Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Keskuspuistossa kunnostetaan reittejä ja poistetaan vaarallisia puita

Jaa

Keskuspuiston pohjoisosassa parannetaan syksyn aikana ulkoilureittien kuntoa ja turvallisuutta. Tämän ja ensi vuoden aikana Keskuspuistossa tehdään myös muita kunnostustöitä, joiden myötä suositulle ulkoilualueelle saadaan uudet reittiopasteet, lisää talvikunnossapidettäviä kävely- ja pyöräilyreittejä sekä opastettu maastopyöräreitti.

Keskuspuiston reittejä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Keskuspuiston reittejä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö

Kuninkaantammentietä sekä Keskuspuiston pääreittiä Pitkäkosken majalta Kehä I:lle asti aletaan kunnostaa syyskuussa. Töitä tehdään budjetin salliessa myös muilla ulkoilureiteillä. Reiteillä tasoitetaan painaumia ja uusitaan kivituhkapinnoitetta, ojia avataan ja ojarumpuja puhdistetaan. Kunnostustöillä parannetaan reittien käytettävyyttä ja hulevesien hallintaa.

Ulkoilureittien kunnostusta jatketaan Keskuspuiston eteläosassa, kun pohjoisosan toimenpiteet valmistuvat. Kunnostustöitä tehdään loppuvuoden ajan.

Töiden aikana joudutaan mahdollisesti rajoittamaan kulkua joillakin reitin osuuksilla, jolloin jalankulku ja pyöräily ohjataan opasteilla kiertoreitille.

Kunnostustöiden urakoitsijana toimii VRJ Etelä-Suomi Oy.

Reittien varsilta poistetaan pienpuustoa ja vaarallisia puita

Ulkoilureittien varsilta poistetaan pienpuustoa ja muuta kasvillisuutta turvallisuussyistä. Reittien varsilla avataan näkymiä erityisesti risteysalueilla ja muissa sellaisissa paikoissa, missä kasvillisuus haittaa näkyvyyttä ja voi aiheuttaa liikkujille vaaratilanteita. Töitä on aiemmin tehty Keskuspuiston eteläosissa, ja pohjoisosiin siirrytään syyskuun alussa.

Reittien lähistöltä poistetaan myös vaurioituneita puita, jotka ovat kaatumisvaarassa. Osa kaadetuista puista jätetään maastoon lahoamaan maapuina tai hyödynnetään kulun ohjauksessa reiteillä. Lahopuu edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Pienpuuston harvennusta ja vaarallisten puiden poistoa reittien varsilta tehdään Keskuspuistossa säännöllisesti.

Puustonhoitotöiden urakoitsijana toimii Stara.

Keskuspuiston parannustyöt jatkuvat ensi vuoden aikana

Kaupunki on vuosien varrella saanut asukkailta runsaasti toiveita Keskuspuiston opasteiden parantamisesta. Uusien opasteiden asentaminen alkaa vuoden 2022 aikana ja jatkuu ensi vuonna.

Keskuspuistoon on myös päätetty rakentaa kaksi uutta latuosuutta Kuninkaantammentien eteläpuolelle ja Paloheinän majan länsipuolelle, kun nykyiset ladut muutetaan talvikunnossapidettäviksi kävely- ja pyöräilyreiteiksi.

Lisäksi uusi opastettu maastopyöräreitti viimeistellään käyttökuntoon. Reitti kulkee Keskuspuiston halki Laaksosta Haltialaan ja Pitkäkoskelle. Reitti on perustettu jo olemassa olleille poluille, joita on kunnostettu heikoimmin kantavista kohdista. Uuden reitin avulla ohjataan maastopyöräilyä pois muilta luontoalueilta.

Keskuspuistossa on käynnistymässä myös muita hankkeita, joilla parannetaan puiston palveluita. Paloheinän pulkkamäkeen toteutetaan lumetusjärjestelmä ja uusi valaistus. Lisäksi kaupunkilaisten ideoimina OmaStadi-hankkeina suunnitellaan parhaillaan frisbeegolf-rataa sekä nuotiokodan rakentamista Paloheinään.

.Hankkeiden etenemisestä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennuttaminen:
Rauna Sarrivaara
projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 26463
rauna.sarrivaara@hel.fi

Metsänhoito:
Vesa Koskikallio
metsävastaava
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38452
vesa.koskikallio@hel.fi

Opastussuunnitelma:
Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38508, tiina.saukkonen@hel.fi

Kuvat

Keskuspuiston reittejä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Keskuspuiston reittejä. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristö
Lataa
Kuvasovite Keskuspuiston uudesta opastetaulusta. Havainnekuva: WSP Finland Oy/Ari Kujala
Kuvasovite Keskuspuiston uudesta opastetaulusta. Havainnekuva: WSP Finland Oy/Ari Kujala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 22.9.202222.9.2022 17:39:40 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 22.9.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 6.10.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme