Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puheenjohtaja Saarikko: Rospuuttokuopat kuntoon, miljardiraiteet jäihin

Jaa
Aika on rahaa. Oikein paljonkin rahaa. Tarkalleen ottaen minuutti maksaa 331 miljoonaa euroa. Niin paljon konsulttien mukaan maksaisi, jos juna viilettäisi metsien ja peltojen halki Helsinki-Vantaan lentokentältä suoraan Tampereelle.

Matti ja Liisa saisivat tyytyä metsänreunasta vilkuttamaan. Kyytiin he eivät pääse, sillä tärkeä juna ei ehdi pienemmillä paikkakunnilla pysähtymään.

Maksajat silti tarvitaan. Hyväksyisin raidehankkeet, jos ne olisivat taloudellisesti kannattavia. Sitä ne eivät ole. Verolasku tulisi kaikille, hyöty harvoille.

Miljarditolkulla palaisi veronmaksajien rahaa. Yhteensä tarvittaisiin noin seitsemän miljardia veroeuroja, jotta Helsinkiin veisi kolme uutta raideyhteyttä. Päälle sitten muut kulut, kuten matkustajille kallistuneet matkaliput.

Joku tolkku pitää olla. Ymmärtäisin paremmin, jos ylimääräistä rahaa olisi. Mutta kaikki tietävät ettei ole. Raiteet rakennettaisiin velaksi – ja vielä nousevin koroin.

Miten kävisi nykyisille teille? Tulisi ikuinen rospuuttoaika. Rahaa ei riittäisi tarpeeksi kunnossapitoon, kun vuosikymmenet maksettaisiin miljardihankkeiden kuluja. Nykyisissä teissä ja raiteissa on korjausvelkaa jo lähes kolme miljardia euroa.

Ensin on saatava kuopat tasoitettua, estettävä uusien syntyminen ja hoidettava väylien normaalit kehittämistarpeet ennen kuin uusista miljardiraiteista voidaan haaveilla. Rahankäytössä täytyy tehdä valintoja. Haitta rapistuvista teistä ja raiteista on mittava niin ihmisille kuin yrityksille.

Junien kohdalla on saatava alkuun edes netti kuntoon. Onhan se kumma, etteivät nettiyhteydet vieläkään pelitä sujuvasti.

Voisiko raidemiljardit perustella ilmastotekona? Vastaus on yksiselitteisesti ei. Ilmastovaikutukset olisivat kyllä valtavat, mutta valtavan negatiiviset. Päästöjen kuittaamiseen voisi mennä jopa 300 vuotta.

En hämmästele, että punavihreät ajavat miljardiraiteita. Mutta sitä ihmettelen, että perussuomalaiset ja kokoomuskin ovat tätä resiinaa vauhtiin pumppaamassa. Mistä he ovat ottamassa rahat? Kokoomuslaisten ja perussuomalaisten vaalisuut sanovat yhtäältä että talous laitetaan kuntoon, toisaalta että rahaa on kaikkeen. Uuteen ja vanhaan. Se on liian hyvää ollakseen totta.

Keskusta sanoo: Nykyiset tiet ja raiteet kuntoon. Laitamme uudet miljardihankkeet siksi jäihin.

Annika Saarikko
Keskustan puheenjohtaja

P.S. Keskusta varmistaa autoilijoiden tasa-arvoisen aseman. Esitämme luopumista dieselin käyttövoimaverosta. Diesel maksaa tankilla jopa bensaakin enemmän. On epäreilua laittaa ihmiset maksamaan vielä erillistä dieselveroa.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puoluevaltuusto 23.4.2023: Vaalivoittajat hallitukseen ja Keskusta oppositioon23.4.2023 11:58:43 EEST | Tiedote

Keskusta tarjosi vaaleissa äänestäjien arvioitavaksi perusteellisen ohjelmansa. Olimme valmiita jatkamaan hallitustyötä uudelta pohjalta, mikäli puolue saa kansalta vahvan kannatuksen. Suomalaiset antoivat tällä kertaa tukensa muille vaihtoehdoille. Kunnioitamme vaalitulosta. Vaalit voittaneilla puolueilla on nyt oikeus ja velvollisuus lunastaa vaalilupauksensa hallitusvastuussa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kallin puhe Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa22.4.2023 11:22:06 EEST | Tiedote

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet, Vaalitulos – se on selvääkin selvempi. Nyt kansan tahdon pitää tulla todeksi. Voittajien pitää ottaa valta. Voittajien pitää ottaa vastuu. Mitä virkaa vaaleilla muuten on? Maa tarvitsee hallituksen. Asiat pitää hoitaa. Lupaukset pitää lunastaa. Bensan ja sähkön hinnan laskemisesta alkaen. Hyvät keskustalaiset, Vaalituloksen mukaisesti Keskusta menee oppositioon. Uskon, että isänmaata voi palvella myös sieltä. Olemme valmiita yhteistyöhön, jos päätökset ovat mielestämme oikeita. Sellaisia, jotka tuovat turvaa, työtä ja kasvua, tasa-arvoa ja toivoa. Sellaisia, joilla jokainen suomalainen ja koko maa pidetään mukana. Viime vaalikaudella päätimme viimein sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Nyt uudistusta pitää saada viedä hyvinvointialueilla eteenpäin. Hoitajapulaa pitää helpottaa ja hoitojonoja lyhentää. Peruspalveluja on vahvistettava ja lähipalvelut pitää turvata koko Suomessa. Toiminnan kehittämisen ohella näille on varattava riittävä rahoitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme