Suomen Keskusta r.p.

Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava

Jaa
Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

- Kevään vaaleissa ja hallitusneuvotteluissa ratkaistaan, miten liikennemiljardit suunnataan ja suomalaisten arjen liikkumisen edellytykset turvataan. Keskusta esittää vaihtoehdon, jossa mennään koko Suomen tarpeet edellä, sanoo liikennepoliittista valmistelua johtanut kansanedustaja Ari Torniainen.

- Kansalaisten ja yritysten tarvitsemat raiteet sekä maantiet on pidettävä kunnossa koko maassa. Tämä ei onnistu, jos rajalliset voimavarat suunnataankin uusiin jättihankkeisiin.

Liikenne- ja viestintäministeriön sekä valtiovarainministeriön tuoreet arviot kertovat, että miljardien uudet ratahankkeet ovat taloudellisesti kannattamattomia ja ympäristölle tuhoisia. Toisaalta nykyisten teiden ja raiteiden korjausvelan umpeen kurominen edellyttää lisäpanostusten jatkamista. Keskusta huomauttaa, että ei ole mahdollista toteuttaa uusia ratahankkeita, korjata vanhoja väyliä ja samalla tasapainottaa julkista taloutta. Tällä vaalikaudella korotettua perusväylänpidon rahoitusta onkin suojeltava miljardihankkeilta, jotta väyläverkkomme ei pääse rapautumaan.

- On uskomatonta, että SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus maalavat kuvaa, jossa rahat riittävät sekä perusväylien kunnostamiseen että kymmenen miljardin uusiin raidehankkeisiin. Näillä keisareilla ei ole vaatteita. Rehtiä on myöntää, että raha ei riitä sekä korjausvelan kaventamiseen että uusiin hankkeisiin, sanoo Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi.

- Nykyinen tiestö ja rataverkko on kansallisomaisuuttamme, josta on pidettävä huolta. Edessä on kovia liikennepäätöksiä, ja suomalaisille on kerrottava puolueiden tarjoama linja jo ennen vaaleja, Lohi vaatii.

Keskusta linjaa tavoittelevansa diesel-autoilijoiden käyttövoimaveron poistamista. Käyttövoimaveron perusteluna on ollut dieselin bensaa halvempi hinta. Venäjän hyökkäyssota nosti dieselin bensaa kalliimmaksi, mikä on vienyt käyttövoimaverolta olemassaolon oikeutuksen.

- Verotuksen pohjana pitää olla oikeudenmukaisuus. Diesel-veron perusta on murentunut, kun dieselin hinta on noussut Venäjän sodan myötä. Siksi Keskusta esittää käyttövoimaveron poistoa, Torniainen sanoo.

- Pitkien etäisyyksien maassa auton käyttö on monelle välttämättömyys, eikä näillä polttoaineen hinnoilla huviajella. Uudessa tilanteessa suomalaisten tasa-arvo edellyttää diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, sanoo Markus Lohi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari TorniainenKansanedustaja, liikennepoliittisen työryhmän puheenjohtaja

Puh:050 512 0422

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Rakennusten energiatehokkuus: Keskustan mepit erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen14.3.2023 14:05:55 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 14.3. täysistunnossa parlamentin neuvottelukannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka sisältää ehdotuksia rakennusten energiakulutuksen ja päästöjen leikkaamisesta. Keskustan mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen ovat erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen 343 puolesta, 216 vastaan, 78 tyhjää. Ehdotus on tämän hetkisessä muodossaan joustamaton ja aiheuttaisi huomattavia kustannuksia kotitalouksille.

Keskustan Honkonen tyrmää EU-parlamentin haaveet kotien pakkoremonteista7.3.2023 12:55:10 EET | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu jyrkästi EU-parlamentissa virinneet haaveet pakkoremonteista ihmisten koteihin. Kiinteistöliitto varoitti tiistaina, että mikäli EU:ssa syntynyt ehdotus kotien pakollisista energiaremonteista aikanaan etenisi päätökseksi, olisi lasku suomalaisille kodeille tuntuva. Keskusta ei tällaista hyväksy, Honkonen sanoo. - Suomessa koteja pitää remontoida kun omistajat niin päättävät, ei Brysselin pillin soidessa, Honkonen sanoo. - Suomalaiset rakentavat ja remontoivat kotejaan energiatehokkaiksi omaan tahtiinsa, sekä säästö- että ympäristösyistä. Kotien remonttipäätöksiin ei unionion viisastelijoita tarvita mestaroimaan. Honkonen muistuttaa, että tavallisten ihmisten elinkustannukset ovat sodan seurauksena nousseet jyrkästi. Kansalaisten arkitodellisuutta ei kuitenkaan EU-parlamentin pitkillä käytävillä ymmärretä. Tuloksena on kuolleena syntyneitä ehdotuksia, jotka eivät johda muuhun kuin EU:n arvovallan murenemiseen jäsenmaissa. - Mikäli EU-par

Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Keskusta haluaa varmistaa, että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

Keskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin4.3.2023 09:21:32 EET | Tiedote

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen suomivat kokoomuksen aikomuksia leikata hyvinvointialueiden rahoitusta. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa tavoitteena on leikata miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämän sote-miljardin kokoomus jakaisi veronkevennyksinä, joista leijonanosa menisi kovimpia palkkatuloja nauttiville. Lisäksi muilla säästöillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia hyvinvointialueiden rahoitukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme