Aalto-yliopisto

Kestävän akkuteollisuuden rakentajat saivat Business Finlandilta lähes 11 miljoonan euron rahoituksen

Jaa
BATCircle-konsortion tavoite on, että Suomeen syntyisi jopa miljardin euron akkutoimiala.
Energiasektorille kriittisten metallien tarve voi nelinkertaistua vuoteen 2040 mennessä. Kuvassa litiumakkukenno. Kuva: Valeria Azovskaya / Aalto-yliopisto
Energiasektorille kriittisten metallien tarve voi nelinkertaistua vuoteen 2040 mennessä. Kuvassa litiumakkukenno. Kuva: Valeria Azovskaya / Aalto-yliopisto

Akkumetallien tarve kasvaa vauhdilla kuluttajaelektroniikan, sähköautojen ja sähkön varastoinnin yleistymisen takia. Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että energiasektorille kriittisten metallien tarve nelinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä, jos Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteista halutaan pitää kiinni.

Nyt Business Finland on myöntänyt BATCircle 2.0 (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiolle noin 10,8 miljoonan euron jatkorahoituksen. Vuonna 2019 perustetun konsortion tavoitteena on parantaa kaivosteollisuuden, metalliteollisuuden ja akkukemikaalien valmistusprosesseja sekä lisätä litiumioniakkujen kierrätystä. Aalto-yliopiston johtamassa yhteistyössä on mukana 6 tutkimuslaitosta ja 15 yritystä.

BATCircle 2.0 -hankkeen päämääränä on kehittää suomalaista akkumetallialaa ja vähentää Euroopan riippuvuutta raaka-aineiden ja valmiiden akkujen tuonnista. Tavoite on, että Suomeen syntyisi jopa miljardin euron akkutoimiala.

"Tähtäämme siihen, että kotimaisen akkumetalliekosysteemimme imussa kasvaa kiertotalouden periaatteita noudattava koko Euroopan laajuinen ekosysteemi, jossa Suomen asema veturina vahvistuu edelleen", sanoo Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun professori Mari Lundström.

“BATCircle-yhteenliittymä tukee hyvin tänä vuonna julkaistua kansallista akkustrategiaa ja akkuarvoketjuun liittyviä yhteisiä eurooppalaisia tavoitteita. Tavoitteemme on vauhdittaa Suomen kestävää ja vähähiilistä talouskasvua sekä tukea liikenteen ilmastotavoitteiden saavuttamista esimerkiksi kasvattamalla alan osaamista ja tiivistämällä yhteistyötä yli rajojen”, kertoo Metso Outotecin Technology Manager Tuomas van der Meer.

Konsortion tavoitteena on vahvistaa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeessa on jo saavutettu lupaavia tuloksia muun muassa litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusprosessien ja kierrätyksen tehostamisessa. Tutkijat ja yritykset ovat myös tutkineet laajasti Suomen maaperän akkumineraalipotentiaalia ja sen tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia, parantaneet akkumateriaalien tuotantoprosesseja ja kehittäneet akkujen aktiivimateriaalien ominaisuuksia myös kierrätetyillä raaka-aineilla.

“Yritysten ja tutkimuslaitosten tiivis yhteistyö on kriittisen tärkeää, jotta BATCirclen kunnianhimoisiin tavoitteisiin päästään. Suomella on kaikki osaaminen ja tahtotila nousta halutuksi globaaliksi kumppaniksi nopeasti kasvavalla alalla. Business Finlandin rooli on vauhdittaa innovaatiotoimintaa, huippututkimusta sekä tukea syntyneiden ratkaisujen ja liiketoimintamallien kansainvälistymistä”, kertoo Business Finlandin Ilkka Homanen, joka vetää Head of Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelmaa.

BATCircle-yhteenliittymän muodostavat:

  • Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto
  • Geologian tutkimuskeskus (GTK), VTT
  • Boliden Harjavalta Oy, Suomen Malmijalostus Oy, Fortum Waste Solutions Oy, Metso Outotec Oyj, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, Terrafame Oy, Umicore Finland Oy,
  • AkkuSer Oy, BroadBit Batteries Oy, Oy Fennoscandian Resources Ab, FinnCobalt Oy, Keliber Technology Oy, Latitude 66 Cobalt Oy, Mawson Oy, X-Ray Minerals Services Finland Oy

Lisätietoja aiheesta:

BATCircle-sivusto

Kansallinen akkustrategia 2025

Uutiset aalto.fi-sivustolla

Lisää kierrätystä ja miljardien arvoista liiketoimintaa

Akkujen kierrätys ja vastuulliset raaka-aineet ovat Suomen valttikortti

Onko akkukierrätys oikeasti ekologista?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Lundström
Professori, Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu
puh. 040 487 3434
mari.lundstrom@aalto.fi


Tuomas van der Meer
Technology Manager, Metso Outotec
tuomas.van.der.meer@mogroup.com


Ilkka Homanen
Head of Smart Mobility and Batteries from Finland, Business Finland
ilkka.homanen@businessfinland.fi

Kuvat

Energiasektorille kriittisten metallien tarve voi nelinkertaistua vuoteen 2040 mennessä. Kuvassa litiumakkukenno. Kuva: Valeria Azovskaya / Aalto-yliopisto
Energiasektorille kriittisten metallien tarve voi nelinkertaistua vuoteen 2040 mennessä. Kuvassa litiumakkukenno. Kuva: Valeria Azovskaya / Aalto-yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye