KIASMA

Kiasman Kompassissa pohjoinen -näyttely suuntaa katseen kohti pohjoista

Jaa

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa esittelevä näyttely Kompassissa pohjoinen jäljittää yhteyksiä pohjoisen ja etelän välillä. Näyttelyssä käsitellyt teemat – maisema, pohjoinen luonto sekä erilaiset maantieteelliset ja kulttuuriset risteykset – muistuttavat siitä, miten navigoimme jatkuvan muutoksen keskellä.

Elina Juopperi, Châteaux de Vaux-le-Vicomte parterre dessiné (Pirunkurussa), 2005-2013, Wihurin rahaston kokoelma, Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti
Elina Juopperi, Châteaux de Vaux-le-Vicomte parterre dessiné (Pirunkurussa), 2005-2013, Wihurin rahaston kokoelma, Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti

”Vaikka Wihurin rahaston kokoelman kartuttamisessa pohjoisen taidetta ei ole erikseen painotettu, kokoelman pohjoinen koti alkoi kiinnostaa meitä. Pohdimme, mitä uutta Wihurin kokoelma voisi tarjota Kiasman yleisöille. Rovaniemen taidemuseon henkilökunnan ystävällisellä avustuksella tutustuimme pohjoisen tekijöihin sekä etelään muuttaneisiin pohjoissuomalaisiin taiteilijoihin. Emme kuitenkaan rajanneet huomiotamme yksin pohjoiseen, vaan teimme teosvalintoja taiteilijoilta ympäri Suomea", näyttelyn kuraattorit Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen kertovat.

Johonkin paikkaan tai yhteisöön kuulumisen kokemus ja sen vaikutus ihmisen identiteettiin on yksi näyttelyn teoksissa toistuvista aiheista. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta ympäröivään luontoon ja sitä, miten ihminen niin usein pyrkii ympäristöään muokkaamaan ja toisaalta sitä, miten erilaiset paikat määrittävät ihmisiä. Arktinen pohjoinen on tänä päivänä erityinen ja globaaliakin mielenkiintoa herättävä alue, niin poliittisista, taloudellisista, kulttuurisista kuin ekologisista syistä.

Näyttelyn ovat kuratoineet Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen Kiasmasta. Heidän lisäkseen näyttelyn yhteydessä julkaistavaan runsaasti kuvitettuun näyttelykirjaan ovat kirjoittaneet Aira Huovinen ja Ulla Viitanen Rovaniemen taidemuseosta sekä professori Tuija Hautala-Hirvioja Lapin yliopistosta.

Taiteilijat: Heini Aho, Lauri Astala, John Court, Tom Engblom, Petri Eskelinen, Radoslaw Gryta, Kaisaleena Halinen, Mia Hamari, Jaakko Heikkilä, Jussi Heikkilä, Marja Helander, Maija Helasvuo, Marjatta Holma, Irmeli Hulkko, Konsta Huusko, Eeva-Liisa Isomaa, Helena Junttila, Elina Juopperi, Hanna Kanto, Eemil Karila, Joel Karppanen, Kaija Kiuru, Ilona Kivijärvi, Tuomas Korkalo, Laura Könönen, Katri Kuparinen, Raakel Kuukka, Antti Laitinen, Kalle Lampela, Ville Mäkikoskela, Esko Männikkö ja Pekka Turunen, Arttu Nieminen, Leena Nio, Matti Nurminen, Outi Pieski, Marja Pirilä, Raisa Raekallio ja Misha del Val, Merja Aletta Ranttila, Johanna Ruotsalainen ja Simi Ruotsalainen, Stiina Saaristo, Juhani Tuominen, Kari Tuisku, Pauliina Turakka Purhonen, Seija Ulkuniemi, Maaria Wirkkala.


Viisi esitystä pohjoisesta

Näyttelyn esitysohjelmisto kohdistaa katseensa pohjoisen Suomen ja Saamenmaan alueelle ja sinne kytköksissä oleviin taiteilijoihin. Tuija Kokkosen Kemi – II muistio puista -esitys keskittyy kysymyksiin: Miten muistamme metsät, aikamme ja toimintamme? Mitkä ovat nyt 18-vuotiaan nuoren muistot tulevaisuudessa? Viisi esiintyjää, lukijaa ja keskustelijaa jakavat ajatuksiaan yleisön kanssa. Auri Aholan Viehâ on monitaiteinen esitys eri aikoina eläneitä ihmisiä yhdistävistä tunteista sattumanvaraisen elämän keskellä. Pauliina Feodoroffin videoinstallaatio Matriarkaatti toimii maisemankatsomisoikeuksia kauppaavana katalogina. Oikeudesta maksettu summa lahjoitetaan maa-alueiden ostoon ja suojeluun. Teos oli esillä vuoden 2022 Venetsian biennaalissa Saami-paviljongissa. Italialaisen koreografi Chiara Bersanin esitys Seeking Unicorns sijoittuu Kiasman aulaan marraskuisina aamuina, auringon nousun aikaan. Taiteilija kohtaa pohjoisen valon, josta hän inspiroitui teosta tehdessään. Näyttelyssä nähdään myös Torniossa asuvan brittilähtöisen John Courtin teos sekä Biret & Gáddjá Haarla Pieskin esitys Starting from Staring.


Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa on kartutettu säännöllisesti jo yli 60 vuoden ajan. Rovaniemen kaupungille lahjoitettu kokoelma, jonka juuret ulottuvat 1940-luvun taiteeseen, pitää sisällään lähes 3 500 teosta ja karttuu vuosittain reilulla 50 teoksella. Kokoelma on hieno läpileikkaus suomalaisesta nykytaiteesta. Kompassissa pohjoinen -näyttely toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa. Vuonna 2023 näyttely on esillä Rovaniemen taidemuseo Korundissa.

Näyttely jatkaa Kansallisgallerian ja Wihurin rahaston vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä. Sen näkyvin muoto ovat olleet Kansallisgallerian museoissa Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa vuosittain järjestetyt Wihuri-päivät, joiden aikana rahasto on tarjonnut ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen museoon. Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 80 vuotta Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustamisesta.

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta 7.10.2022–2.4.2023  

Lisätietoa medialle
Reetta Haarajoki, tiedottaja, puh. 0294 500 631, reetta.haarajoki@kiasma.fi
Piia Laita, viestintäpäällikkö, puh. 0294 500 507, piia.laita@kiasma.fi
Saara Hacklin, kuraattori, puh. 0294 500 634 saara.hacklin@kiasma.fi
Satu Oksanen, kuraattori, puh. 0294 500 577 satu.oksanen@kiasma.fi

Lehdistökuvia median käyttöön: press.kiasma.fi

Avainsanat

Kuvat

Elina Juopperi, Châteaux de Vaux-le-Vicomte parterre dessiné (Pirunkurussa), 2005-2013, Wihurin rahaston kokoelma, Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti
Elina Juopperi, Châteaux de Vaux-le-Vicomte parterre dessiné (Pirunkurussa), 2005-2013, Wihurin rahaston kokoelma, Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Kiasman vastine taiteilijoiden vetoomukseen1.12.2022 16:11:43 EET | Tiedote

Ryhmä suomalaisia taiteilijoita on aloittanut työnseisauksen, jonka aikana he pidättäytyvät työskentelemästä Kiasman kanssa niin kauan kuin Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsenenä on Chaim ”Poju” Zabludowicz. Kansallisgallerian vastaus Kiasma Tukisäätiö on itsenäinen säätiö, joka on Kiasmasta ja Kansallisgalleriasta erillinen, riippumaton toimija. Poju Zabludowicz on Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsen. Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa säätiön hallituksen kokoonpanoon. Säätiö on määritellyt tehtäväkseen Kiasman toiminnan tukemisen. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa teos- ja rahalahjoituksin. Ehdotukset tuettavista kohteista tulevat Kiasmasta. Suomen valtion hallinnoimana toimijana Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua yksityisiin kansalaisiin kohdistuviin boikotteihin. Me osallistumme niihin boikotteihin ja sulkuihin, joihin Suomen valtio on sitoutunut ja meitä ohjaa. Taiteilijat ovat Kiasmalle tärkeitä kumppaneita. Kunnioitamme vetoomuksen tehneiden taiteilijoiden m

Tom of Finland Kiasmaan 202317.10.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kiasman vuoden 2023 suurpanostus on laaja katsaus Tom of Finlandin ainutlaatuiseen taiteeseen ja elämään. Samaan aikaan avautuu teemanäyttely Dreamy, joka tuo esiin Kiasman kokoelmateosten kautta nykytaiteen ja queer-kulttuurin dialogisuutta. Daniel Steegmann Mangranén ja Dineo Seshee Bopapen soolonäyttelyt luovat tilallisia ja kokemuksellisia kokonaisuuksia. Syksyllä Kiasmassa nähdään myös viiden Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaan näyttely.

ARS22 Gathering (Kokoontuminen) Kiasmassa ti 11.10. ja EMMAssa ke 12.10.15.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

ARS22 Gathering (Kokoontuminen) jatkaa ja syventää ARS22 – Eläviä kohtaamisia -näyttelyn esiin nostamia aiheita. Tapaaminen kutsuu yhteen keskustelemaan ja kehittämään kriittistä ajattelua nykymaailmasta. Antropologisia, taiteellisia, sosiologisia ja filosofisia näkemyksiä sisältävä tapahtuma järjestetään neljän pääteeman ympärille, joita ovat: “Gender”, “Decolonial”, “Technology” ja “Ecology”. Tapahtuma on ilmainen ja englanninkielinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme