Lapin ELY-keskus

Kevään kelirikkoennuste - osaan Lappia vaikea kelirikko

Jaa
Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Kuva: Vesa Joona
Kuva: Vesa Joona

Maaliskuun kelirikkoraportin mukaan Lapissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia kuluneen kuukauden aikana. Ennusteet lupailevat pakkaskelien jatkuvan maaliskuun lopulle, jopa huhtikuun alkuviikoille. Jos pakkaset jatkuvat pitkään huhtikuulle voidaan ennustaa nopeaa lumien sulamista, mikä taas voi aiheuttaa lisää ongelmia soratiestölle.

Sorateille voi syntyä tien pintakerroksiin rajautuvaa pintakelirikkoa, jossa tien pinta muuttuu pehmeäksi ja liejuuntuu. Mikäli syvemmälle tierakenteeseen on jäätymisvaiheessa sitoutunut runsaasti vettä, se voi sulaessaan aiheuttaa pistemäisesti runkokelirikkoa. Jälkimmäinen voi tien kantavuuden heikkenemisen takia aiheuttaa suurempaa haittaa etenkin raskaalle liikenteelle.

Sorateiden kelirikon hoidon osalta kulunut talvi on Lapin tiestöllä ollut helppo. Sorateiden pinnat ovat pysyneet pääsääntöisesti jäässä. Talviajan pintakelirikon hoito on vaatinut vähäisiä toimenpiteitä ja ylimääräinen kelirikkomurskeiden ajo on ollut vähäistä.

Kevään sää vaikuttaa kelirikon vaikeuteen

Keskimääräistä vaikeampaa kelirikkoa ennustetaan Lapissa Kolarin, Kittilän, Sodankylän ja Sallan alueille. Muualle Lapin tiestölle ennustetaan normaalia kelirikkoa.

Kevään kelirikon muodostuminen riippuu kuitenkin hyvin paljon kevään tulevista säistä. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua. Tuuliset ja aurinkoiset säät sekä yöpakkaset edesauttavat tierakenteen kuivumista. Lisäksi oikea-aikaisesti toteutetut vallien kaadot ja sohjo-ojat sekä kuivatuslaitteiden toimivuuden varmistaminen auttavat oleellisesti tien rungon kuivumista.

Tiestölle ennustetaan tavanomaista vähemmän painorajoituksia

Tien kunto arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Tiestölle ennustetaan tavanomaista vähemmän painorajoituksia. Tämän hetken ennusteen mukaan painorajoituksia tulisi 700 tiekilometrille. Painorajoituksia ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä asetetaan tarvittaessa. Painorajoitetuilla teillä sallitaan poikkeuksena rajoitusta raskaampaa liikennettä, kuten esimerkiksi hälytys- ja tienpitoajoneuvot, säännölliset linja-autovuorot, elintarviketuotannon kuljetukset sekä muita yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeitä kuljetuksia. Yksittäisissä, ennakoimattomissa tapauksissa ELY-keskus voi myöntää maksullisen tilapäisen poikkeusluvan painorajoitetulle tielle.

Kelirikko vaatii malttia tienkäyttäjiltä

Tienkäyttäjiä kehotetaan sovittamaan ajonopeutensa tiellä kulloinkin vallitsevien olosuhteiden mukaan. Raskaita kuljetuksia kannattaa pyrkiä ajoittamaan kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan.

Mikäli havaitset tiestöllä liikennettä vaarantavia ongelmia, ilmoita siitä suoraan tieliikennekeskuksen Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24/7).

Liikenteen asiakaspalvelu toimii palauteväylänä muihin kiireettömiin tienpitoon liittyvissä asioissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maanteiden hoidon projektipäällikkö Vesa Joona, puh. 0295 037 028, vesa.joona(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Vesa Joona
Kuva: Vesa Joona
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kesän päällystystyöt painottuvat Lapissa valta- ja kantateille31.5.2023 09:44:09 EEST | Tiedote

Päällystystyöt ovat käynnistyneet Lapissa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystämme mm. Enontekiöllä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Posiolla. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan vain 95 km kilometrin matkalta ja kävely- ja pyöräilyteitä noin 6 kilometriä. Kilometrejä vähentävät sekä kustannustason jyrkkä nousu että rakenteenkorjausten määrän kasvu. Korjausvelka maantieverkolla kasvaa tänäkin vuonna.

Lapissa tuotetaan palveluja ja tuotteita, joille on globaalia kysyntää31.5.2023 08:00:17 EEST | Tiedote

Lapin suhdannekatsauksen mukaan kehitys jatkui positiivisena vuonna 2022. Koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta on toivuttu. Liikevaihdon vuosimuutos jatkui positiivisena kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Eniten liikevaihto kasvoi matkailupalveluissa ja majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähiten kaupassa. Henkilöstömäärän, mukaan lukien julkinen sektori, vuosimuutos jäi liikevaihtoa vaisummaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme