Kiertotaloudessa varovaista edistymistä - Tilastokeskus päivitti kiertotalouden liiketoiminnan indikaattorit
Biokaasun hyödyntämisaste kasvoi ennakkotietojen mukaan vuonna 2021 ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Kotimainen materiaalien kulutus, materiaali-intensiteetti ja kokonaisjätemäärä laskivat hieman, mikä on seurausta luonnonvarojen kulutuksen vähenemisestä.
Tilastokeskuksen kehittämät kiertotalouden liiketoiminnan indikaattorit on nyt päivitetty uusimpien tilastovuosien tiedoilla. Osaa indikaattoreista on myös kehitetty eteenpäin. Indikaattorien päivitys jatkuu vuoteen 2023 saakka.
Materiaalien kierron ohella myönteistä kehitystä havaittiin myös Tuotanto-indikaattorissa, joka mittaa muun muassa kiertotalousaloille työllistyneiden määrää koulutusaloittain. Kokonaisuudessaan kiertotalousaloille työllistyneiden määrä kuitenkin putosi vuonna 2020.
”Silti etenkin ammattikorkeakouluissa opiskelleet kiertotalousosaajat ovat työllistyneet aiempaa paremmin”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Heidi Pirtonen sanoo.
Toivotunlaista kehitystä on nähty lisäksi logistiikan alalla. Esimerkiksi kuorma-autoliikenteessä tyhjien tavarakuljetusten osuus on laskenut viime vuosina.
Kiertotalouden etenemisen kannalta negatiivista on, että kirpputorikaupan liikevaihto on pudonnut.
Laskua edellisvuoteen tuli noin yhdeksän prosenttia. Liikevaihto jäi samalla tasolle kuin vuonna 2014.
“Aiempina vuosina liikevaihto on kasvanut toimipaikkojen ja henkilöstömäärän supistumisesta huolimatta. Nyt liikevaihto pieneni ensimmäistä kertaa.”
Uudet yhdyskuntajätetiedot eivät myöskään piirrä kovin myönteistä kuvaa jätteen määrän ja uudelleenhyödyntämisen kehityksestä. Vuonna 2020 jätemäärä kasvoi edellisvuodesta vain vähän, mutta kierrätysaste laski merkittävästi, 42 prosentista 37 prosenttiin. Materiaalina hyödyntäminen korvautui aiempaa enemmän energiahyödynnyksellä.
“Vuodelle 2025 asetettuun 55 prosentin tavoitteeseen on nyt entistäkin pitempi matka. Jos materiaalina hyödyntämistä halutaan edistää, meistä jokaisen tulisi lajitella jätteet selvästi nykyistä aktiivisemmin”, Pirtonen sanoo.
Tilastokeskuksessa tuotettiin kiertotalousliiketoimintaa kuvaavat indikaattorit ensimmäistä kertaa vuonna 2020. Selvityksen tavoitteena oli tuottaa suomalaisen kiertotalouden liiketoiminnan laajuutta ja kehittymistä kuvaavat indikaattorit, jotka perustuvat pääosin jo muita tarkoituksia varten kerättyyn tilastotietoon ja ovat tarvittaessa päivitettävissä vuosittain.
Kiertotalouden määrittely tilastoinnin kannalta oli yksi selvityksen keskeisistä tehtävistä, sillä kiertotalous on tilastointikohteena uusi aihe, eikä sitä ennen tätä selvitystä ollut perusteellisesti tarkasteltu säännöllisen tilastotuotannon näkökulmasta. Mittaaminen ja indikaattoreiden seuraaminen on keskeistä kiertotalouden liiketoiminnan ymmärtämisen ja ratkaisujen kehittämisen takia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi PirtonenYliaktuaari
Puh:029 551 3093heidi.pirtonen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi edelleen voimakkaasti tammi-maaliskuussa3.7.2025 08:01:40 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä toimintansa aloitti lähes 11 000 yritystä. Samaan aikaan toimintansa lopetti runsaat 21 000 yritystä, kun vuoden 2024 tammi-maaliskuussa lopettaneita yrityksiä oli noin 12 700.
Kuluttajien luottamus edelleen matalalla kesäkuussa27.6.2025 08:01:10 EEST | Tiedote
Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, mutta oli edelleen hyvin heikko. Myös näkemys Suomen talouskehityksestä pysyi vaisuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -8,6, kun toukokuussa se oli -8,4.
Oppimisen tukea saaneiden peruskoululaisten osuus kasvoi edelleen vuonna 202426.6.2025 08:01:54 EEST | Tiedote
Yhä useampi peruskoulun oppilas sai viime vuonna tukea oppimiseensa. Tehostettua tukea sai 16 % peruskoulun oppilaista. Erityistä tukea sai puolestaan joka kymmenes oppilas.
Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta19.6.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Suomi oli vuonna 2024 Euroopan kolmanneksi kallein maa ostaa alkoholia. Kalliimpaa alkoholi oli vain Islannissa ja Norjassa. Myös ruuan ja alkoholittomien juomien osalta Suomi oli EU:n keskiarvoa kalliimpi.
Suomalaisten velat pienenivät vuonna 202417.6.2025 08:03:03 EEST | Tiedote
Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velkasumma oli 94 400 euroa, mikä oli noin tuhat euroa vähemmän kuin vuonna 2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme