Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Ansiotuloverotusta kevennettävä kahdella miljardilla eurolla ensi vaalikaudella

Jaa

Keskuskauppakamari esittää, että seuraavan vaalikauden aluksi ansiotuloverotusta kevennetään kahdella prosenttiyksiköllä kautta linjan. Tämä tarkoittaisi noin kahden miljardin euron kevennyksiä. Uudistus vaikuttaisi noin 2,6 miljoonan henkilön tulotasoon, keskimäärin noin 800 euroa vuodessa. Tuloveron alennuksen pitää olla osa niin sanottua vihreää verouudistusta.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

”Työn veroale toisi lisääntyneenä työnä ja kasvaneena aktiviteettina osan kustannuksista takaisin julkisen sektorin kirstuun, tutkimuskirjallisuuden mukaan lyhyellä aikavälillä noin 30-50 prosenttia”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Romakkaniemi esitti ehdotuksen Keskuskauppakamarin Suuressa Veropäivässä.

Lisäksi tuloveronalennus vaikuttaa keskipitkällä aikavälillä koko talouden hintoihin. Kaikissa kotitalouksien ja yritysten palveluiden ja myös tuotteiden hankinnoissa kotimaisen työn verokiila on merkittävä komponentti.

”Työn verotuksen kohtuullistaminen tarkoittaisi myös tätä kautta ostovoiman kasvua entisestään. Lisäksi tuloveron alennus parantaisi suomalaisyritysten hintakilpailukykyä pienentämällä palkankorotuspaineita”, Romakkaniemi muistuttaa.

Tukea tuloveroalennukseen yrityksiltä

Tukea ansiotuloverojen alentamiseen tulee myös yrityksiltä. Kauppakamarien jäsenyrityksille tekemässä kyselyssä kysyttiin, mitkä toimet ovat niiden kannalta tärkeimpiä, jotta Suomen kilpailukyky saadaan paranemaan ja työllisyys kasvuun. Verojen alentaminen nousi yhdeksi tärkeimmistä keinoista.

”Kun yrityksiltä kysyttiin minkä veron alentaminen olisi tärkeintä, 75 prosenttia näki tuloveron alentamisen tärkeimpänä. Ei siis esimerkiksi yrityksen yhteisöveron vaan työntekijöiden ansiotuloverojen alentamisen”, Romakkaniemi sanoo.

Tuloveroalennus mukaan vihreään verouudistukseen

Romakkaniemi kertoo ilahtuneensa Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon puoluekokouksessa tekemästä linjauksesta työn ja yrittämisen verotuksen alentamisesta ja painopisteen siirtämisestä kulutukseen ja haittaverotuksen suuntaan. Edellisen kerran vastaavanlainen vihreä verouudistus tehtiin Matti Vanhasen II hallituksessa.

”Työn verokiilasta siirtyi tuolloin kokonaisuudessaan lähes kaksi miljardia euroa kulutus- ja haittaveroihin ja koko auto- ja ajoneuvo- sekä polttoaineverot uudistettiin päästöperusteisiksi. Samanlaista reipasta uudistusta tarvitaan nyt, mutta sitä ei pidä toteuttaa niin, että ensin kiristetään kaikkia mahdollisia kulutus- ja haittaveroja ja vasta myöhemmin katsellaan, voidaanko tuloverotusta laskea. Vihreä verouudistus voi toteutua vain isona verouudistuksena, johon kuuluu myös tuloverojen alennus”, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemen mukaan tuloveron alennuksesta suomalaisille käteen jäävä raha siirtyisi nimenomaan vihreään kulutukseen.

”Ihmisillä olisi paremmin varaa tehdä niitä vihreitä valintoja eli hankkia ilmastoystävällisiä tuotteita, joiden hinta on usein totuttua korkeampi”, Romakkaniemi sanoo.

Keskuskauppakamarin ehdottaman uudistuksen seurauksena Suomen kokonaisveroaste alenisi noin yhden prosenttiyksikön verran.

Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä 22.9. on avoin medialle. Ohjelma Pörssitalolla alkaa klo 9.00. Päivän ohjelma: https://kauppakamari.fi/palvelut/suuret-paivat/suuri-veropaiva/

Tilaisuuteen voi osallistua myös striimin välityksellä. Pyydä linkki: anne.pakkanen@chamber.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Suomen löydettävä arktisen alueen markkinat14.10.2021 15:50:44 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen on tartuttava arktisen alueen kestävyyden turvaamiseen, jota ilmastonmuutos tällä hetkellä uhkaa. Arktisen alueen liikenne, infra ja saavutettavuus ovat Suomelle merkityksellisiä, kun kilpailu alueella kovenee. Lisäksi arktisen alueen markkinat tarjoavat useita mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Esimerkiksi pk-yrityksille arktisen alueen lähimarkkinat ovat turvallinen tapa aloittaa kansainvälinen kauppa.

Muistutuskutsu 14.10: Keskuskauppakamarin Suuri Kiinteistönarviointipäivä13.10.2021 08:00:00 EEST | Kutsu

Tervetuloa Keskuskauppakamarin Suureen Kiinteistönarviointipäivään, joka järjestetään 14.10.2021 Clarion Hotel Jätkäsaaressa (Tyynenmerenkatu 2). Puhujina muun muassa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, NREP Oy:n Jan Vapaavuori, Suomen Pankin Meri Obstbaum ja KTI:n Hanna Kaleva. Seminaarin juontaa toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivän ohjelmaa joko paikan päälle tai etäyhteyden kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme