Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puoluesihteeri Pirkkalainen: Kokoomuksen väylävedätys on vastuutonta vaalipuhetta ja tolkutonta talouslinjaa

Jaa
Puheenjohtaja Orpo on kertonut kokoomuksen linjan olevan, että puolue toteuttaisi yhteensä noin 10 miljardia maksavat kolme suurta raidehanketta eteläiseen Suomeen (Savon Sanomat 25.3.).

Alkuvuodesta julkistettu laaja selvitys kertoo, ettei näihin hankkeisiin ole näköpiirissä muuta kuin veronmaksajien rahaa. Useamman ministeriön asiantuntijat arvioivat, etteivät hankkeet ole taloudellisesti perusteltavissa. Yhden minuutin säästölle hintaa tulisi satoja miljoonia euroja. Asiantuntijoiden mukaan mammuttihankkeiden luontovahinkoja kompensoitaisiin jopa 300 vuotta aikana.

Keskusta on ainoana puolueena todennut, että nämä 10 miljardin uudet raidehankkeet ovat keisari ilman vaatteita. Suomen ei pidä käyttää kokoomuksen lupaamia velkamiljardeja kannattamattomiin jättiprojekteihin.

Nykyisten teiden ja raiteiden korjausvelka on kolme miljardia euroa. Keskustan linjavalinta on jäädyttää uudet miljardihankkeet ja keskittyä olemassa olevien väylien kuntoon laittamiseen. Linjamme lisäisi kulkemisen nopeutta, taloudellisuutta, ekologisuutta ja turvallisuutta.

Viimeiset kaksi hallituskautta olemme lisänneet perusväylänpidon rahoitusta sadoilla miljoonilla. Uudet miljardisitoumukset kannattamattomiin investointeihin olisivat suora uhka väylärahoituksen tasolle. Kaikkeen ei nimittäin rahaa riitä.

Vastuullinen poliitikko ei voi luvata, että taitamme yhtä aikaa julkisen talouden velkaantumisen, hoidamme tiestön ja raiteiden korjausvelan, panostamme myös alempiasteiseen tieverkkoon ja rakennamme vielä kaiken päälle uusia raiteita Etelä-Suomeen 10 miljardilla eurolla. Kokoomus kuitenkin tämän katteettoman lupauksen äänestäjille antaa. Orpon höveli lupauslinja on vastuutonta vaalipuhetta.

Vanhan sanonnan mukaan aika on rahaa. Uusissa raidehankkeissa näin todellakin on. Yksi matka-aikaa jouduttava minuutti maksaisi suomalaisille 330 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Itärata nopeuttaisi matka-aikaa Helsingistä Kuopioon arviolta 13 minuuttia. Kuljen joka viikko junalla pari kertaa Iisalmi-Helsinki -välin. Matkaan menee keskimäärin 5,5 tuntia. Suomen ei tarvitse laittaa kahta miljardia euroa matkani joutumiseen vajaalla vartilla. Ennemmin suuntaisin paljon maltillisemman potin saman välin teiden ja raiteiden kunnostamiseen sekä junien verkkoyhteyksien vahvistamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka PirkkalainenPuoluesihteeri

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puoluevaltuusto 23.4.2023: Vaalivoittajat hallitukseen ja Keskusta oppositioon23.4.2023 11:58:43 EEST | Tiedote

Keskusta tarjosi vaaleissa äänestäjien arvioitavaksi perusteellisen ohjelmansa. Olimme valmiita jatkamaan hallitustyötä uudelta pohjalta, mikäli puolue saa kansalta vahvan kannatuksen. Suomalaiset antoivat tällä kertaa tukensa muille vaihtoehdoille. Kunnioitamme vaalitulosta. Vaalit voittaneilla puolueilla on nyt oikeus ja velvollisuus lunastaa vaalilupauksensa hallitusvastuussa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kallin puhe Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa22.4.2023 11:22:06 EEST | Tiedote

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet, Vaalitulos – se on selvääkin selvempi. Nyt kansan tahdon pitää tulla todeksi. Voittajien pitää ottaa valta. Voittajien pitää ottaa vastuu. Mitä virkaa vaaleilla muuten on? Maa tarvitsee hallituksen. Asiat pitää hoitaa. Lupaukset pitää lunastaa. Bensan ja sähkön hinnan laskemisesta alkaen. Hyvät keskustalaiset, Vaalituloksen mukaisesti Keskusta menee oppositioon. Uskon, että isänmaata voi palvella myös sieltä. Olemme valmiita yhteistyöhön, jos päätökset ovat mielestämme oikeita. Sellaisia, jotka tuovat turvaa, työtä ja kasvua, tasa-arvoa ja toivoa. Sellaisia, joilla jokainen suomalainen ja koko maa pidetään mukana. Viime vaalikaudella päätimme viimein sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Nyt uudistusta pitää saada viedä hyvinvointialueilla eteenpäin. Hoitajapulaa pitää helpottaa ja hoitojonoja lyhentää. Peruspalveluja on vahvistettava ja lähipalvelut pitää turvata koko Suomessa. Toiminnan kehittämisen ohella näille on varattava riittävä rahoitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme