Jyväskylän yliopisto

Kestävyysosaamisesta valtti Keski-Suomelle

Jaa

Jyväskylän yliopisto yhteistyökumppaneineen vahvistaa Keski-Suomen edelläkävijyyttä siirtymässä kestävään yhteiskuntaan. Uudessa koulutushankkeessa lisätään keskisuomalaisten yritysten ja toimijoiden kestävyysosaamista ja mahdollisuuksia kehittää uusia toimintatapoja.

Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 1,9 miljoonaa euroa, ja sen toteuttavat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE.

POLKU 2.0 -hanke ennakoi odotettavissa olevaa liiketoimintaympäristön muutosta. Luonnonvarojen hyödyntämistä ohjaavat kannustimet ja velvoitteet tulevat edellyttämään luonnonvarojen entistä kestävämpää hyödyntämistä, ja digitalisaatio vaikuttaa muun muassa paperin ja muiden Keski-Suomelle perinteisesti tärkeiden tuotteiden kysyntään. 

"Globaali kestävyyskriisi vaikuttaa myös Keski-Suomessa. Yritykset pääsevät edelläkävijän asemaan kehittämällä toimintaansa kestävämmäksi jo ennen kuin sääntely velvoittaa siihen”, sanoo ekologian professori, hanketta koordinoivan Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin johtaja Janne Kotiaho.

Osaamisen täydentäminen on keskeinen keino selviytyä muutoksesta, ja erityisesti kestävyysosaamisen merkitys kasvaa. POLKU 2.0 -hanke tarjoaa työelämän tarpeisiin vastaavaa kestävyyskoulutusta jo työelämässä oleville, työnhakijoille, yrittäjille ja tulevaisuuden työvoimalle eli opiskelijoille.

”Erityistä tässä hankkeessa on se, että eri koulutusasteiden oppilaitokset kehittävät opintoja yhdessä huomioiden eri alojen erilaiset näkökulmat kestävyyteen”, Kotiaho jatkaa.

Ensimmäiset hankkeessa kehitetyt pilottiopinnot tarjotaan vuonna 2022. Opinnoissa käsitellään yritystoiminnan kestävyyden edistämistä kokonaisvaltaisesti: huomioon otetaan taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys ja ekologisen kestävyyden asettamat reunaehdot. Hankkeen lopuksi opinnot kootaan uuteen Polkukartta-oppaaseen, joka kuvaa käyttäjälleen erilaisia mahdollisuuksia hankkia kestävyysosaamista itselleen sopivalla tavalla.

Lisäämällä kestävyysosaamista Keski-Suomessa, hanke tukee uusiutuvien luonnonvarojen kestävää ja tehokasta hyödyntämistä ja siirtymää kiertotalouteen. Näin hanke toteuttaa myös Keski-Suomen strategiaa 2050.

POLKU 2.0 -hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoittavana viranomaisena toimii Keski-Suomen ELY-keskus. Hanketta rahoittavat myös Jyväskylän, Jämsän, Äänekosken ja Saarijärven kunnat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Janne Kotiaho
050 594 6881
janne.kotiaho@jyu.fi

Projektipäällikkö Hanna Pöyliö
050 563 9784
hanna.e.poylio@jyu.fi

Viestinnän asiantuntija Vesa Holm
050 473 3483
vesa.j.holm@jyu.fi

Kuvat

Lataa
Professori Janne Kotiaho. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Professori Janne Kotiaho. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme