Keskuskauppakamari

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Jaa
Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät poikkeuksellisen hyvin kevään koronaviruspandemiasta ja toistaiseksi näyttää siltä, että yritysten toiminta on palautunut lähes normaalille tasolle. Suomalaisyritysten ei kannatakaan nyt viivytellä vientiä, vaan uskaltaa ottaa rohkeita askeleita maailman markkinoille.

Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava asiantuntija Jenni Isola kertoo, että suomalaisyritysten liiketoiminta Kiinassa on palautunut lähes normaalille tasolle. Koronaviruspandemian iskiessä jo pitkään maassa toimineet suomalaisyritykset kokivat lyhyen seisahduksen, josta ne ovat selvinneet poikkeuksellisen hyvin.

”Jos yritykset kärsivät joiltain osin pandemian aikana, tasapainotti verkkokaupan osuus ja uusien liiketoimintamallien käyttöönotto laskua. Joissain tapauksissa esimerkiksi tehtaat Kiinassa eivät sulkeutuneet lainkaan. Tämä on selkeä viesti siitä, että suomalaisyritysten ei nyt tule missään nimessä epäröidä ja viivytellä vientiä, vaan uskaltaa ottaa rohkeita askeleita ja raivata tilaa maailman markkinoilla. Loppuvuoden kasvu tulee hyvin todennäköisesti kansainvälisiltä markkinoilta, kun kotimaan talous vasta aloittaa toipumisensa”, Isola sanoo.

Isola peräänkuuluttaa, että vienti Kiinaan pitää saada elpymään nopeasti. Hän pitää epätodennäköisenä, että Suomen ja Kiinan välinen kauppa kasvaisi kuluvana vuonna, sillä koronaviruspandemia iski tavarakaupan lisäksi palveluvientiin. Kiina on Suomen merkittävin kauppakumppani Aasiassa, ja kuudenneksi tärkein vientimaa Suomelle. Vienti laski viime vuonna jo hieman, yhden prosentin verran, noin 3,5 miljoonaan euroon.

”Suomalaisyrityksillä on hyviä mahdollisuuksia menestyä Kiinassa erityisesti digitalisaation, terveysteknologian, älyliikenteen- ja energian ja puhtaiden elintarvikkeiden sektoreilla. Suomen ja Kiinan väliset tulli- ja tariffisopimukset ovat pysyneet ennallaan ja Kiina tulee tarvitsemaan lähitulevaisuudessa ulkomaisia investointeja”, Isola sanoo.

Suomella on tällä hetkellä erittäin hyvät suhteen Kiinaan ja kahdenvälisen suhteen rakentamista on syytä jatkaa aktiivisesti myös tulevaisuudessa.

”Kiina on tänä vuonna vahvasti EU:n agendalla. Vaikka Suomi EU:n mukana pyrkii toimimaan yhtenäisesti Kiinan suhteen, on hyvä pitää mielessä, että Kiina jakaa mielellään EU-maat osiin, joiden kanssa saatetaan toimia eri tavoin ja aikatauluin”, Isola jatkaa.

Isolan mukaan myös Suomi-Kiina kauppayhdistys on pysynyt aktiivisena koko koronaviruspandemian ajan. Kauppayhdistyksen toiminta on korostunut pandemian aikana, kun tarve luotettavalle ja ajankohtaiselle on kriisitilanteen aikana on kasvanut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote

EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye