Kiinteistöliitto

Kiinteistöliitolta tarkistuslista taloyhtiöiden hallitusten jäsenille

Jaa

Taloyhtiön hallituksen jäsenen kannattaa heti toimikautensa aluksi perehtyä huolella oman yhtiönsä tilanteeseen ja keskeisiin asiakirjoihin. Avuksi hallitustyöhön Kiinteistöliitto on julkaissut hallituksen jäsenen tarkistuslistan.

Iso osa taloyhtiöistä on jo pitänyt yhtiökokouksensa, ja uudet hallitukset käynnistelevät työtään. Taloyhtiössä hallitus on avainasemassa huolehtiessaan osakkaiden yhteisestä omaisuudesta. Sen vuoksi hallituksen jäsenten on hyvä ottaa tehtävänsä vakavasti ja ensi alkuun perehtyä kaikkiin hallitustyöskentelyn kannalta oleellisiin asioihin sekä asiakirjoihin.

”Hallituksen jäsenen on hyvä perehtyä esimerkiksi isännöintitoimiston kanssa solmittuun isännöintisopimukseen. Näin muodostuu oikea käsitys siitä, mitä kaikkea isännöintisopimus kattaa, eli mistä töistä isännöitsijä vastaa”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Isännöitsijän toimenkuva on tunnettava, koska isännöitsijän valvonta kuuluu hallituksen tehtäviin. Isännöitsijä hoitaa taloyhtiön laskujen maksamisen, ja tämän tehtävän valvomiseksi hallituksen kuuluu käydä läpi maksutositteet sopivaksi katsotuin aikavälein.

”Tositteiden läpikäyminen ei ole osoitus luottamuksen puutteesta vaan normaalia hallituksen jäsenen työskentelyä”, Pynnönen toteaa.

Jos hallitus ei hoida sille kuuluvia tehtäviä huolellisesti ja esimerkiksi laiminlyö valvontavelvollisuutensa kokonaisuudessaan, se voi joutua laiminlyönneistään vahingonkorvausvastuuseen.

”Näin voisi käydä esimerkiksi silloin, jos hallitus ei koko vuonna tarkista, että isännöitsijä asianmukaisesti maksaa taloyhtiön laskut. Isännöitsijällä on toki ensisijainen vastuu, mutta jos häntä ei saada vastuuseen, voi hallitus joutua toissijaisena vastuuseen”, Pynnönen kertoo.

Huolellinen välttää vahingonkorvausvastuun

Hallituksen jäsenen ei kannata kuitenkaan olla tehtävään sisältyvän vastuun vuoksi huolissaan.

”Jos hallituksen jäsen hoitaa tehtävänsä ja perehtyy asioihin parhaansa mukaan, hänen ei pitäisi joutua vahingonkorvausvastuuseen. Normaali huolellisuus riittää”, Pynnönen korostaa.

Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötoimikunta on koonnut taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarkistuslistan, jonka avulla voi selvittää oman taloyhtiönsä tilanteen ja perehtyä hallituksen jäsenen kannalta tärkeisiin tehtäviin.

Tarkistuslista ja muita hallituksen jäsenelle hyödyllisiä työkaluja on koottu Kiinteistöliiton verkkosivuille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa24.4.2019 08:25:00 EESTTiedote

Viime kesän pitkät hellejaksot ovat saaneet monet pohtimaan ilmalämpöpumpun hankkimista myös kerros- ja rivitaloasuntoihin. Taloyhtiössä asuvan on tärkeää muistaa, että osakas tarvitsee asennukseen aina taloyhtiön luvan. Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Uusimaa, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto laativat yhdessä ohjeet ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloasuntoon.

Asumistuet kuriin ja varainsiirtoveroa alas – puolueiden kesken syntyi yllättävä konsensus ”Asumisen vapaus” -tilaisuudessa8.4.2019 15:36:48 EESTTiedote

Asumistuet pitää saada kuriin tai vähintään niiden kasvu pitää pysäyttää, ellei ryhtyä järeämpiin toimiin, ilmoittivat eduskuntavaaliehdokkaat Arja Alho (sd), Juhana Vartiainen (kok), Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä Mikko Kiesiläinen (vihr) maanantaina eduskunnan Kansalaisinfossa ”Asumisen vapaus” -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme