KiertotalousSprintti

Kiertotaloussprintti tavoittelee pysyviä muutoksia kiinteistö- ja rakennusalan toimintamalleihin: Kutsu tulosjulkistukseen 8.11.

Jaa

Tervetuloa kuulemaan, miten kiertotalous tehdään mahdolliseksi kiinteistö- ja rakennusalalla, seuraamaan Kiertotaloussprintti-hankkeen tulosten julkistusta sekä kuulemaan maailman edistyksellisimpiä kiertotalousratkaisuja Hollannista ja ABN Amro -pankin Innovaatio Cirl:stä.

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloussprintti -tulosseminaari pidetään torstaina 8.11. ympäristöministeriössä, Aleksanterinkatu 7, Pankkisali, Helsinki. Seminaari on osa 7.–8.11. pidettäviä ympäristöministeriön rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäiväiviä.

Kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy rakennettuun ympäristöön. Rakennukset käyttävät 40 % maailman luonnonvaroista ja sähköstä. Suomessa 50 % jätteistä syntyy rakentamisessa* ja rakennettu ympäristö muodostaa 80 % kansallisvarallisuudestamme. Rakennetussa ympäristössä piilee suuret mahdollisuudet kiertotalouden edistämiseen. Kiertotalous on myös merkittävä kehittymisen ja muutoksen mahdollisuus koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Kiertotaloussprintti-hanke toi viime keväänä yhteen lähes sata suomalaista, innostunutta kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaista. Ammattilaiset työskentelivät hankkeessa työpajoissa ja ryhmissä sekä määrittelivät yhdessä, mitä kiertotalous tarkoittaa rakentamisessa, mihin alan pitää pyrkiä ja miten sinne päästään. Näistä tuloksista kerrotaan nyt laajalle yleisölle. Työ kiertotalouden jalkauttamiseksi suomalaiseen rakentamiseen jatkuu koko ensi kevään Kiertotaloussprintin verkoston avulla.

Hankkeen tulosseminaarissa 8.11. mm. julkaistaan kiertotalouden toimenpide-ehdotukset kiinteistö- ja rakennusalalle, ohjeet Kiertotalouskriteerien käyttöön rakennushankkeessa, hankekooste Suomessa käynnissä olevista kiertotaloushankkeista sekä viestintäsuunnitelma kiertotalouden saamikseksi osaksi arkipäivän rakentamista. Tarkempi seminaariohjelma liitteenä.

– Rakennetulla ympäristöllä on kiertotaloudessa olennainen rooli materiaalin ja energian kiertokulkujen optimoimisessa sekä resurssien palauttajana ja uudistajana. Siksi tarvitaan yhteiset suuntaviivat sekä tavoitteet, joiden avulla muutos voidaan saada aikaan, sanoo GBC Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen

– Suomi tarvitsee kiertotaloutta. Kiinteistö- ja rakennusalan yritykset ja asiantuntijat tulee saada innostumaan kiertotalouden mahdollisuuksista, ja tämä onnistuu kehittämällä yhteisiä toimintamalleja ja työkaluja, joiden avulla koko ala voi uudistua kohti kiertotaloutta, sanoo Sitran Johtava asiantuntija Nani Pajunen

Miksi Hollannin suurin pankki satsasi kiertotalousrakennukseen?

Hollanti on maailman kiertotalouden edelläkävijä. Hollantilaisen ABN Amron Niina Pussinen esittelee seminaarissa yhtiön kierrätysmateriaaleista rakentamaa paviljonkia. Pankki rakensi kokouskeskuksen Amsterdamissa sijaitsevan pääkonttorinsa eteen, ja tammikuussa 2018 pankki palkittiin World Economic Forumin Circulars-palkinnolla Davosissa. Pussinen oli vastuussa pankin oman kiinteistöportfolion kestävästä kehityksestä ja yksi Circl-hankkeen alullepanijoista. Ensimmäisen aukiolovuotensa aikana Circl on houkutellut kymmeniä tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa tutustumaan kiertotalousrakentamiseen ja liiketoimintamalleihin.

Seminaarissa esitellään myös neljä käynnissä olevaa rakennusalan kiertotaloushanketta eri puolilta Suomea. Lisäksi Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri kertoo, mitä kiertotalouteen siirtyminen edellyttää päättäjiltä.

*Luku ei sisällä mineraalien kaivuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MEDIAN ILMOITTAUTUMISET JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Jessica Karhu, Senior Sustainability Specialist,
Green Building Council Finland (GBC Suomi ry)
jessica.karhu@figbc.fi
Puh: 040 675 8899

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KiertotalousSprintti
Lapinrinne 3
00100 Helsinki

http://figbc.fi/kiertotalous/

Kiertotaloussprintti yhdistää kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita, yrityksiä, tutkijoita ja kuntien edustajia kehittämään yhdessä ymmärrystä kiertotaloudesta sekä valjastamaan kiertotalouden hyödyt kestäväksi liiketoiminnaksi. Hanketta koordinoi Green Building Council Finland ja sen rahoittaa Sitra. Hanke alkoi maaliskuussa 2018 ja tulokset esitellään marraskuussa 2018. Vuonna 2019 Kiertotaloussprintti jalkauttaa hyviä käytäntöjä KIRA-alalle. Kiertotaloussprintti määrittelee alan kiertotaloustavoitteet sekä keinot niihin pääsemiseksi. Kiertotaloussprintin tavoitteena on sysätä liikkeelle muutos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KiertotalousSprintti

Kiertotalous uudistaa jo kiinteistö- ja rakennusalaa – Yrityksiltä ja kunnilta ja odotetaan vahvempaa otetta suunnan näyttämisessä5.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Kiertotalous näyttelee yhä näkyvämpää roolia rakennetun ympäristön kehittämisessä. WCEF2019-suurtapahtuman yhteydessä 5.6.2019 järjestettävässä Kiertotalous + Rakentaminen -tapahtumassa julkistetaan Kiertotaloussprintti-hankkeen tuloksena laaditut ohjeet, joiden avulla kaupungit ja kunnat voivat ohjata rakentamista kohti kiertotalouden mukaista toimintaa.

Kiertotalous kiinnostaa vaaleissa – lähes 40 ehdokasta tehnyt kiertotalouslupauksen9.4.2019 12:33:22 EESTTiedote

Rakennetun ympäristön kiertotalous kiinnostaa eduskuntavaaliehdokkaita. Kiertotalouslupauksen on tehnyt viikossa jo lähes 40 ehdokasta, mukana mm. nykyisen hallituksen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), sisäministeri Kai Mykkänen (kok.), vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr.), kaupunkitutkija Kaarin Taipale (sd.) sekä Vasemmistoliiton, RKP:n ja Liike Nyt -vaaliliiton ehdokkaita. Kiertotalouslupauksessa ehdokkaat lupautuvat edistämään rakentamisessa muun muassa uusio- ja purkumateriaalien käyttöä, ylijäämämaamassojen tehokkaampaa kierrätystä ja rakennusmateriaalien tuoteselosteiden käyttöönottoa.

Kiinteistö- ja rakennusala edistää kiertotaloutta yhdessä – uusia työkaluja rakennettuun ympäristöön13.11.2018 09:46:03 EETTiedote

Kiertotaloudessa tapahtuu nyt paljon kiinteistö- ja rakennusalalla. Kiertotalouden muuttuminen uudeksi normaaliksi vaatii yhteistyötä erilaisten toimijoiden kesken. Muutos voidaan saada aikaan vain vuoropuhelulla, joka pitää ulottaa niin rakennetun ympäristön ammattilaisten keskuuteen kuin alan ulkopuolelle. Näin pohdittiin torstaina 8.11.2018 järjestetyssä Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloussprintti -hankkeen tulosseminaarissa.