Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon blogi: Kokoomus ajaa hyväosaisten veroalea

Jaa
On hämmästyttävää, että Kokoomus on esittämässä miljardin euron alennusta ansiotulojen verotukseen. Valtiontalouden näkymät lähivuosille ovat vakavat. Ikääntyvä kansakunta yhdistettynä krooniseen velkaantumiseen on kierteessä, joka on saatava seuraavalla vaalikaudella katkeamaan.

Työn verotuksen keventäminen olisi toki mukavaa, mutta tässä julkisen talouden todella tiukassa tilanteessa se on jopa vastuutonta puhetta. Näkemykselleni on vankat perusteet.

Keskusta pyysi riippumatonta Eduskunnan tietopalvelua selvittämään, millainen veronalennus miljardilla eurolla saataisiin, jos se kohdistuisi tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Lopputulema oli, että verotus kevenisi 0,65 prosenttia palkka-, eläke- tai muusta ansiotulosta.

Miljardi jakautuisi hyvin epätasaisesti suomalaisten kesken. Leijonanosa menisi hyvätuloisille. Tietopalvelun laskelmasta käy ilmi, että miljardin tuloveronkevennyksestä yli puolet kohdistuisi kolmelle hyvätuloisimmalle kymmenykselle.

Tulopyramidin huipulle, eli suurituloisimmalle kymmenykselle osuisi veronkevennyksestä lähes neljännes, noin 230 miljoonaa euroa.

Kolmen alimman tulokymmenyksen, eli vähiten tienaavien suomalaisten osuudeksi jäisi vain noin 100 miljonaa euroa.

Käytännössä 2 000 euroa kuussa tienaava hoitaja saisi noin 15 euroa enemmän kuussa käteen. Ne suomalaiset, jotka tienaavat 1 400 euroa tai vähemmän, eivät hyötyisi miljardin veronkevennyksestä euroakaan.

Näiden lukujen valossa ja erityisesti tässä taloustilanteessa on mielestäni perusteltua kyseenalaistaa Kokoomuksen esittämän veronalennuksen oikeudenmukaisuus.

Huolestuttavinta kuitenkin on, että Kokoomus rahoittaisi rikkaimmille painottuvat veronkevennykset leikkaamalla sosiaali- ja terveyspalveluista. Kokoomus nimittäin ehdottaa talousohjelmassaan miljardin euron leikkausta hyvinvointialueiden rahoitukseen. Suoremmin sanottuna: Kokoomus haluaa ottaa sairailta ja antaa rikkaille.

Kokoomus väittää, että sote-palvelujen tuottavuutta parantamalla voidaan saavuttaa miljardin säästö palvelutason heikentymättä. Se ei kuitenkaan esitä yhtäkään keinoa tuottavuuden parantamiseksi. Käytännössä Kokoomus siis leikkaisi valtion sote-rahoituksesta miljardin, mutta tuottavuuden parantaminen jäisi hyvinvointialueiden ongelmaksi.

Suomalaisten on syytä tietää, että tämä tarkoittaisi terveysasemien lakkauttamisia, yhä vaikeampaa pääsyä kotihoidon tai asumispalvelujen piiriin sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden maksujen kallistumista. Suomalaisten lähipalveluille, nuorten mielenterveyspalveluille ja hoitajien jaksamiselle kokoomuksen linja tietää kylmää kyytiä.

Keskusta on toki yhtä lailla valmis sote-palvelujen tuottavuutta parantaviin uudistuksiin. Keskustan ja Kokoomuksen linjassa on kuitenkin merkittävä ero: Keskusta ohjaisi tuottavuushyödyt esimerkiksi ikääntyneiden palvelujen ja nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseen.

On vielä hyvä huomata, että miljardin veronkevennys asettaa merkittävän paineen yrittäjien ja yritysten verotuksen kiristämiselle. Kokoomuksen talouslinjauksessa todetaan hyvin, ettei yritysten verotusta kiristetä. Mutta yrittäjien verotuksen suhteen Kokoomuksen hiljaisuus on korviahuumaava.

Kokoomuksen Petteri Orpon onkin nyt syytä vastata ainakin kolmeen äänestäjälle olennaiseen kysymykseen: Miksi Kokoomus suuntaa veroalensa erityisesti hyvätuloisille? Miksi Kokoomus haluaa rahoittaa veroalensa leikkaamalla sairailta? Ja vielä: Aikooko Kokoomus kiristää yrittäjien osinkoverotusta ensi vaalikaudella?

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Rakennusten energiatehokkuus: Keskustan mepit erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen14.3.2023 14:05:55 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 14.3. täysistunnossa parlamentin neuvottelukannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka sisältää ehdotuksia rakennusten energiakulutuksen ja päästöjen leikkaamisesta. Keskustan mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen ovat erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen 343 puolesta, 216 vastaan, 78 tyhjää. Ehdotus on tämän hetkisessä muodossaan joustamaton ja aiheuttaisi huomattavia kustannuksia kotitalouksille.

Keskustan Honkonen tyrmää EU-parlamentin haaveet kotien pakkoremonteista7.3.2023 12:55:10 EET | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu jyrkästi EU-parlamentissa virinneet haaveet pakkoremonteista ihmisten koteihin. Kiinteistöliitto varoitti tiistaina, että mikäli EU:ssa syntynyt ehdotus kotien pakollisista energiaremonteista aikanaan etenisi päätökseksi, olisi lasku suomalaisille kodeille tuntuva. Keskusta ei tällaista hyväksy, Honkonen sanoo. - Suomessa koteja pitää remontoida kun omistajat niin päättävät, ei Brysselin pillin soidessa, Honkonen sanoo. - Suomalaiset rakentavat ja remontoivat kotejaan energiatehokkaiksi omaan tahtiinsa, sekä säästö- että ympäristösyistä. Kotien remonttipäätöksiin ei unionion viisastelijoita tarvita mestaroimaan. Honkonen muistuttaa, että tavallisten ihmisten elinkustannukset ovat sodan seurauksena nousseet jyrkästi. Kansalaisten arkitodellisuutta ei kuitenkaan EU-parlamentin pitkillä käytävillä ymmärretä. Tuloksena on kuolleena syntyneitä ehdotuksia, jotka eivät johda muuhun kuin EU:n arvovallan murenemiseen jäsenmaissa. - Mikäli EU-par

Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Keskusta haluaa varmistaa, että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava6.3.2023 08:22:42 EET | Tiedote

Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme