Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen lintuvedet kaipaavat kunnostusta – parimäärät ja lajisto taantuneet

Jaa

Ympäristöministeriön keväällä 2020 käynnistyneen luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen Helmi -elinympäristöohjelman yhtenä osana toimivat lintuvesien kunnostukset. Tavoitteena tällä hallituskaudella on kunnostaa valtakunnallisesti 80 Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa lintuvettä, jotka ovat myös lintudirektiivin mukaisia erityisiä suojelualueita (SPA-alueita). Keski-Suomessa Helmi-lintuvesikohteiksi on valittu hoidon kiireellisyyden ja linnustoarvojen mukaan yhteensä kymmenen kohdetta, joista ELY-keskuksen vastuulla on kahdeksan ja Metsähallituksen vastuulla kaksi.

Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

– Kesällä 2020 on tehty selvityksiä ja maastokäyntejä kunnostussuunnittelun pohjaksi. Näiden selvitysten avulla on saatu selvyys järvien linnuston tilasta ja siitä, mikä hoito tai kunnostustapa millekin saattaisi sopia, lintuvesikoordinaattori Ilona Helle Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.       

Keski-Suomen Helmi -lintuvesikohteissa on tarvetta uusille toimenpiteille, sillä linnustoselvitysten mukaan parimäärät ja lajisto ovat kohteissa taantuneet.

– Kaikilla kohteilla selvitettiin linnuston tilaa ja se on heikentynyt verrattuna aikaisempiin tuloksiin. Esimerkiksi Jyväskylän Eerolanlahdella ja Rautpohjanlahdella naurulokkiyhdyskunta on lähes hävinnyt, mikä vaikuttaa myös muihin lintulajeihin, sillä naurulokit antavat suojaa myös niille. Lisäksi parimäärät ovat vähentyneet myös vesilinnuilla monessa kohteessa, Helle selventää.

Konkreettisia kunnostustoimia

Monet Keski-Suomen Helmi -lintuvesikohteista ovat olleet kunnostuksen kohteena viimeksi 2000-luvun alkupuolella. Useissa kohteissa on esimerkiksi nostettu veden pintaa, joka on näkynyt heti runsastuneissa parimäärissä. Nyt kunnostuksista on kulunut kuitenkin aikaa ja toimenpiteitä täytyy siksi miettiä uudelleen.

– Mahdollisia hoitotoimia ovat muun muassa umpeenkasvun estäminen, pensaikoiden raivaus rannoilla ja ranta-alueiden laidunnus. Lisäksi toimenpiteinä voivat olla vesikasvien niitto, hoitokalastus, vieraspienpetojen pyynti, avovesialueiden lisääminen ruoppaamalla tai vedenpinnan nostolla ja pesimäsaarekkeiden teko, Helle avaa.

Neljässä kohteessa on jo nyt suoritettu koekalastukset. Niiden perusteella selvisi, että kolmella kohteella särkikalojen hoitokalastuksella voitaisiin todennäköisesti parantaa linnuston tilaa. Runsas, särkikalavaltainen kalasto kilpailee suoraan ja epäsuorasti ravinnosta lintujen kanssa.

– Hoitokalastuksella voidaan tervehdyttää kalaston rakennetta, jolla on positiivisia vaikutuksia niin järven tilaan, virkistyskäyttöön kuin myös linnustoon. Lisäksi neljälle kohteelle on mietitty tehostettua vieraspetopyyntiä yhteistyössä riistahallinnon kanssa, Helle toteaa.

Linnuston kehitystä tullaan seuraamaan kunnostustoimien jälkeen. Kaikille kohteille on tehty poikuelaskennat, jotta kunnostusten vaikutuksia poikuetuottoon voidaan seurata. Poikuetuotanto on tärkeää vesilintukantojen kehityksen kannalta ja yksi kunnostusten tavoite onkin parantaa kohteiden toimimista hyvinä poikueympäristöinä.

– Nyt talven aikana kohteille laaditaan ensimmäisiä toimenpidesuunnitelmia ja tavoitteena on päästä pian kunnostus- ja hoitotöihin, maa- ja vesialueiden omistajien suostumuksella tietenkin, Helle päättää. 

ELY-keskuksen vastuulla olevat Helmi-kunnostuskohteet Keski-Suomessa: 

  • Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka 
  • Heinä-Suvanto - Hetejärvi, Viitasaari/Keitele 
  • Pyhäjärven lintuvesi, Konnevesi/Äänekoski 
  • Eerolanlahti ja Rautpohjanlahti, Jyväskylä 
  • Tervajärvi, Jyväskylä 
  • Suonteen pohjoisosa/Levälahti, Joutsa
  • Pieni-Kaihlanen, Hankasalmi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lintuvesikoordinaattori
Ilona Helle
p. 0295 024 091
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin ja kunnostukseen haettavissa avustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta10.2.2021 13:08:28 EETTiedote

Ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraista valtionavustusta Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin, kunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen voi nyt hakea Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Toimenpiteet tulee kohdentaa hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen valuma-alueille tai alueille, joilla hyvän tilan säilymiseen kohdistuu riski Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmassa esitettyjen tietojen mukaan. Avustusta myönnetään ministeriön osoittaman määrärahan puitteissa, alustavasti enintään 45 000 €.

ELY-keskukselta maatalouden toimintaedellytyksien tukemiseen reilut 10,3 miljoonaa euroa vuonna 20202.2.2021 08:56:00 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi viime vuonna maatalouden rakennetukia noin 10,3 miljoonaa euroa yhteensä 77 kohteeseen. Suoria avustuksia myönnettiin 4,5 miljoonaa ja korkotukilainoja 5,8 miljoonaa. Lisäksi ELY-keskus myönsi neljään kohteeseen nuoren viljelijän aloitustukea. Tilojen neuvontakorvauksia maksettiin noin 340 000 euroa. Rakennetukien myöntämisen tavoitteena on kehittää maatalouden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä edistämällä maataloustuotannon tehokkuutta ja laatua kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme