HSY

Kiertotalous ei aina näy päällepäin – vantaalaiset rakennukset esimerkkeinä avoimissa yleisötapahtumissa 3.2.2023

Jaa
Vantaalla on lukuisia rakennuksia, joista ei näy päällepäin, että niissä on jotain erityistä: rakennukset ovat kuitenkin tavalla tai toisella kiertotalouden esimerkkejä. Vantaan kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Tampereen yliopisto järjestävät perjantaina 3. helmikuuta kaksi avointa asukastapahtumaa, joissa esitellään näitä esimerkkejä eri puolilta Vantaata. Tapahtumat ovat osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä (ArkMuoto2023) ja ne järjestetään osana kansainvälistä CIRCuIT-hanketta.
Tikkurilan paviljonkikoulun ulkovarasto on yksi kiertotalouden esimerkkirakennuksista Vantaalla. Sen seinissä on käytetty Kansallisteatterista purettuja tiiliä. Kuva: HSY / Elina Mattero-Meronen
Tikkurilan paviljonkikoulun ulkovarasto on yksi kiertotalouden esimerkkirakennuksista Vantaalla. Sen seinissä on käytetty Kansallisteatterista purettuja tiiliä. Kuva: HSY / Elina Mattero-Meronen

Kiertotalous voi tarkoittaa rakennuksissa monia asioita

– Kiertotalous on trendikäs termi, mutta monille on hankala hahmottaa, mistä siinä on kyse. Rakentamisen kiertotaloutta vauhdittavassa CIRCuIT-hankkeessa haluamme avata myös asukkaille, miten kiertotalous näkyy kaupungeissa käytännössä. Siksi esittelemme yleisötapahtumissa vantaalaisia esimerkkirakennuksia, joiden kautta kiertotalousteot konkretisoituvat, kertoo HSY:n hankepäällikkö Henna Teerihalme.

Kiertotalous voi näkyä rakennuksissa ja rakentamisessa esimerkiksi rakennusten monipuolisena käyttönä, tilojen muuntojoustavuutena tai rakennusosien uudelleenkäyttönä. CIRCuIT eli "Circular Construction In Regenerative Cities" -hankkeessa on koottu kiertotalousesimerkkejä Vantaan kaupungista:

  1. Rakennusten hyödyntäminen mahdollisimman pitkään pitämällä niitä kunnossa ja korjaamalla niitä mahdollisimman paljon vanhaa säästäen. Tästä esimerkkinä Orvokin koulu, joka on peruskorjattu vanhaa säästäen ja toimii nykyisin kulttuurikeskuksena.

  2. Monikäyttöiset rakennukset, kuten koulut, joiden tiloja hyödynnetään iltaisin ja viikonloppuisin monipuolisesti harrastekäytössä.

  3. Käyttötarkoituksen muuttaminen, jolloin rakennuksen elinkaari jatkuu uudessa käytössä. Esimerkkinä historiallisten silkkitehdasrakennusten muodonmuutos moderneiksi toimisto- ja tapahtumatiloiksi Tikkurilassa.

  4. Aktiivinen väliaikaiskäyttö purku-uhan alla olevissa rakennuksissa. Esimerkkinä Myyrinpuhoksen vanha ostoskeskus, joka on aktiivisessa käytössä yhteisöllisenä kulttuurikeskuksena.

  5. Rakennusten suunnittelu siirrettäväksi tai purettavaksi. Esimerkkinä Koivukylän Sortti-pienaseman inforakennus, joka on suunniteltu kokonaisena siirrettäväksi. Rakennukset on mahdollista suunnitella myös osiin purettavaksi ja uudelleenkäytettäväksi seuraavassa kohteessa.

  6. Käytettyjen rakennusosien ja -materiaalien hyödyntäminen uusissa rakennuksissa. Esimerkiksi Tikkurilan paviljonkikoulun varastorakennus rakennettiin Kansallisteatterista puretuista tiilistä, Hiekkaharjussa puretun 1930-luvun Elannon kaupan tiilet hyödynnettiin asuinkerrostalon julkisivussa ja Kiasmasta puretut sinkkipellit käytettiin HSY:n Sortti-pienaseman inforakennuksen julkisivussa Koivukylässä.

Avoimet yleisötapahtumat 3.2. Vantaalla osana Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä

Kiertotalouden esimerkkeihin voi tutustua Vantaalla kahdessa avoimessa yleisötapahtumassa perjantaina 3. helmikuuta, jolloin vietetään Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivää. Tapahtumat ovatkin osa arkkitehtuurin ja muotoilun ArkMuoto 2023 -päiviä, jonka koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.arkmuoto.fi.

Ensimmäinen esittelykohde sijaitsee Koivukylässä Sortti-pienasemalla, jossa pääsee klo 11–14 tutustumaan Kiasman sinkkipeltien uuteen elämään lisätyn todellisuuden (AR) toteutuksen avulla. Toinen tapahtuma on puolestaan Vantaan kaupungin 3D CAVE -tilassa Tikkurilassa, missä kerrotaan klo 14–17, mitä kiertotalous tarkoittaa Vantaalla ja miten se näkyy monissa vantaalaisissa rakennuksissa.

Tapahtumat ovat osa CIRCuIT-hanketta, joka on kansainvälinen rakentamisen kiertotaloutta edistävä EU-rahoitteinen hanke. Hankkeessa ovat Suomesta mukana HSY, Vantaan kaupunki, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Tampereen yliopisto, Ramboll Finland Oy ja Umacon Oy.

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tikkurilan paviljonkikoulun ulkovarasto on yksi kiertotalouden esimerkkirakennuksista Vantaalla. Sen seinissä on käytetty Kansallisteatterista purettuja tiiliä. Kuva: HSY / Elina Mattero-Meronen
Tikkurilan paviljonkikoulun ulkovarasto on yksi kiertotalouden esimerkkirakennuksista Vantaalla. Sen seinissä on käytetty Kansallisteatterista purettuja tiiliä. Kuva: HSY / Elina Mattero-Meronen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ilmastopäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia – kaatopaikkakaasusta sähköä ja lämpöä31.3.2023 10:17:49 EEST | Tiedote

Vaikka pääkaupunkiseudulla syntyvä sekajäte ohjataan nykyisin jätevoimalaan poltettavaksi, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkatoiminnasta syntyy yhä ilmastopäästöjä. Päästöt kuitenkin vähenivät huomattavasti viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikkakaasua syntyy aikaisempaa vähemmän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää kaasun tehokkaasti talteen ja hyödyntää energiana.

HSY:n hallituksen päätökset 31.3.202331.3.2023 09:56:57 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelu käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen hankitaan GRK Suomi Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2022. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tie

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 31.3.202328.3.2023 16:10:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 31.3.2023 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja lähettämisestä edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päättää lisäksi seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnasta: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelun hankinta käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen. Hallitus saa tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä

Leudot talvisäät pitivät puunpolton hiukkaspitoisuudet kurissa pääkaupunkiseudulla28.3.2023 09:15:09 EEST | Tiedote

Sähkönhinnan nousu sai monen pääkaupunkiseudun asukkaan kiinnostumaan puunpoltosta. HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikensi talvella pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä viikonloppuiltoina. Puunpoltosta aiheutuvat ilmansaasteiden pitoisuudet jäivät kuitenkin yleisesti odotettua alhaisemmiksi lauhan talven ja ilmansaasteiden laimenemiselle suotuisien sääolojen vuoksi.

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme