Keskiaikaisen lääketieteen oppikirjan mystiset merkinnät avautuvat

Kansalliskirjastossamme on yksi teoksen varhaisimpia säilyneitä käsikirjoituksia, 1100-luvulta peräisin oleva Codex E.ö.II.14. Se on Suomen vanhin sidottu käsikirjoitus. Codex E.ö.II.14 kirjoitettiin pergamenttilehdille varhaisgoottilaisella käsialalla 1100-luvun jälkipuoliskolla, nykyisten Benelux-maiden, Ranskan ja Saksan välisellä alueella. Käsikirjoitus sisältää Theorican kirjat II–X. Käsikirjoitus on tullut Suomeen Venäjältä vuonna 1832 keisarillisena lahjoituksena.
Outi Kaltion väitöstutkimus on kansallisesti merkittävä, kun otetaan huomioon Kansalliskirjaston lähes tuntematon käsikirjoitusaarre.
– Käsikirjoituksen marginaalitäydennykset ovat tarjonneet ainutlaatuisen tutkimusaineiston: vertailemalla täydennyksiä Theorican muiden säilyneiden käsikirjoitusten tekstiin olen pystynyt jäljittämään teoksen eri versioita ja tekstikerrostumia, Kaltio kertoo.
Kaltio osoittaa, että Codex E.ö.II.14 sisältää Theorican kaikkein varhaisimman tunnetun tekstiversion, teoksen viidennessä kirjassa. Lisäksi Kansalliskirjaston käsikirjoituksessa yhdistyy kaksi muuta varhaista Theorican tekstiversiota.
Oppi neljästä ruumiinnesteestä
Pantegnissa käsitellään muun muassa anatomiaa, eri elinten tehtäviä, terveydentilaan vaikuttavia ulkoisia tekijöitä, sairauksia ja niiden syitä, hoitoja sekä lääkkeitä. Teoreettisena perustana on antiikin lääketieteeseen palautuva ja arabioppineiden jalostama humoraalioppi neljästä ruumiinnesteestä (veri, lima, sappi, musta sappi) ja peruslaadusta (kuuma, kylmä, kuiva, kostea). Nesteiden ja laatujen suhde kehossa, kompleksio, oli jokaisella yksilöllinen, ja kompleksioon vaikuttivat lukuisat tekijät, kuten ikä, sukupuoli, ilmasto ja ravinto.
– Terveys seurasi tasapainoisesta kompleksiosta, kun taas sairaudet johtuivat tämän tasapainon järkkymisestä. Terveyttä pyrittiinkin ylläpitämään ja sairauksia hoitamaan vaikuttamalla kompleksioon eri tavoin, kuten lääkkeillä, suoneniskennällä, ruokavaliolla ja kylvyillä.
Holistinen eli kokonaisvaltainen näkemys on ominaista keskiajan lääketieteelle. Ihminen nähdään yksilönä, ja hänen terveyteensä vaikuttavat lukuisat niin sisäsyntyiset kuin ulkoiset seikat.
– Tästä näkee kaikuja nykyajan täydentävissä ja vaihtoehtoisissa hoidoissa ja esimerkiksi siinä, ettei virallisia ravitsemussuosituksia välttämättä enää pidetä arvossa, Kaltio kertoo.
Pantegni mullisti länsimaisen lääketieteen
Pantegnissa on kaksi itsenäistä osaa, Theorica ja Practica, joista kummassakin on kymmenen kirjaa.
– Tutkimuksessani tarkastelen Theorica-osan tekstihistoriaa ja erilaisia versioita toistaiseksi laajimpaan käsikirjoitusaineistoon ja systemaattisimpaan vertailuun perustuen. Osoitan, että Constantinuksen Monte Cassinon luostarissa laatimaa, myöhemmin standardiversioksi muodostunutta tekstiä edelsi Theorican viidennen, jälkivaikutuksiltaan merkittävimmän, kirjan varhainen versio.
Kaltio osoittaa myös, että pian Constantinuksen kuoleman jälkeen Theoricasta laadittiin uusi, helpotettu versio opetuskäyttöön. Myöhemmin uuden version parhaita paloja sulautettiin osaksi Theorican standardiversiota.
Merkittävyydestään huolimatta Pantegnista ei toistaiseksi ole olemassa kattavaa tekstihistoriallista tutkimusta eikä modernia, tieteellistä editiota tai käännöstä.
– Tulokseni eri käsikirjoitusten sisältämistä tekstiversioista ja tekstin muuntumisesta tulevat olemaan merkittävässä roolissa, kun Theoricasta joskus laaditaan tieteellinen editio ja käännös.
Kaltio on itse alkanut laatia Theorican viidennen kirjan tieteellistä editiota, ja hänen tavoitteenaan on tulevaisuudessa laatia käännös yhteistyössä kansainvälisten Pantegnin tutkijoiden kanssa.
Filosofian maisteri, latinan yliopisto-opettaja Outi Kaltio väittelee Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 29.4. klo 12 aiheesta The 'Pantegni, Theorica' of Constantine the African: A Text-Historical Study of the First Medical Compendium in the Latin West
Väitöstilaisuus järjestetään Porthanian salissa PIII (Yliopistonkatu 3).
Väittelijän yhteystiedot:
Outi Kaltio, 0445508387, outi.kaltio@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme