Kevään ajokausi alkaa – Muista hoitaa ajoneuvoon liittyvät velvollisuudet, laiminlyönti tulee kalliiksi

Moni tekee moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Tällöin ajoneuvo tulee muistaa rekisteröidä uudelleen liikennekäyttöön ennen kuin sillä lähtee liikkeelle. Jos ajoneuvon liikennevakuutus on lisäksi irtisanottu, sille täytyy ottaa uusi liikennevakuutus. Ajoneuvon liikennevakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus.
Viime vuonna liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta jäi kiinni ennätysmäärä kuljettajia. Piikki oli erityisen suuri keväällä. Toukokuussa noin 470 kuljettajaa jäi kiinni, kun tyypillisesti kiinnijääneitä on viime vuosina ollut kuukausitasolla noin 200–300 tapausta. Koronaepidemian alkaessa ajoneuvoja poistettiin liikennekäytöstä tavallista enemmän, todennäköisesti etätöiden ja taloudellisten syiden vuoksi.
– Takautuvat maksut ja vahingonkorvauksia ilman jääminen voivat tulla erittäin kalliiksi. Viimekeväisen tilanteen välttämiseksi haluan muistuttaa, että kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen painottaa.
Seurauksena takautuvia maksuja, kilvet lähtevät ja korvauksia ei saa
Velvollisuuksien laiminlyönti tulee kalliiksi takautuvasti maksettavien ja korotettujen vakuuttamiseen liittyvien maksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron takia. Maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä tai vakuuttamatta, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.
Jos liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaa, vakuuttamiseen liittyviä maksuja tulee huolimatta siitä, onko liikennevakuutus irtisanottu vai ei. Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on irtisanottu, Liikennevakuutuskeskus perii maksun laiminlyönnistä. Muussa tapauksessa perinnän tekee vakuutusyhtiö.
– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavat maksut voivat olla satoja tai tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuoren menopeliin liittyvät velvollisuudet on hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, perintäpäällikkö Vesa Korhonen huomauttaa.
Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on ajokiellossa. Käyttökielto koskee myös ajoneuvoa, jonka liikennevakuutus ei ole voimassa. Molemmissa tapauksissa poliisi poistaa ajokiellossa olevasta ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.
Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka onnettomuudessa menettäisi työkykynsä.
Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni vuosittain noin 45 000.
Liikennekäyttöön ottaminen ja vakuuttaminen hoituvat helposti ja nopeasti verkossa
Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa on mahdollista hoitaa ajasta ja paikasta riippumatta muitakin ajoneuvoasioita vakuuttamisen lisäksi. Ajoneuvon voi ilmoittaa verkossa maksutta ja nopeasti takaisin liikennekäyttöön. Myös omistajanvaihdosrekisteröinnin saa tehtyä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, jos on ostanut uuden ajoneuvon ja se täytyy rekisteröidä omiin nimiin.
– Suuri osa rekisteröi ajoneuvon erikseen käymällä esimerkiksi katsastusasemalla tai asioimalla Traficomin palveluissa otettuaan ajoneuvolle ensin liikennevakuutuksen. Kannattaa kuitenkin huomata, että nykyään vakuutusyhtiöiden palveluissa on mahdollista hoitaa myös ajoneuvon rekisteröinti samalla, kun hoitaa liikennevakuutuksen kuntoon, vinkkaa vakuutuspäällikkö Lauri Linna Liikennevakuutuskeskuksesta.
Verkkoasiointia ajoneuvoasioissa kannattaa suosia myös koronavirustilanteen takia.
Lisätietoja:
- Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568
- Liikennevakuuttaminen: vakuutuspäällikkö Lauri Linna, p. 040 450 4591
- Johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543
- etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
- Viestintä, p. 040 450 4700
Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus
Vuokraskuuttien aiheuttamat kolarit korvataan liikennevakuutuksesta19.6.2025 11:55:36 EEST | Tiedote
Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla tulee olla lakisääteinen liikennevakuutus. Jos vuokralaudalla kolaroi, vakuutus korvaa vahingot. Viime päivinä julkisuudessa on ollut tapaus, jossa alaikäinen lapsi törmäsi vuokratulla sähköpotkulaudalla henkilöautoon. Vuokraskuutilla aiheutetut vahingot korvataan ensisijaisesti laudan liikennevakuutuksesta, eikä laudan kuljettaja ole lähtökohtaisesti korvausvelvollinen.
Miksi sähköpotkulaudan vuokrayhtiöllä on väliä onnettomuustilanteessa?17.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat liikennevakuutettaviksi viime vuonna. Lakimuutoksen tavoitteena oli hillitä yhteiskunnalle tulevia kustannuksia onnettomuuksista, kun korvaukset oli tarkoitus maksaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Tässä ei ole kuitenkaan onnistuttu odotetusti. Elokuussa voimaan tuleva liikennepalvelulaki tarjoaa uudenlaisia ratkaisuja tilanteeseen.
Tieliikenteessä sallitut sähköpyörät eivät yleensä vaadi liikennevakuutusta22.5.2025 06:09:00 EEST | Tiedote
Valtaosa Suomessa myytävistä sähköpyöristä on tieliikenteeseen soveltuvia sähköavusteisia pyöriä, joita ei liikennevakuuteta. Viime kesän lakiuudistus toi vakuuttamisvelvollisuuden piiriin lähinnä tieliikenteeseen soveltumattomia sähköpyöriä.
Moottoripyörien liikennevahingoista aiheutuu erittäin kalliita henkilökorvauksia2.5.2025 06:23:00 EEST | Tiedote
Moottoripyöräonnettomuuksien keskimääräiset henkilökorvaukset ovat merkittävästi suuremmat kuin muissa ajoneuvoluokissa. Erilaisten moottoripyörätyyppien välillä on suuria eroja vahinkotiheydessä ja korvausten määrissä, ilmenee Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksesta.
Sähköpotkulaudalle voi napsahtaa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu9.4.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Viime kesäkuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain uudistus toi osan sähköpotkulaudoista vakuuttamisvelvollisiksi. Vakuutusta ei kuitenkaan ole otettu kaikille niille laudoille, joilla se pitäisi olla, ja seurauksena voi olla jopa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksu. Vakuuttamattomien lautojen aiheuttamista vahingoista on jo tullut Liikennevakuutuskeskukselle vahinkoilmoituksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme