Uudenmaan ELY-keskus

Kevään ensimmäinen sulantajakso Uudellamaalla – jäät heikkenevät nopeasti

Jaa

Viime päivien lauha sääjakso on käynnistänyt lumen sulamisen Etelä-Suomessa. Valunnat ovat lisääntyneet selvästi ja nostaneet jokien virtaamat nousuun. Vedenpintojen nousu uomissa on kuitenkin ollut maltillista, keskimäärin reilut 0,5 metriä. Paikoin vedenpinnat ovat nousseet alimpien tulvarajojen tuntumaan esimerkiksi Nummenjoella ja Lepsämänjoella. Vedenpintojen nousu on tasaantunut, mutta virtaamat saattavat tiistain kuluessa kääntyä lievään nousuun. Viikon puolivälin jälkeen sää viilenee uudelleen ja virtaamat kääntyvät laskuun. Varsinaista kevättulvaa odotellaan maaliskuun loppupuolelle tai huhtikuun alkuun.

Lumen vesiarvo Uudenmaan alueella oli viime viikolla suuruusluokkaa 80100 mm ja on sulannan vaikutuksesta laskenut jonkin verran. Keskimäärin lumen vesiarvo on keväisin suurimmillaan 7080 mm. Tulevan viileämmän jakson aikana on odotettavissa lisää lumisateita.

Säännösteltyihin järviin pyritään edelleen tekemään lisää varastotilaa pääsulantaa varten. Lohjanjärven vedenkorkeus on tällä hetkellä tasolla NN+31,54 m ja se tullee laskemaan vielä arviolta 1015 cm. Lasku voi olla suurempikin, mikäli lumisateita tulisi runsaasti. Hiidenveden pinta on noussut hieman ja on nyt tasolla NN+31,68 m. Loppuviikosta myös Hiidenvesi kääntyy laskuun ja laskee 1015 cm. Vantaanjoen latvajärvillä Hirvijärven ja Suolijärven vedenpintojen lasku on tilapäisesti pysähtynyt. Kytäjärvi on hieman noussut, mutta senkin pinta kääntyy loppuviikosta uudelleen laskuun. Tuusulanjärven vedenkorkeus on hieman noussut, mutta se on edelleen noin 10 cm kevään keskiarvon alapuolella. Luonnontilaisen Artjärven Pyhäjärven vedenpinta on noussut muutaman sentin ja on tällä hetkellä noin 20 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Jäät heikkenevät kovaa vauhtia. Virtapaikoista ja osasta jokiuomia jää on jo sulanut tai lähtenyt liikkeelle. Jäljellä oleva jää saattaa olla petollisen heikkoa. Pääosin jokien jääkannet pysynevät kuitenkin paikoillaan, sillä virtaamat eivät vielä riitä irrottamaan niitä. Alkava viileämpi jakso ei enää käytännössä vahvista jääkantta.

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko, 0295 021 453, kari.rantakokko@ely-keskus.fi
Suunnitteluinsinööri Olli Jaakonaho, 0295 021 398, olli.jaakonaho@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksia Helsingintien (tie 170) liikenteelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla kevyen liikenteen väylän rakentamisen vuoksi16.4.2021 09:37:30 EEST | Tiedote

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen välillä Tyysterintie- Ernestas aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Helsingintien (mt 170) varrelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2020 ja valmistuvat kokonaisuudessaan syksyllä 2021. Rakennustyö ei kuitenkaan aiheuta mitään häiriöitä moottoritielle.

Espoon Kehä I:n Mestarintunnelissa sulkuja öisin 6.–9.4. klo 00.00.–04.3031.3.2021 10:28:32 EEST | Tiedote

Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa sijaitsevan Mestarintunnelin molemmat tunneliputket suljetaan yötestien vuoksi. Sulkuajankohdat ovat tiistain ja keskiviikon (6.–7.4.) välinen yö ja keskiviikon ja torstain (7.–8.4.) sekä torstain ja perjantain (8.–9.4.) välinen yö klo 00.00–04.30. Täksi ajaksi Kehä I:n liikenne johdetaan kiertotielle Turuntien ja Mäkkylän puistotien kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme