Liikennevakuutuskeskus

Kesäpelien ajokausi alkaa - velvollisuudet syytä hoitaa ensin kuntoon

Jaa

Kevään tullen kaduille ilmestyvät taas mopot, moottoripyörät ja kesäautot. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen liikkeellelähtöä tulee hoitaa tärkeä velvollisuus: liikennekäyttöönotto. Yhtä tärkeää on muistaa vakuuttaa ajoneuvo, jos myös liikennevakuutus on irtisanottu. Ajoneuvon liikennevakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus, ja laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää.

Kesäpelien käyttöön liittyy velvollisuuksia, jotka täytyy hoitaa kuntoon ennen liikkeelle lähtöä. Kuva: Chayanin Wongpracha, Mostphotos.
Kesäpelien käyttöön liittyy velvollisuuksia, jotka täytyy hoitaa kuntoon ennen liikkeelle lähtöä. Kuva: Chayanin Wongpracha, Mostphotos.

Moni tekee kesällä käytettäville ajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Kun ajoneuvo otetaan taas käyttöön keväällä, se tulee rekisteröidä uudelleen liikennekäyttöön. Jos ajoneuvon liikennevakuutus on irtisanottu, sille täytyy ottaa uusi liikennevakuutus.

Velvollisuuksien laiminlyönti tulee kalliiksi takautuvasti maksettavien ja korotettujen vakuuttamiseen liittyvien maksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron takia. Maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä tai vakuuttamatta, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavat maksut voivat olla satoja tai tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen painottaa.

Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa metriäkään. Käyttökielto koskee myös ajoneuvoa, joka on poistettu liikennekäytöstä. Molemmissa tapauksissa poliisi poistaa ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.

– Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuoren menopeliin liittyvät velvollisuudet on asianmukaisesti hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, perintäpäällikkö Vesa Korhonen muistuttaa.

Vakuuttamattomuuden vakavat seuraukset korostuvat vahinkotilanteessa

Vakuutuksen puuttuminen kirpaisee etenkin silloin, kun rysähtää. Liikenneonnettomuus on aina harmillinen tapahtuma, ja vakuutuksen laiminlyönti tekee tilanteesta entistä ikävämmän. Suomessa liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa myös onnettomuuden aiheuttajalle, sillä vakuutus korvaa kaikkien osapuolten henkilövahingot. Vakuutuksen puuttuessa vastapuolen ja sivullisten vahingot korvataan, ja korvauksista vastaa Liikennevakuutuskeskus. Sen sijaan aiheuttajalle korvauksia ei makseta ollenkaan, vaikka onnettomuudessa menettäisi työkykynsä.

Ajoneuvon liikennekäyttöön ottaminen ja vakuuttaminen hoituvat helposti ja nopeasti verkossa. Monet muutkin kuin vakuutuksiin liittyvät ajoneuvojen velvollisuudet voi hoitaa kuntoon vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa. Ajoneuvon voi ilmoittaa takaisin liikennekäyttöön maksutta, ja myös omistajanvaihdosrekisteröinnin saa tehtyä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Rekisteröinnin voi tehdä myös katsastusasemalla tai Traficomin palveluissa, mutta liikennevakuutuksen saa vain vakuutusyhtiöstä.

Lisätietoja ajoneuvojen vakuuttamisvelvollisuudesta

Lisätietoja:

Johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543

Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568

etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Viestintä, p. 040 450 4700

Kuvat

Kesäpelien käyttöön liittyy velvollisuuksia, jotka täytyy hoitaa kuntoon ennen liikkeelle lähtöä. Kuva: Chayanin Wongpracha, Mostphotos.
Kesäpelien käyttöön liittyy velvollisuuksia, jotka täytyy hoitaa kuntoon ennen liikkeelle lähtöä. Kuva: Chayanin Wongpracha, Mostphotos.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Liikennevakuutusjärjestelmä pitää pintansa liikenteen murroksessa10.11.2021 08:04:06 EET | Tiedote

Liikenneala uudistuu nyt nopeasti. Liikenne sähköistyy, digitalisoituu ja automatisoituu, ja liikennevälineiden omistamiseen, vuokraamiseen ja jakamiseen syntyy uusia toimintamalleja. Tuoreen selvityksen mukaan nykyinen liikennevakuuttamisjärjestelmä on toimiva myös lähitulevaisuudessa. Liikennevälineiden teknologinen kehittyminen ja liikenteen uudet palvelut näkyvät ensisijaisesti vakuutusjärjestelmän sisällä esimerkiksi lopullisen korvausvastuun kohdentumisessa. Vahingon kärsineen osalta vakuutusturva pysyy ennallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme