsaina ovat tällä hetkellä erilaiset pienet, siimalliset leväsolut, jotka kuuluvat vuodenajan tyypilliseen lajistoon.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

vs. terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusapulainen Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.9.202017.9.2020 16:35:53 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.9.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 1.10.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 15.9.202015.9.2020 20:52:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 15.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme