Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Keskuspuistosta poistetaan kuoriaisten tuhoamia puita arvokuusikoiden turvaamiseksi

Jaa

Helsingin kaupunki poistaa Keskuspuistosta 29.6. alkavalla viikolla 45-50 kirjanpainajakuoriaisten kuivattamaa kuusta. Pikaiset toimet ovat tarpeen, sillä luonto- ja maisema-arvoiltaan arvokkaat vanhat kuusikot ovat vaarassa. Jos mitään ei tehtäisi, jatkaisivat kirjanpainakuoriaiset mitä todennäköisimmin kuusikoille tuhoisaa leviämistään.

Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara

Poistettavaksi suunnitelluista puista suurin osa eli 19 kappaletta on Maunulan Männikkötien varrella. Lisäksi poistettavista puista 8 on Hakuninmaalla, 6 Maunulan majan lähettyvillä, 4 Länsi-Pasilan kohdalla ja muutama yksittäinen puu on eri puolilla Keskuspuistoa. Pääosa puista on pystyyn kuivahtaneita kuusia, mutta joukossa on myös muutamia tuoreeltaan myrskyssä kaatuneita puita. Poistettavat puut on merkitty oranssilla puiden leimausvärillä.

Muutama Männikkötieltä poistettava puu on liito-oravien suosimalla alueella, mutta puiden poisto ei heikennä niiden lisääntymis- ja levähdysalueita. Kaupungin ympäristö- ja metsäasiantuntijat eivät tarkastuksessaan havainneet poistettavissa puissa lintujen pesiä.

Kirjanpainajat ovat viime vuosina kuivattaneet pystyyn suuren määrän vanhoja Keskuspuiston kuusia. Mittavimmat tuhot ne ovat saaneet aikaan Paloheinän ja Maunulan alueilla. Paloheinässä on kuollut yli 200 isoa kuusta ja Maunulassakin yli 100. Toistaiseksi kaupunki on poistanut vain yksittäisiä kuolleita kuusia reittien varsilta.

Luonnonvarakeskus kartoitti tilannetta toukokuun lopulla. Tutkimus vahvisti käsityksen, että puukuolemat ovat nimenomaan kirjanpainajien aiheuttamia. Kartoituksen ja maastokatselmuksen perusteella kaupungin ja Luonnonvarakeskuksen metsäasiantuntijat tunnistivat puut, jotka tulee poistaa vielä terveiden kuusien turvaamiseksi.

- Poistettavien kuusien tyville oli kasautunut reilusti punaruskeaa purua, mikä kertoo kirjanpainajien iskeytyneen puuhun. Näimme myös kuoriaisia kaivamassa käytäviään nilaan, kertoo metsävastaava Vesa Koskikallio 16.6. pidetyn maastokatselmuksen havainnoista.  

Porauduttuaan puuhun urospuoliset kirjanpainajat houkuttelevat naaraita paikalle pariutumaan erittämällä houkutinainetta eli feromonia. Sen vuoksi kirjanpainajien valtaamien puiden annetaan olla hetken aikaa maastossa niin sanottuina syöttipuina. Tavoitteena on saada mahdollisimman runsaasti kirjanpainajia iskeytymään poistettaviin puihin.

Mikä on kirjanpainaja?

Kirjanpainaja on alle puolen sentin mittainen, mustankiiltävä kaarnakuoriainen. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimmän kuusen rungolle. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiselle.

Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät. Leudot säät luovat hyvät olosuhteet kirjanpainajakannan runsastumiselle. Kirjanpainajat kuuluvat Suomen luontoon, mutta liian suureksi kasvava populaatio aiheuttaa ongelmia.

Kartoitus ja tutkimukset jatkuvat

Kirjanpainajatilanne vaatii jatkossakin seurantaa ja tutkimuksia. Metsäasiantuntijat jatkavat kesän kuluessa etenkin mahdollista vaaraa aiheuttavien puiden kartoitusta.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Juha Siitonen sekä Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila jatkavat tutkimuksia neljällä alueella Keskuspuistossa. Tutkimus hyödyntää pienoiskopteriin kiinnitettyjen RGB- ja multispektrikameroiden tuottamaa kuvallista dataa puiden kunnon selvittämisessä. Tavoitteena on muodostaa metsänhoidon tueksi karttoja, jotka visualisoivat puiden terveydentilan ja mahdollisten tuhojen etenemisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Koskikallio
metsävastaava
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 673 1756
vesa.koskikallio@hel.fi

Kuvat

Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Lataa
Kirjanpainajan kuivattama kuusikko. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Kirjanpainajan kuivattama kuusikko. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Lataa
Kirjanpainajan toukkakäytäviä kuusen rungolla. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Kirjanpainajan toukkakäytäviä kuusen rungolla. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Merellistä asumista veden päällä ja metsäkaupunkia Vartiokylänlahdelle - Vartiokylänlahden alueen tulevaisuuden suuntaviivat päätöksentekoon25.9.2020 09:01:26 EESTTiedote

Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliin sijoittuvan Vartiokylänlahden molemmille puolille Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan uutta asumista yhteensä noin 7500 asukkaalle. Uudet merelliset ja toiminnallisesti monipuoliset asuinalueet kytkeytyvät metroon ja täydentävät nykyistä kaupunkirakennetta. Itäisestä saaristosta Östersundomiin asti ulottuva Itä-Helsingin kulttuuripuisto toimii koko lahden pituisena yhtenäisenä virkistysalueena. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat käsittelyssä kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020, ja niissä päätetään alueen täydennysrakentamisen ja virkistysalueiden tulevien vuosien tavoitteista.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.9.202024.9.2020 18:12:17 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.9.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.10.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Teollisuuskadun aluetta kehitetään – osallistu keskusteluun alueen tulevaisuudesta24.9.2020 10:52:48 EESTTiedote

Pasilan ja Kalasataman välistä aluetta kehitetään ja alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kävelijöiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden näkökulmista. Osallistu keskusteluun Kerro kantasi -palvelussa ja tule tapaamaan suunnittelijoita pop up -pisteelle Vallillaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme