ELY-keskukset

Kierrätyslannoitteiden saatavuuden ja käytön lisääminen on huoltovarmuuskysymys

Jaa
Kierrätyslannoitteiden saatavuuden ja käytön lisääminen on tärkeä huoltovarmuuskysymys. Äkillisesti muuttuneessa maailmantilanteessa on ollut vaikeaa olla huomaamatta fossiilisten lannoitteiden suurta hinnanvaihtelua ja saatavuuden vaikeutumista. Elintarvikehuollon perustana on toimintavarma alkutuotanto, johon fossiilisten lannoitteiden markkinamuutokset ovat kovasti vaikuttaneet.

Alkutuotanto on riippuvainen fossiilisista lannoitteista

Alkutuotanto on voimakkaasti riippuvainen fossiilisista lannoitteista, eikä äkillisiin toimintaympäristön muutoksiin voida varautua huolellisesti ilman toimivia kierrätyslannoitemarkkinoita. Ilman varmuudella, ja kohtuullisella hinnalla, saatavia lannoitteita yhteiskunnan ruoansaanti voi vaikeutua äkillisesti. Vaikeissa maailmantilanteissa tuontiruoasta tullaan kilpailemaan voimakkaasti, sillä tarve tuontiruoalle on vielä suurempi Suomen naapurimaissa. Ainoa vaihtoehto on pyrkiä elintarvikehuollon omavaraisuuteen.

Ruoantuotannon kansalliseen omavaraisuuteen voidaan vaikuttaa

Ruoantuotannon kansalliseen omavaraisuuteen voidaan vaikuttaa kehittämällä kierrätysravinnevalmisteiden tuotantoa ja markkinoita. Tuotantomuotoihin yhtäläisesti vaikuttava ja läpileikkaava tekijä on huono kannattavuus. Kannattavuutta voidaan yhteiskunnallisen tärkeyden nimissä parantaa valtiontuilla. Tukimuotoja on vielä kovin vähän tarjolla, ja ne kohdistuvat liian pieneen osaan tuotantomuotoja. Toimivien ja tuotantomuotoja syrjimättömien tuki-instrumenttien kehittäminen kierrätyslannoitteiden valmistamiseen ja markkinan kehittymiseen on välttämätön välietappi matkalla kohti elintarvehuollon kokonaisvaltaista omavaraisuutta.

Kierrätysravinteiden käyttöä lisääviin tutkimuksiin tukea jo vuodesta 2016

Kierrätysravinteiden käyttöä lisäävään tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä investointeihin on myönnetty tukea ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta jo vuodesta 2016 lähtien. Valmisteilla oleva biokaasulaitosten ravinnekiertotuki tähtää myös lannan ja vesikasvijätteen ravinteiden kierrätykseen sekä energiaomavaraisuuteen. YM-vetoisessa RAKI-ohjelmassa on tehty jo reilu 10 vuotta työtä ravinteiden kierron edistämiseen. Kierrätysravinteiden käyttöä on positiivisin tuloksin edistetty myös yksityisistä lähteistä, kuten John Nurmisen säätiöstä lantakierrätyshankkeessa. Kierrätysravinnemarkkinoiden kehittymistä laajemmin edesauttavan tuen valmistelu on nyt erityisesti tarpeellista. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää, mille toimijoille ravinnekierrätyksen tuotanto- ja myyntiketjussa valtion varoja olisi kohdennettava, jotta markkinat parhaiten kehittyisivät. Toteutusvaihtoehtoja on pohdittu mm. Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa, ja tukijärjestelmän muodostumisessa tarvitaan myös toimijakentän aktiivisuutta. Uusi hallituskausi on ovella, ja alueellisten toimijoiden ja toimialajärjestöjen kannattaa pyrkiä vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.

Tutustu MMM:n Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman mahdollisuuksiin täältä: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.fi

Lisätietoja ravinnekiertotuen valmistelusta Varsinais-Suomen ELY:stä:

Olli Salo

Projektipäällikkö / Projektledare

olli.m.salo@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallassa sijaitsevan nikkelituotannon laajennushankkeen ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)29.3.2023 15:32:52 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut perustellun päätelmän Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitsevan nikkelintuotantolaitoksen laajennushanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.

Kohonneet kustannukset ja pienempi rahoitus vähentävät päällystysmääriä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä29.3.2023 09:25:20 EEST | Tiedote

Maanteiden päällystysmäärät Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella ovat jäämässä vähäisiksi. Tänä vuonna uudelleen päällystetään tämänhetkisen arvion mukaan 130–150 km maanteitä. Tarkka päällystysmäärä selviää kilpailutusten myötä huhtikuun aikana. Päällystyskilometrien pieneen määrään vaikuttavat kustannusten merkittävä nousu ja edellisvuosia pienempi rahoitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme