Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Nato-jäsenyys olisi turva Suomen talouden ja demokratian vakaudelle

Jaa
Eurooppa on tilanteessa, jossa sen vakaus ja turvallisuus on vakavasti haastettuna. Venäjä yrittää uhkailulla ja sotilaallisella voimalla piirtää kylmän sodan jälkeisiä järjestelyjä uusiksi. Sen tavoitteena on luoda itselleen voimapoliittinen etupiiri, jossa pienempien maiden asema ja suvereniteetti kyseenalaistetaan. Pitkästä aikaa myös akuutti sodan uhka on merkittävä. Ulkopoliittisten jännitteiden kiristyminen sekä kansainvälisten markkinoiden heikentyminen vaikuttaa myös yrityksiin ja elinkeinoelämään. Keskuskauppakamarin mielestä Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta sekä vakauttaisi talouden ja yritysten tulevaisuudennäkymiä.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamari oli aikanaan keskeinen edistäjä Suomen jäsenyydelle Euroopan unionissaSe oli tuolloinkin paitsi poliittinen ja taloudellinen ratkaisu, myös Suomen turvallisuutta ja vakautta lisäävä ratkaisu. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan Suomen Nato-jäsenyys olisi jo pitkään ollut luonteva jatkumo Suomen asemassa täysivaltaisena ja suvereenina liberaalina demokratiana, markkinataloutena ja länsimaana. Venäjän uhkaava voimapolitiikka on tehnyt jäsenyyden hakemisesta akuutin kysymyksen.  

”Suomen vapauden, demokratian, markkinatalouden sekä ihmisten ja yritysten vapauden turvaaminen tulee olla kaikkein tärkein tavoitteemme. Kun päälle alkaa nousta ulkoisia uhkia, nousevat ne myös yritysten ja elinkeinoelämän asialistalle.Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Se vaikuttaa oleellisesti myös investointinäkymiin, ulkomaankauppaan ja lopulta pitkän aikavälin rahoitusympäristöön. Tämä taas heikentää yritysten kasvupotentiaalia, markkinoiden ennustettavuutta sekä vakautta ja hyvinvointia”, sanoo Romakkaniemi.  
 
Turvallisuustilanne on vaikuttanut myös vientiyritysten näkymiin. Keskuskauppakamarin helmikuussa toteuttaman vientiyrityksille suunnatun kyselyn mukaan kasvaneet suurvaltajännitteet, pakotteiden uhka ja Venäjän toiminta lähialueilla aiheuttavat epävarmuutta tuleviin vientinäkymiin. Peräti 73 prosenttia kauppakamarin vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kokee niiden aiheuttavan vähintään jonkin verran epävarmuutta vientinäkymiin.  
 
“Vanhan voimapolitiikan nostaessa taas päätään, Venäjän kanssa neuvottelemassa meidän ja Euroopan tulevaisuudesta ovat olleet ensisijaisesti Yhdysvallat ja Nato. EU ei ole noissa pöydissä, koska lähes koko Eurooppa on järjestänyt turvallisuus- ja puolustuspolitiikkansa Naton, ei EU:n kautta. Onkin ollut kylmäävää kuulla tässä tilanteessa Naton ja sen voimakkaimpien maiden vakuuttavan täyttä sotilaallista turvaa jäsenilleen. Ja luonnollisesti vain jäsenilleen”, Romakkaniemi summaa. 

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä on ollut niin kutsuttu Nato-optio, mahdollisuus hakea jäsenyyttä kansainvälisen turvallisuusympäristön muuttuessa. 

“Suomi ei ole nähnyt tarpeelliseksi hakea Nato-jäsenyyttä kun tilanne Euroopassa oli vakaa. Kaikki tietävät, että akuutin turvallisuusuhan alla jäsenyyden hakeminen olisi myöhäistä”, toteaa Romakkaniemi, “Voikin kysyä, että jos Nato-optiota ei käytetä juuri tällaisessa muuttuneessa turvallisuustilanteessa, kuitenkin ilman meihin kohdistuvaa akuuttia uhkaa, niin milloin sitten?”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote

EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye