Liikennevakuutuskeskus

Kevään ajokausi alkaa – Muista hoitaa ajoneuvoon liittyvät velvollisuudet, laiminlyönti tulee kalliiksi

Jaa

Kevään tullen mopot ja moottoripyörät otetaan taas varastoista esiin ja kesätöihin kulkemiseen katsellaan kesäautoa. Tänä keväänä moni välttelee koronapandemian vuoksi joukkoliikennettä, jonka myötä varastoista kaivetaan esiin kaikki liikkumista helpottavat ajoneuvot. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen kuin moottoriajoneuvolla lähtee liikkeelle, tulee hoitaa kaksi tärkeää velvollisuutta: liikennekäyttöönotto ja liikennevakuutus. Velvollisuuksien laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää. Viime keväänä nähtiin laiminlyönneissä suurin piikki vuosikausiin.

Kuvan lähde: Liikennevakuutuskeskus
Kuvan lähde: Liikennevakuutuskeskus

Moni tekee moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Tällöin ajoneuvo tulee muistaa rekisteröidä uudelleen liikennekäyttöön ennen kuin sillä lähtee liikkeelle. Jos ajoneuvon liikennevakuutus on lisäksi irtisanottu, sille täytyy ottaa uusi liikennevakuutus. Ajoneuvon liikennevakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus.

Viime vuonna liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta jäi kiinni ennätysmäärä kuljettajia. Piikki oli erityisen suuri keväällä. Toukokuussa noin 470 kuljettajaa jäi kiinni, kun tyypillisesti kiinnijääneitä on viime vuosina ollut kuukausitasolla noin 200–300 tapausta. Koronaepidemian alkaessa ajoneuvoja poistettiin liikennekäytöstä tavallista enemmän, todennäköisesti etätöiden ja taloudellisten syiden vuoksi.

– Takautuvat maksut ja vahingonkorvauksia ilman jääminen voivat tulla erittäin kalliiksi. Viimekeväisen tilanteen välttämiseksi haluan muistuttaa, että kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen painottaa.

Seurauksena takautuvia maksuja, kilvet lähtevät ja korvauksia ei saa

Velvollisuuksien laiminlyönti tulee kalliiksi takautuvasti maksettavien ja korotettujen vakuuttamiseen liittyvien maksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron takia. Maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä tai vakuuttamatta, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.

Jos liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaa, vakuuttamiseen liittyviä maksuja tulee huolimatta siitä, onko liikennevakuutus irtisanottu vai ei. Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on irtisanottu, Liikennevakuutuskeskus perii maksun laiminlyönnistä. Muussa tapauksessa perinnän tekee vakuutusyhtiö.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavat maksut voivat olla satoja tai tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuoren menopeliin liittyvät velvollisuudet on hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, perintäpäällikkö Vesa Korhonen huomauttaa.

Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on ajokiellossa. Käyttökielto koskee myös ajoneuvoa, jonka liikennevakuutus ei ole voimassa. Molemmissa tapauksissa poliisi poistaa ajokiellossa olevasta ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.

Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka onnettomuudessa menettäisi työkykynsä.

Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni vuosittain noin 45 000.

Liikennekäyttöön ottaminen ja vakuuttaminen hoituvat helposti ja nopeasti verkossa

Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa on mahdollista hoitaa ajasta ja paikasta riippumatta muitakin ajoneuvoasioita vakuuttamisen lisäksi. Ajoneuvon voi ilmoittaa verkossa maksutta ja nopeasti takaisin liikennekäyttöön. Myös omistajanvaihdosrekisteröinnin saa tehtyä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, jos on ostanut uuden ajoneuvon ja se täytyy rekisteröidä omiin nimiin.

– Suuri osa rekisteröi ajoneuvon erikseen käymällä esimerkiksi katsastusasemalla tai asioimalla Traficomin palveluissa otettuaan ajoneuvolle ensin liikennevakuutuksen. Kannattaa kuitenkin huomata, että nykyään vakuutusyhtiöiden palveluissa on mahdollista hoitaa myös ajoneuvon rekisteröinti samalla, kun hoitaa liikennevakuutuksen kuntoon, vinkkaa vakuutuspäällikkö Lauri Linna Liikennevakuutuskeskuksesta.

Verkkoasiointia ajoneuvoasioissa kannattaa suosia myös koronavirustilanteen takia.

Lisätietoja:

  • Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568
  • Liikennevakuuttaminen: vakuutuspäällikkö Lauri Linna, p. 040 450 4591
  • Johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543
  • etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Kuvat

Kuvan lähde: Liikennevakuutuskeskus
Kuvan lähde: Liikennevakuutuskeskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Kausi alkaa taas: Kaksi velvollisuutta kuntoon ennen kuin starttaat moottorikelkan23.10.2020 07:37:00 EEST | Tiedote

Moottorikelkkakausi lähestyy jälleen erityisesti maamme pohjoisosissa. Ensilumi on jo paikoin satanut. Liikennevakuutuskeskus (LVK) muistuttaa, että ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, kaksi asiaa tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Vakuutusyhtiöt voivat jatkossa tarjota vihreän kortin sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi15.9.2020 08:33:18 EEST | Tiedote

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Todistus kannattaa ottaa mukaan, kun suuntaa autolla ulkomaille. Tiettyihin maihin kortin mukaan ottaminen on jopa pakollista, esimerkiksi Venäjälle matkustaessa. Vihreän kortin saa omasta vakuutusyhtiöstä. Heinäkuussa astui voimaan muutos, jonka myötä vakuutusyhtiöillä on mahdollisuus tarjota kortti asiakkaalle myös sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi. Suomalaiset vakuutusyhtiöt ottavat itse tulostettavia vihreitä kortteja käyttöön asteittain, syksystä 2020 alkaen.

Liikennevakuutuskeskus panostaa teknologiakehitykseen - Tapio Koisaari nimitetty teknologiapäälliköksi2.4.2020 08:38:24 EEST | Tiedote

Liikenneala muuttuu vauhdilla siihen liittyvän teknologian kehittyessä. Liikennejärjestelmämme hyödyntää teknologiaa entistä enemmän, ajoneuvojen tuottaman datan mahdollisuudet kiinnostavat monia, lisääntyvä automaatio ja kehittyneet turvajärjestelmät muuttavat liikenteen riskejä ja uudet digitaaliset palvelualustat muuttavat matkaketjujen rakennetta. Kehityksessä mukana pysyminen vaatii jatkuvaa seurantaa ja kehitykseen vaikuttamista. Liikennevakuutuskeskus (LVK) on nimittänyt 1.4.2020 alkaen tekniikan tohtori Tapio Koisaaren teknologiapäälliköksi ja vastaamaan aihealueesta keskuksessa. Kyseessä on uusi toimi, jonka tarkoituksena on tehostaa kehittyvän teknologian seurantaa ja koota osaamista yhteen koordinoimalla aiheen parissa keskuksessa työskentelevien asiantuntijoiden yhteistyötä. ”Liikennevakuutuskeskus koordinoi liikennevakuutuksen kehittämistä ja toimii siinä roolissa laajasti liikennesektorin eri toimijoiden kanssa. Tarjoamme asiantuntemusta alan kehitykseen nyt ja tulevaisuu

Brexit toteutuu: Ota vihreä kortti mukaan matkustaessasi autolla Britanniaan31.1.2020 13:58:44 EET | Tiedote

Britannian ja Euroopan Unionin välisen erosopimuksen mukaan Britannian ero EU:sta eli Brexit toteutuu perjantaina 31.1.2020, minkä jälkeen Britannia ei enää ole EU-maa. Tästä alkaa todennäköisesti vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäaika, jonka aikana EU-lainsäädäntöä edelleen noudatetaan. Siirtymäaikana on tarkoitus saada aikaan vapaakauppasopimus Britannian ja EU:n välillä. Tarkemman sopimuksen puuttuessa on toistaiseksi hankalaa ennustaa millä kaikilla tavoilla Brexit vaikuttaa liikennevakuutuskäytäntöihin siirtymäajan jälkeen. Liikennevakuutuskeskus kehottaa autolla tai muulla ajoneuvolla Britanniaan matkustavia ottamaan matkalle mukaan kansainvälisen todistuksen voimassa olevasta liikennevakuutuksesta eli vihreän kortin (Green Card). Vihreä kortti kannattaa ottaa mukaan jo siirtymäajan aikana eli 31.1.2020 alkaen. Vihreä kortti hankitaan omasta vakuutusyhtiöstä. Varaa aikaa kortin hakemiseen konttorilta tai tilaamiseen kotiin. Voit tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi, kuinka saat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme