Suomen Keskusta r.p.

Keskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin

Jaa
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen suomivat kokoomuksen aikomuksia leikata hyvinvointialueiden rahoitusta. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa tavoitteena on leikata miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämän sote-miljardin kokoomus jakaisi veronkevennyksinä, joista leijonanosa menisi kovimpia palkkatuloja nauttiville. Lisäksi muilla säästöillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia hyvinvointialueiden rahoitukseen.

– Puheista on jo kuultavissa, että esimerkiksi lähipalvelut eivät kokoomuksen leikkausleikissä paljoa paina. Suurten leikkausten tekeminen peruspalveluista on virhe, sillä hoitamattomuus tulee vielä kalliimmaksi. Millä paikkakunnilla kokoomus on valmis luopumaan lähipalveluista? Tämän kertominen äänestäjille ennen vaaleja olisi rehellistä, varapuheenjohtaja Pakarinen vetoaa.

– Toimivat lähipalvelut ovat juuri sitä palvelujen painopisteen siirtämistä perustasolle ja ennaltaehkäisyyn, minkä takia koko sote-uudistus tehtiin. Lähipalveluja ei pidä vaarantaa kokoomuksen vaalimiljardin rahoittamiseksi, Pakarinen muistuttaa.

Keskustajohtajat muistuttavat, että palvelujen kehittäminen edellyttää myös investointeja.

– Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden työtä rasittavat palvelujen aikaisempi alibudjetointi ja sote-uudistusta odottamaan jääneet uudistamistarpeet. Jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuus saadaan nousuun, se edellyttää myös investointeja, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen muistuttaa.

Pirkkalaisen mukaan hyvinvointialueiden työtä vaikeuttavat myös pohjalla oleva henkilöstöpula, alan työtaisteluiden aiheuttama kireys sekä koronan aiheuttama hoitovelka.

– Hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttua näemme kunnolla, miten sote-palvelujen rahoitusmalli käytännössä toimii ja onko kustannukset arvioitu oikein. Jaamme toki huolen siitä, että palvelut on pystyttävä tuottamaan kustannustehokkaasti. On kuitenkin tärkeää, että hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan rauhassa työnsä ja tekemään välttämättömät investoinnit uudistumisen eteen. Vain näin turvaamme ihmisten välttämättömät palvelut.

– Lähivuosina vanhusväestön määrä ja hoivan tarve kasvavat voimakkaasti samaan aikaan kun työntekijät eläköityvät myös sote-alalla. Sitä yhtälöä emme ratkaise pelkkien leikkauslistojen voimin, Pirkkalainen ja Pakarinen toteavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka PakarinenVarapuheenjohtaja

Riikka PirkkalainenPuoluesihteeri

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Rakennusten energiatehokkuus: Keskustan mepit erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen14.3.2023 14:05:55 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 14.3. täysistunnossa parlamentin neuvottelukannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka sisältää ehdotuksia rakennusten energiakulutuksen ja päästöjen leikkaamisesta. Keskustan mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen ovat erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen 343 puolesta, 216 vastaan, 78 tyhjää. Ehdotus on tämän hetkisessä muodossaan joustamaton ja aiheuttaisi huomattavia kustannuksia kotitalouksille.

Keskustan Honkonen tyrmää EU-parlamentin haaveet kotien pakkoremonteista7.3.2023 12:55:10 EET | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu jyrkästi EU-parlamentissa virinneet haaveet pakkoremonteista ihmisten koteihin. Kiinteistöliitto varoitti tiistaina, että mikäli EU:ssa syntynyt ehdotus kotien pakollisista energiaremonteista aikanaan etenisi päätökseksi, olisi lasku suomalaisille kodeille tuntuva. Keskusta ei tällaista hyväksy, Honkonen sanoo. - Suomessa koteja pitää remontoida kun omistajat niin päättävät, ei Brysselin pillin soidessa, Honkonen sanoo. - Suomalaiset rakentavat ja remontoivat kotejaan energiatehokkaiksi omaan tahtiinsa, sekä säästö- että ympäristösyistä. Kotien remonttipäätöksiin ei unionion viisastelijoita tarvita mestaroimaan. Honkonen muistuttaa, että tavallisten ihmisten elinkustannukset ovat sodan seurauksena nousseet jyrkästi. Kansalaisten arkitodellisuutta ei kuitenkaan EU-parlamentin pitkillä käytävillä ymmärretä. Tuloksena on kuolleena syntyneitä ehdotuksia, jotka eivät johda muuhun kuin EU:n arvovallan murenemiseen jäsenmaissa. - Mikäli EU-par

Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Keskusta haluaa varmistaa, että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava6.3.2023 08:22:42 EET | Tiedote

Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme