Pirkanmaan hyvinvointialue

Kevään puutyöt lisäävät vakavien käsivammojen hoitoa Taysissa

Jaa
Sirkkelit ja klapikoneet nostetaan esille kevään puutöiden koittaessa. Tampereen yliopistollisen sairaalan käsikirurgeille kevään polttopuutalkoot tarkoittavat kiirettä leikkaussaleissa. Lähes kaikki sirkkeli- ja klapikonevammat olisivat ehkäistävissä.

– Käsivammojen hoito Taysissa lisääntyy huhti- ja toukokuussa, kertoo käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen.

Syynä vuodenaikavaihtelulle on se, että suomalaisilla yleisin syy vakavan käsivamman taustalla on klapikoneen tai sirkkelin huolimaton käyttö. Polttopuiden tekeminen on ajankohtaista juuri nyt, mikä näkyy lisääntyneenä kiireenä Taysin käsikirurgisessa toiminnassa. Taysissa hoidetaan noin puolet koko valtakunnan vakavista käsivammoista.

– Vakavilla käsivammoilla tarkoitetaan vammoja, joihin liittyy sormien tai suuremman raajanosan irtoaminen tai avomurtuma, joka estää verenkierron vaurioituneeseen raajan osaan, Leppänen kertoo.

Näissä tilanteissa raajan pelastamisella on kiire, ja usein leikkauksia tehdään kevään sesonkiaikana öiseen aikaan. Vaikka Taysissa on vuosikymmenten kokemus hankalien käsivammojen hoidosta ja raaja saataisiin pelastettua, eivät liike ja tunto palaa aikuisella ihmisellä koskaan täysin ennalleen.

Klapikoneen käyttö porukalla lisää onnettomuuden riskiä

– Lähes kaikki sirkkeli- ja klapikonevammat olisivat ehkäistävissä, jos noudatettaisiin laitteiden turvallisuusohjeita, Leppänen huomauttaa.

Yleisin laiminlyönti liittyy klapikoneen käyttöön useamman käyttäjän porukalla. Laitteet on tarkoitettu käytettäväksi yhden käyttäjän toimesta, jolloin käyttäjän kädet ovat kahvoilla, eivätkä voi ajautua terän väliin. Kaverin kanssa keskittyminen herpaantuu helposti, mikä johtaa ikäviin seurauksiin. Erityisen harmillisia ovat lasten saamat vakavat käsivammat. Leppänen muistuttaa, että lasten paikka ei ole samassa pihapiirissä käytössä olevan klapikoneen kanssa.

– Taysissa on odotettu tätä kevättä huolestuneena, koska oletettavaa on, että viime talvena polttopuita poltettiin energian hinnan vuoksi aiempaa enemmän ja varastot ovat varmasti monella tyhjillään. Toistaiseksi emme kuitenkaan ole nähneet selkeää muutosta hankalien käsivammojen määrässä edellisvuosiin verrattuna, Leppänen kertoo.

– Toivomme, että jokainen polttopuiden tekijä on tarkkaavainen, jotta polttopuu-urakka ei pääty leikkaussaliimme, hän lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen, Tays
olli.leppanen@pirha.fi
puh. 0405866581

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Kokemusasiantuntijat pitivät uutta psykiatrista sairaalaa toimivana26.5.2023 15:48:48 EEST | Tiedote

Taysin uuden psykiatrisen sairaalan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Omaiskokemusasiantuntijat tutustuivat ensi vuoden alussa käyttöön otettaviin tiloihin. Vaikutelmat olivat positiivisia. Sekä rakennuksen valoisa arkkitehtuuri että toiminnan kannalta tarkasti harkitut tilat saivat kiitosta. Kokemusasiantuntijoiden mukaan rakennus luo toiminnalle puitteet, vaikka henkilökunta onkin tärkein.

Hyvinvointialue turvaa palveluja myös ulkomaisella työvoimalla – työntekijät ovat pääosin intialaisia ja filippiiniläisiä26.5.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue turvaa eniten hoivaa tarvitsevien pirkanmaalaisten palvelut muun muassa rekrytoimalla työntekijöitä ulkomailta. Aiemmin ulkomaista työvoimaa on ollut vain muutamissa Pirkanmaan kunnissa, mutta nyt ulkomailta tulleita työntekijöitä työskentelee koko hyvinvointialueella. Ulkomainen rekrytointi on yksi keino, jolla työvoiman saatavuutta Pirkanmaalla parannetaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sen tytäryhtiöiden sähköpostiosoitteista on lähtenyt tietojenkalasteluviestejä24.5.2023 20:09:33 EEST | Tiedote

Useista @pirha.fi, @coxa.fi, @fimlab.fi ja @sydansairaala.fi -loppuisista sähköpostiosoitteista on lähtenyt keskiviikkona 24.5.2023 tietojenkalasteluviestejä. Viestien vastaanottajina on ollut hyvinvointialueen ja tytäryhtiöiden omaa henkilöstöä, mutta voi olla, että kalasteluviestejä on päätynyt myös yksityishenkilöille ja muihin organisaatioihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme