Työeläkeyhtiö Elo

Kesätyöstäkin kertyy eläkettä

Jaa

Kokemus työelämästä ja tilille tuleva palkka eivät ole kaikki, mitä nuorelle jää kesätyöstä talteen. Myös kesätyö kerryttää tulevaa eläkettä. Vuoden 2017 eläkeuudistus toi entistä nuoremmille mahdollisuuden kerryttää eläkettä. Jo 17-vuotias kesätyöntekijä alkaa ansaita eläkettä samoin edellytyksin kuin pidemmistä työsuhteista.

Hyvä taloustilanne on mahdollistanut kaivatun kesätyöpaikan edellisvuosia useammalle nuorelle. EK on esittänyt arvion, että sen jäsenyritykset palkkaavat tänä kesänä noin 130 000 kesätyöntekijää.

- Suomi tarvitsee pitkiä ja ehjiä työuria. Tällaisen työuran edellytys on, että nuoret siirtyvät sujuvasti työelämään. Nuorilla itsellään on vahva halu löytää paikkansa ja kesätyö on yksi ensimmäisistä askelista urapolulla. Hienoa, että yritykset ovat tiedostaneet tämän ja panostavat kesätyöpaikkoihin ja sitoutuvat tekemään sen vastuullisesti, toteaa työeläkeyhtiö Elon henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen.

Kokemus työelämästä ja tilille tuleva palkka eivät ole kaikki, mitä nuorelle jää kesätyöstä talteen. Myös kesätyö kerryttää tulevaa eläkettä.

Eläke kertyy 17-vuotiaasta alkaen

Kun kesätyöntekijä on täyttänyt 17 vuotta ja ansiot ovat vähintään 58,27 euroa kuukaudessa, hänelle alkaa kertyä eläkettä. Eläkkeen kertymisen alaikäraja laski vuoden 2017 eläkeuudistuksessa vuodella. Eläkettä saa kesätöistä ja pätkätöistä samoin edellytyksin kuin muustakin työskentelystä. Työskentelyn pituus ei vaikuta eläkkeen kertymiseen, ainoastaan siitä saadut ansiot. Kesätyöstä kertyy nuorelle eläkettä 1,5 prosenttia saaduista vuosiansioista.

Kesätyöntekijän ei tarvitse itse huolehtia eläkemaksuista. Työnantaja hoitaa vakuuttamisen työeläkeyhtiön kanssa. Kesätyöntekijän kannattaa tarkistaa palkkalaskelmalta, että eläkemaksu on peritty.

Työeläkeote kertoo eläkekertymän

Kesätyöntekijä voi tarkistaa kertyneen eläkkeen määrän sekä työsuhteet ja niistä saadut ansiot omalta työeläkeotteeltaan. Otteita postitetaan nuorille eli vuoden 1959 jälkeen syntyneille kolmen vuoden välein, vanhemmat ikäluokat saavat otteen kotiin vuosittain.

- Tänä vuonna otteen saavat postitse kotiin syys-joulukuussa syntyneet Elossa vakuutetut, mutta kaikki voivat tarkistaa oman otteensa milloin tahansa sähköisesti. Kuluvan kesän tiedot näkyvät otteella viimeistään tammi-maaliskuussa 2019, sanoo eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara Elosta.

Myös ulkomailla tehdystä kesätyöstä kertyy eläkettä, kuten myös erilaisista sosiaalietuuksista elämän varrella.

Myös opiskelusta voi kertyä eläkettä

Kun nuori palaa koulun penkille kesätöiden jälkeen, eläkkeen kertyminen ei välttämättä pääty.

Opinnoista kertyy eläkettä, kun opinnot ovat ammatilliseen perustutkintoon tai korkeakoulututkintoon johtavia ja opiskelija valmistuu. Pelkkä opiskelu ei siis riitä eläkkeen karttumiseen. Opintojen kuukausiansioksi lasketaan kiinteästi 728,34 euroa ja tästä kertyy eläkettä 1,5 prosenttia.

Nuorena karttunut eläke on tärkeä etu myös silloin, jos nuori sairastuu. Tällöin on mahdollista päästä työeläkekuntoutukseen tai tehdystä työstä kertynyt eläke turvaa työkyvyttömyysajan toimeentulon.

Lisätietoja: Satu Saulivaara, eläkeneuvontapäällikkö, työeläkeyhtiö Elo, puh. 040 725 8935

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Työeläkeyhtiö Elo huolehtii asiakkaidensa lakisääteisestä työeläketurvasta. Lisäksi autamme asiakkaitamme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon toimintaa. Vastaamme yhteensä noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä sekä huolehdimme noin 230 000 eläkkeensaajasta. Elo on merkittävä sijoittaja, ja yhtiön sijoitusomaisuuden arvo on noin 23 miljardia euroa. Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Kysyimme nuorilta: Eläkkeistä kaivataan lisää tietoa31.8.2018 07:30Tiedote

Vain 10 prosenttia nuorten kyselyyn vastanneista nuorista kertoo olevansa hyvin perillä siitä, miten oma eläke muodostuu. 60 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että nuorille ei ole tarjolla tarpeeksi tietoa eläkeasioista. Tulokset selvisivät työeläkeyhtiö Elon 17–30-vuotiaille tuottamasta työelämä- ja eläkekyselystä. Kyselyssä kartoitettiin nuorten työelämäodotuksia, eläketietoutta ja luottamusta eläkejärjestelmään. Työltä toivotaan hyvää yhteishenkeä ja jatkuvaa oppimista Nuorten selkeä työelämän ykköstoive oli viihtyisä työpaikka: 76 prosenttia vastaajista listasi hyvän työilmapiirin tärkeimpien työelämäodotustensa joukkoon. Vastauksissa näkyi myös nuorten halu päättää omista työtavoistaan ja -ajoistaan. Joustavat työkäytännöt olivat työelämäodotusten kärkipäässä yli kolmasosalla vastaajista. Viime vuosina paljon pinnalla ollut kansainvälisyys jäi listan loppupäähän. Tämä voi osaltaan selittyä sillä, että kansainvälisyydestä on tullut nuorille arkipäivää esimerkiksi kasvavan vaih

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme