TYÖ2030 | Työterveyslaitos

Keskustellaanko teillä johtajuudesta? Näillä vinkeillä eteenpäin!

Jaa
TYÖ2030-ohjelma on yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamareiden kanssa koonnut yhteen tutkimustuloksia johtajuudesta sekä ajatuksia ja näkökulmia Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajilta ja finalisteilta. ​Lopputuloksena syntyi työkalu niille työelämän toimijoille, jotka haluavat olla askeleen edellä polulla kohti huomisen johtajuutta.

Viime vuonna julkaistun Johtajuusbarometrin mukaan vain viidennes alle 40-vuotiaista on tyytyväinen siihen, miten johtajuus suomalaisessa työelämässä tällä hetkellä ymmärretään.

“Yhteinen keskustelu johtajuudesta voi työpaikoilla olla hankalaa ilman, että joku tuntee joutuvansa tikun nokkaan tai syyllistetyksi ongelmasta. Haasteet vuorovaikutuksessa ja johtamisessa johtavat lopulta henkilöstön työhyvinvoinnin merkittävään heikkenemiseen ja heijastuvat sitä kautta myös tuottavuuteen ja yrityksen kannattavuuteen. Yhteinen ja avoin keskustelu on koko työyhteisön kehittymisen perusta”, sanoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala. 

Aiempien tutkimustulosten ja haastattelujen pohjalta syntyivät työyhteisöjen keskustelujen avaajiksi ja vuorovaikutuksen edistämiseksi kahdeksan teesiä huomisen johtajuuteen, joiden pohjalta niin esihenkilöt kuin tiimien jäsenetkin voivat käsitellä johtajuutta eri näkökulmista. 

Käytännönläheinen keskustelunavaaja työpaikoille

TYÖ2030-ohjelman tavoitteena on vahvistaa yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Tätä peräänkuuluttivat myös kokonaisuutta varten haastatellut Suomen Nuorkauppakamareiden Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajat ja finalistit: Johtajuutta ei pidä enää ymmärtää yksinomaan johtajan tehtävänä, vaan johtajuus on jaettua ja sen onnistuminen on koko työyhteisön vastuulla. Luottamuksen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, ja sitä pitää pystyä luomaan myös tiimin jäsenten välille.

Muita esiin nousseita teemoja olivat pysähtyminen onnistumisten ja oppien äärelle, oman johtajuusmotivaation perimmäisten syiden tarkastelun merkityksellisyys sekä kriittisen ajattelun vahvistaminen ja mahdollistaminen työyhteisössä.

“Halusimme luoda jotain konkreettista, joka omalta osaltaan edistää suomalaista työhyvinvointia kohti maailman parasta vuoteen 2030 mennessä. Johtajuus on aina työpaikkakohtaista, eikä siinä tulla hetkessä tai ehkä koskaan valmiiksi. Se kuitenkin on varmaa, että johtajuuden kehittämiseen tarvitaan käytännönläheisiä ja uudistumista tukevia keinoja ja innovaatioita nyt ja tulevaisuudessa”, Kulmala päättää. 

Tästä on kyse:

  • Vuonna 2020 käynnistynyt TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa, ja sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan.
  • TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin. 
  • Julkaisu on kaikkien saatavilla osoitteessa TYÖ2030 - Lataa Huomisen johtajuus -starttipaketti (ttl.fi)

Lisätiedot

Tutustu

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

TYÖ2030 | Työterveyslaitos
TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

https://hyvatyo.ttl.fi/tyo2030

TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin. Toimintatapoja uudistamalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla. TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos

TYÖ2030-ohjelman Työkaverikysely paljastaa: Työkaveruus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta - nuorten kohdalla etätyö on heikentänyt pysyvästi tai hetkellisesti 18-24-vuotiaiden työkaverisuhteita14.2.2023 07:58:24 EET | Tiedote

Työpaikat ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja kaverisuhteiden solmimiselle. Suomalaiset arvioivat, että noin kolmannes kaverisuhteista on lähtenyt liikkeelle työpaikalta. Työkavereiden tuomaa yhteenkuuluvuuden tunnetta pidetään tärkeä asiana elämässä. Etätyö on jättänyt jälkensä työkaveruuksiin: kyselyn mukaan etätyö on heikentänyt ainakin hetkellisesti nuorten työkaveruuksia.

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Luottamuksesta menestysresepti kilpailukyvyn vahvistamiseen2.2.2023 09:11:28 EET | Tiedote

Johdon ja henkilöstön välinen luottamus on organisaatioille tärkeä kilpailutekijä. Vuoden alussa valmistunut MEADOW-raportti avaa luottamuksen etuja ja antaa tuoretta tietoa sen merkityksestä organisaatioille. Etenkin taantuman uhatessa luottamuksella voi olla merkittävä rooli organisaatioiden selviytymiseen – parhaimmillaan se toimii myönteisenä vastavoimana haastavina aikoina. Tutkimuksen mukaan luottamus korreloi vahvasti henkilöstön osallistumiseen. Mitä korkeampi luottamus on, sitä enemmän henkilöstö osallistuu kehittämistyöhön ja sen tuloksellisemmaksi sekä hauskemmaksi se koetaan. Aiemmin julkaistun Meadow-tutkimuksen mukaan sellaiset yritykset, joissa vähintään 30 prosenttia henkilöstöstä osallistuu säännöllisesti toiminnan kehittämiseen, reilu kolmannes (35 %) kertoo tuottaneensa markkinoille kokonaan uuden tuotteen tai palvelun. Vahvan luottamuksen on myös havaittu ruokkivan yhteistyötä yrityksissä ja yhteisöissä. ”Havaintojemme mukaan organisaatioiden väliset erot olivat suu

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Digitalisaation vaikutukset työelämässä jakautuvat epätasaisesti21.11.2022 12:25:13 EET | Tiedote

Digitalisaatio koskee kaikkia toimialoja ja työorganisaatioita, ja sen merkitys on korostunut entisestään koronapandemian myötä. Tuoreen TYÖ2030-ohjelman MEADOW-raportin mukaan digitalisaatio etenee eri toimialoilla ja organisaatioissa eri vauhtia ja saa niissä erilaisia muotoja. Työntekijöiden kokemukset digitalisaation vaikutuksesta ovat varsin myönteisiä, mutta ristiriitaisempia kuin työnantajan edustajilla.

Suomalaiselle työelämän kehitystyölle kansainvälistä tunnustusta6.9.2022 14:19:27 EEST | Tiedote

Suomalainen työelämän digitaalinen innovaatio sijoittui Napolissa järjestetyssä kansainvälisessä kilpailussa hopeasijalle. Työskentelytavan tutkimuksesta ja kehityksestä on vastannut LUT-yliopiston tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist, joka osallistui Napolissa pidetyn ECKM-konferenssin (European Conference on Knowledge Management) yhteydessä järjestettyyn kovatasoiseen ”Knowledge Management and Intellectual Capital Excellence Awards” kilpailuun Napolissa 1.-2.9.2022. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan kymmeniä ehdotuksia, joista 9 parasta esitettiin loppukilpailussa. Innovaatiota on jalostettu työpaikkojen käyttöön TYÖ2030-ohjelmassa, jossa tuotetaan uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa. ” TYÖ2030-ohjelmassa nähtiin LUT tutkimus- ja opetustyössä kehitetty digitaalinen organisoitumismalli sosiaalisena innovaationa, jota kehitimme yhdessä eteenpäin. TYÖ2030-ohjelman aloitteesta organisoitumismalli on nyt kuvattu myös käytännönläh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme