Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kevään tuloon varaudutaan mittaamalla jokijäiden paksuuksia ja tekemällä säännösteltyihin järviin tilaa sulamisvesille

Jaa
Jokijäät olivat pohjalaismaakunnissa helmi-maaliskuun vaihteessa keskimääräistä paksumpia eli noin puoli metriä ja paikoin ylikin. Esimerkiksi jään paksuus Lapväärtinjoen suistossa, Isossakyrössä ja Perhonjoen suistossa oli paikoin jopa yli 60 cm. Jäät ovat paksumpia kuin viime keväänä, mutta ohuempia kuin keväällä 2013, jolloin jääpadot aiheuttivat merkittäviä ongelmia mm. Kyrönjoella. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus mittaa ensi viikolla jokijäiden paksuuksia uudestaan ja päättää niiden perusteella mahdollisista jääsahauksista viikon 12 alussa.
Punatakkinen henkilö etenee syvässä lumessa pois päin valokuvan ottajasta. Kuva on otettu helmikuussa 2022 Soinissa Etelä-Pohjanmaalla.
Punatakkinen henkilö etenee syvässä lumessa pois päin valokuvan ottajasta. Kuva on otettu helmikuussa 2022 Soinissa Etelä-Pohjanmaalla.

Myös lunta ja lumen sisältämää vettä on pohjalaismaakunnissa enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Lumen vesiarvot ovat nyt noin 80–140 millimetriä (mm). Eniten lunta on Lapväärtin-Isojoen, Perhonjoen ja Ähtävänjoen vesistöalueiden yläosilla, joissa lumen vesiarvot ovat noin 120–140 mm. Muilla vesistöalueilla lumen vesiarvot ovat noin 80–120 mm. Lumen vesiarvon millimetreinä vastaa lumikuormaa kg/m2.

Pohjalaismaakuntien tekojärvien ja säännösteltyjen järvien vedenpintoja lasketaan nyt alemmaksi kuin tavanomaisina keväinä, jotta saadaan tilaa lumien sulamisvesille ja voidaan vähentää kevättulvien haittoja. Esimerkiksi ja Kalajärven tekojärven pintaa lasketaan 3,5 metriä alemmaksi ja Patanan tekojärven pintaa 5 metriä alemmaksi kuin kesäkauden vedenpinta. Kuortaneenjärven säännöstelypadon kaikki luukut on avattu tällä viikolla ja järven pinta laskee ennen tulvaa vielä arviolta noin 20 cm. Kuortaneenjärven säännöstelypadon luukut pidetään täysin auki koko kevättulvan ajan.

Perhonjoella aletaan ensi viikon alussa laskea keskiosan järviryhmän vedenpintaa lisäämällä juoksutusta Kaitforsin voimalaitokselta. Tarkoituksena on saada vesi nousemaan jään päälle voimalaitoksen alapuolisella Perhonjoella. Tumma vesi jään päällä absorboi tehokkaasti auringon lämpöenergiaa ja edistää siten jokijäiden sulamista.

Tulevien viikkojen lämpötilat ja sulamisen nopeus sekä sademäärät vaikuttavat oleellisesti tämän kevään tulvatilanteeseen. Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan pohjalaisjokien virtaamat pysyvän ainakin ensi viikolla vielä pieninä yöpakkasten ja poutaisen sään vuoksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja kevään tulvaennusteista Tulvakeskuksesta:


• Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 439


Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:


• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Kuvat

Punatakkinen henkilö etenee syvässä lumessa pois päin valokuvan ottajasta. Kuva on otettu helmikuussa 2022 Soinissa Etelä-Pohjanmaalla.
Punatakkinen henkilö etenee syvässä lumessa pois päin valokuvan ottajasta. Kuva on otettu helmikuussa 2022 Soinissa Etelä-Pohjanmaalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Rekreationsplanen för Storsand i Nykarleby skickas för utlåtande och presenteras för allmänheten (Österbotten)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2023 har en rekreationsanvändningsplan beretts för naturskyddsområdena och Natura 2000-området vid Storsand i Nykarleby. Planen har framtagits i samarbete med en planeringsgrupp som bestått av representanter för Nykarleby stad, Monäs, Hirvlax, Monå och Harjux byars samfälligheter, Forststyrelsen och Närings- trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten. Planens främsta målsättning är att fastställa hur området kan utvecklas så att skyddet av områdets naturvärden och möjligheterna till rekreationsanvändning kan samordnas. Rekreationsanvändningsplanen är inte juridiskt bindande.

Uudenkaarlepyyn Storsandin virkistyskäyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Uudenkaarlepyyn Storsandin luonnonsuojelualueiden ja Natura-2000-alueen virkistyskäyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut Uudenkaarlepyyn, osakaskunnan (Monäs-Hirvlax-Monå och Harjux byars samfällighet), Metsähallituksen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen edustajia. Virkistyskäyttösuunnitelman päätavoite on määritellä, miten aluetta voidaan kehittää siten, että luonnonarvojen turvaaminen ja alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia pystytään yhteensovittamaan. Virkistyskäyttösuunnitelma ei ole juridisesti sitova.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye