Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus edellyttää Finnforel Oy:n hankkeelta YVA-menettelyä

Jaa
Finnforel Oy suunnittelee kirjolohen kiertovesilaitoksen perustamista Jämsän Kaipolaan entiselle paperitehtaan alueelle. Suunnitellussa laitoksessa tultaisiin tuottamaan kirjolohta kiertovesitekniikalla (RAS), pitämään yllä emokalastoa ja jalostamaan kalat lopputuotteeksi omalla kalankäsittelylaitoksella. Laitoksen tavoitteena on tuottaa kirjolohta 5 000 000 kg/v lisäkasvuna laskettuna. Finnforel Oy on kirjolohen kiertovesikasvatuksen kehittämiseen keskittyvä yritys.

Keski-Suomen ELY-keskus on antanut päätöksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltamisesta Finnforel OY:n kirjolohen kertovesilaitos -hankkeesta. Suunniteltu hanke on alueelle uusi ja laaja-alainen, ja se sisältää monia eri toimintoja. ELY-keskus on arvioinut hankkeen merkittävimmiksi vaikutuksiksi erityisesti vesistöön kohdistuvat vaikutukset. Hankkeen oletettu pitkä elinkaari ja siitä johtuen kuormituksen pitkäaikaisuus, sekä sen yhteisvaikutukset muiden vesistökuormitusta aiheuttavien toimintojen kanssa ovat merkittäviä.

Hankkeen purkuvesistössä, Tiirinselällä, on ollut nähtävissä alueen vesien tilan positiivinen kehitys, mutta tila arvioidaan edelleen kokonaisuutena tyydyttäväksi. Yhtenä päätöksen perusteena onkin ollut vesien- ja merienhoidon tavoitteet. Nyt suunniteltu toiminta yhdessä entiselle tehdasalueelle suunniteltujen muiden toimintojen kanssa voi vaikeuttaa vesimuodostuman hyvän tilan saavuttamista. Erityisesti muutos nykytilaan nähden on huomattava, kun alueelta on jäänyt pois Kaipolan paperitehtaan kuormitus. Lisäksi hankkeen vesistökuormitusten arviointiin ja niiden merkittävyyteen sekä kuormitusten hallintaan liittyy tiettyjä epätarkkuuksia ja epävarmuuksia, jotka varovaisuusperiaatteen mukaisesti on otettu huomioon päätöstä tehtäessä.

Laissa vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) todetaan, että vesienhoidon ja merenhoidon yleisenä tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä ja Itämerta niin, ettei pintavesien ja pohjavesien tai Itämeren tila heikkene ja että niiden tila on vähintään hyvä. Yksikään tilaa kuvaavista muuttujista ei saa heikentyä. Vesienhoidon ympäristötavoitteena on, ettei pinta- ja pohjavesimuodostumien tila heikkene ja että niiden tila on vähintään hyvä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei hyvää tilaa tai mahdollisuutta sen saavuttamiseen saa heikentää. ELY-keskus toteaa, että hankkeen vesistökuormituksen arviointiin ja merkittävyyteen jää epävarmuuksia, eikä siksi voida sulkea pois myöskään sitä, etteikö hankkeesta aiheutuva kuormitus heikentäisi Tiirinselän hyvän tilan saavuttamista.

Toiminta tulee sijoittumaan myös hyvin lähelle asutusta ja Päijänteen rannalle, jolloin hankkeen ympäristövaikutuksilla voi olla huomattavaa merkitystä myös ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen myös laajemmalti kuin vain hankealueen välittömässä läheisyydessä.

Liitteet:
Kuulutus (pdf)
Päätös (pdf)

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme