Tulli

Kiellettyjen hyttyskarkotteiden tilausmäärät nousussa

Jaa
Suomalaiset tilasivat viime vuonna taas runsaasti Suomessa kiellettyjä hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä. Nyt kesän lähestyessä lainvastaisia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä on jälleen alkanut jäädä Tullin haaviin.
Tullin haltuun ottamia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja torjunta-ainetyynyjä.
Tullin haltuun ottamia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja torjunta-ainetyynyjä.

Viime vuonna Suomeen tuli Postilähetysten ja lentorahdin mukana vähän vajaa 600 kiellettyä hyönteiskarkotelähetystä ja vuotta aiemmin, vuonna 2021, lähetyksiä tuli noin 450. Jo tämän kevään aikana Tullin tarkastuksissa on otettu haltuun torjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä, joiden käyttö on Suomessa kielletty.

- Tässä kevään edetessä olemme valvonnassamme havainneet, että kiellettyjä hyttyskarkotteita on taas alettu tilaamaan ulkomaisista verkkokaupoista, kertoo tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki. Toistuva toiveemme ja ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita.

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tilata Suomeen EU:sta tai EU:n ulkopuolelta. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

Selvitä hyväksytyt tuotteet, ennen kuin tilaat ulkomailta

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteitaSuomessa saa käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista Tukesin verkkosivuilla: Hyönteismyrkyt ja karkotteet - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta: viestinta(at)tulli.fi, p. 0295 527 150

Kuvat

Tullin haltuun ottamia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja torjunta-ainetyynyjä.
Tullin haltuun ottamia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja torjunta-ainetyynyjä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme