Keskuskauppakamari

Kiinan luottoluokitusjärjestelmä koskee pian myös monikansallisia yrityksiä

Jaa
Kaikki Kiinassa toimivat yritykset pisteytetään lähitulevaisuudessa maan sosiaalisen luottoluokitusjärjestelmän mukaan. Yritysten lisäksi Kiina pisteyttää yksityiset henkilöt ja valtion viranomaiset. Luottoluokitusjärjestelmän soveltamisesta tehtiin päätös vuonna 2014, ja vuoden 2020 loppuun mennessä järjestelmän olisi tarkoitus toimia kokonaisuudessaan.
Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.
Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.

Monikansalliset yritykset tullaan pisteyttämään yhteensä noin 300 vaatimuksen osalta, jotka kattavat lähes kaikki yritystoiminnan alueet, kuten verotuksen, lisenssit ja laatuvaatimukset. Vaatimuksia on noudatettava ilman luottoluokitusjärjestelmääkin. Yrityksen oman toiminnan lisäksi myös yhteistyökumppanien ja avainhenkilöiden pisteytys vaikuttaa yrityksen pisteytykseen.

”Suomalaiset yritykset pyrkivät tällä hetkellä hyvin ahkerasti Kiinan markkinoille. Uutta luottoluokitusjärjestelmää ei kannata pelätä, mutta siihen on kuitenkin hyvä valmistautua huolellisesti”, sanoo Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.

Kiinassa 2019 ja 2020 suositellun ulkomaisen IPR -toimijan palkinnon saaneen IPR-yritys Kolsterin laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio avasi asiaa kauppayhdistyksen jäsentilaisuudessa tammikuussa, ja hänen mukaansa asiassa on sekä positiivia että negatiivisia vaikutuksia.

”Käytännössä systeemi tulee toimimaan palkkiot ja sanktiot -mallisena. Tämä tarkoittaa, että hyvän pisteytyksen saavuttaneet yritykset voivat saada etuja markkinoilla toimimiseen, kuten nopeutuvat lupaprosessit ja alemman veroprosentin”, sanoo Marsio.

Järjestelmä voi toisaalta myös hankaloittaa yrityksen toimintaa, jos yritykselle kirjataan rikkomuksia.

”Jokaista pisteytettävää kohtaa vastaa tulevaisuudessa sanktio, ja huono pisteytys voi johtaa esim. ylimääräisiin tarkastuksiin, veroetujen saamatta jääntiin ja tapaamiseen valvovan viranomaisen kanssa”, Marsio sanoo.

Marsion mukaan yritysten on hyvä kiinnittää huomiota markkinoille valmistautumisessa oman järjestelmänsä auditointiin, sekä liikekumppaneiden, työntekijöiden ja sidosryhmien huolelliseen valintaan. Hyvien suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen Kiinan viranomaisten kanssa kannattaa myös panostaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.
Suomi – Kiina kauppayhdistyksen pääsihteeri, Keskuskauppakamarin asiantuntija Jenni Isola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Keskuskauppakamari: Leikkaukset ymmärrettäviä - panostukset kasvuun välttämättömiä16.4.2024 16:42:21 EEST | Tiedote

Hallituksen kehysriihessä päättämät säästöt ja veronkorotukset ovat Keskuskauppakamarin mukaan välttämättömiä, jotta hallitus onnistuu taittamaan valtion velkaantumisen hallitusohjelman suunnitelmien mukaan. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että sopeutustoimien ja veronkiristysten rinnalla hallitus päätti myös kasvua tukevista toimista, joilla voidaan kääntää Suomen suunta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye