Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

KHO: Meilahden huvila-aluetta koskevat päätökset pysyvät voimassa

Jaa

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi lokakuussa valitukset, jotka koskivat Meilahden huvila-alueen asemakaavaa ja kahden huvilarakennuksen purkamista.

Korkeimman hallinto-oikeuden lokakuussa tekemän päätöksen myötä Meilahden huvila-alueen asemakaava on tullut lainvoimaiseksi 27.10.2021.

Uusi asemakaava mahdollistaa alueella muun muassa vuokra-alojen pienimuotoisen täydennysrakentamisen ja pienimuotoisen liiketoiminnan, josta ei aiheudu ympäristöhäiriötä. Kaava tekee mahdolliseksi keskeisillä paikoilla olevien rakennusten kulttuuri- ja kahvilakäytön sekä kävely- ja pyöräilytieverkoston ja liikuntapuiston palveluiden parantamisen.

Meilahden kartanoalueen kehittämistä valmistellaan erikseen

Voimaan tullut asemakaava ei ulotu huvila-alueen luoteisreunaan, jossa sijaitsevat Meilahden kartano ja entinen taidemuseorakennus. Kaupunki suunnittelee kilpailua kyseisen alueen kehittämisestä ja tyhjillään olevien rakennusten myynnistä. Aluetta on yritetty kehittää kilpailun avulla aiemminkin, mutta tuolloin suunnitelma ei johtanut toteutukseen asti.

Kilpailun rinnalla Meilahden kartanoalueelle tehdään oma asemakaavansa, jonka valmistelu on tavoitteena aloittaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Kilpailu on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 kevätkaudella.

Yhtä huvilaa valmistellaan siirrettäväksi ja toinen puretaan

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi lokakuussa myös valituksen, joka koski Meilahden huvila-alueen eteläpäädyssä Mäntyniemen vieressä sijaitsevan kiinteistön purkamislupaa.

Helsingin kaupunki omistaa alueella vuonna 1884 rakennetun Villa Granvik -nimisen huvilarakennuksen, jonka myymistä suunnitellaan siten, että uusi omistaja purkaa, siirtää ja kokoaa rakennuksen uudelle sijainnille Meilahden huvila-alueella. Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteena on järjestää asiaan liittyvä tarjouskilpailu vuoden 2022 aikana. Villa Granvik myydään alkuperäiseen käyttöönsä eli asunnoksi.

Ennen myynnin aloittamista kaupunki määrittää huvilalle uuden rakentamispaikan. Meilahden huvila-alueen uudessa asemakaavassa on osoitettu viisi paikkaa, jotka soveltuvat Villa Granvikin ja muiden samankaltaisten vanhojen huviloiden sijoittamiseen alueelle. Monet Meilahden huvila-alueen nykyisistä rakennuksista on siirretty aikoinaan paikoilleen samaan tapaan. Muun muassa Mäntyniemen paikalla sijainnut Nybackan huvila siirrettiin huvila-alueella toiselle tontille 1980-luvulla.

Kaupunki omistaa Villa Granvikin vieressä myös toisen vanhan huvilarakennuksen, joka on ollut Villa Granvikin tapaan pääasiassa tyhjillään vuodesta 2009 lähtien. Toinen huvila on päätetty purkaa pysyvästi, sillä talo ei ole hyvässä kunnossa, sen alkuperäisiä osia on jäljellä vähän, eikä sen siirtäminen uudelle sijainnille siksi olisi mielekästä.

Pysyvästi purettavan talon purkaminen on tavoitteena aloittaa loppuvuoden 2021 aikana. Talosta otetaan talteen kaikki käyttökelpoiset osat, kuten kakluunit ja käyttökelpoiset hirret, jotta niitä voidaan hyödyntää muiden vanhojen rakennusten korjauksissa. Purkaminen on suunniteltu asianmukaisessa yhteistyössä rakennusvalvonta- ja museoviranomaisten kanssa.

Sekä siirrettävä että purettava rakennus sijaitsevat alueella, jonka kaupunki on lahjoittanut omasta aloitteestaan vuonna 2019 valtiolle liitettäväksi osaksi Mäntyniemen kiinteistöä. Purkamis- ja siirtämisratkaisuun on päädytty, koska kaupungilla ei ole rakennuksille sopivaa käyttöä, ja niiden sijainti tasavallan presidentin virka-asunnon vieressä rajoittaa merkittävästi kiinteistön kehittämismahdollisuuksia.

Rakennusten purkamisen ja siirtämisen jälkeen alueen puutarha maisemoidaan suojeluarvot huomioiden osaksi Mäntyniemen olemassa olevaa pihaa ja kiinteistöä, ja rantaan jäävä vanha venevaja kunnostetaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meilahden huvila-alueen asemakaava ja kartanoalueen kehittäminen
Marina Fogdell, arkkitehti
Asemakaavoituspalvelu
Puh. 09 310 64271
marina.fogdell@hel.fi

Kaupungin omistamien rakennusten purkaminen ja siirto
Jari Hooli, projektipäällikkö
Tilat-palvelu
Puh. 09 310 20418
jari.hooli@hel.fi

Muut yhteydenotot
Kaupunkiympäristön toimialan viestintä
Puh. 09 310 79528
kymp.viestinta@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 2.12.20212.12.2021 18:44:14 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 2.12.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 16.12.2021.

Tammasaarenlaiturille ideoitu kelluvia kerrostaloja – kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä suunnitelmaan30.11.2021 08:50:33 EET | Tiedote

Ruoholahden länsiosaan, Tammasaarenlaiturin alueelle ehdotetaan merenpäällisiä asuntoja, joista osa on kelluvissa kerrostaloissa. Kyseessä on uusi asumismuoto Helsingissä, johon Floating Flats Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta. Ennen varauksen hyväksymistä kaupunkilaisilla pyydetään näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi –palvelussa 19. joulukuuta mennessä.

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme