Newsec

KIINTEISTÖMARKKINA Q4 | Kiinteistösijoitukset hidastuivat loppuvuonna epävarmassa markkinaympäristössä

Jaa
Kaupankäynti kiinteistömarkkinoilla hidastui tuntuvasti loppuvuonna. Ennätyksellisen ensimmäisen vuosipuoliskon 4,4 miljardin euron kaupankäyntivolyymin jälkeen toisen vuosipuoliskon kaupankäyntivolyymi oli yhteensä noin 2,6 miljardia euroa. Tämä yltää vielä pandemiavuosi 2020 jälkimmäisen vuosipuoliskon yli.

Koko vuoden 2022 kiinteistökaupankäyntivolyymi oli lopulta 7,0 miljardia euroa. Lisäksi vuoden ensimmäisellä puoliskolla nähtiin 10 yli 100 miljoonan euron megadiiliä, mikä on enemmän kuin kertaakaan aiemmin kokonaisena vuotena. Kaiken kaikkiaan vuonna 2022 Suomessa nähtiin 15 megadiiliä.

  • Kansainvälisten sijoittajien osuus transaktiovolyymista oli 50 % (56 %)
  • Pääkaupunkiseudun osuus kiinteistösijoituksista oli 58 % (51 %)
  • Eniten kauppoja tehtiin asuinkiinteistöistä (29 % kokonaisvolyymista), toiseksi eniten yhteiskuntakiinteistöistä (25 % kokonaisvolyymista) ja kolmanneksi eniten liiketiloista (17 % kokonaisvolyymista). Toimistojen osuus kokonaisvolyymista oli 15 % ja logistiikan 13 %.

Kiinteistökaupankäynti hidastui tuntuvasti loppuvuonna

Neljännen vuosineljänneksen kaupankäyntivolyymi oli noin 1,1 miljardia euroa, joka on alhaisin vuoden viimein neljännes sitten vuoden 2012. Neljännen vuosineljänneksen volyymi (-55 % verrattuna vuoden 2021 neljänteen vuosineljännekseen) oli vuoden alhaisin, vaikka viimeinen vuosineljännes on yleensä aktiivisin. Tämä maalaa kuvaa myös vuoden 2023 alkupuoliskon osalta.

Neljännen vuosineljänneksen merkittävimmät transaktiot olivat NREPin Eteläesplanadi 2 -toimistokiinteistön osto Allianzilta, Infranoden 13 kohteen yhteiskuntakiinteistöportfolion osto Jyväskylän kaupungilta 84 miljoonalla eurolla ja Kinlandin 28 yhteiskuntakiinteistöportfolion ostaminen eQ Yhteiskuntakiinteistöltä 76 miljoonalla eurolla.

”Vuoden lopun portfoliodiilit kuvaavat hyvin vuotta 2022, jolloin yhteiskuntakiinteistöihin tehtiin ennätysmäärä investointeja, kun Sote-uudistuksen myötä useat kunnat myivät terveydenhuolto- ja julkisia kiinteistöjään sijoittajille”, toteaa Valtteri Vuorio, Head of Research.  

Markkinat sopeutumassa uuteen korkoympäristöön

Vuoden 2021 viimeisellä vuosineljänneksellä ja vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla Suomen kiinteistömarkkinat elpyivät nopeasti kohti pandemiaa edeltäviä investointivolyymeja. Rahapolitiikan kiristymisen, joukkovelkakirjalainojen tuottojen nousun ja kalliimman luotonannon vuoksi markkinat ovat kuitenkin muuttuneet epävarmemmiksi. Tämä on johtanut vähäiseen transaktiovolyymiin.

”Ostajista on tullut valikoivampia, eivätkä he ole halukkaita maksamaan aiempia hintoja. Samaan aikaan myyjät ovat pitäneet kiinni odottamistaan hinnoista. Tämä on johtanut siihen, että ostajien ja myyjien hintaodotukset eivät vastaa toisiaan, johtaen vähentyneeseen volyymiin”, jatkaa Vuorio.  

Kun valtionlainan tuottojen ja kiinteistöjen tuottovaatimusten välinen ero on pienentynyt, se on johtanut hintojen uudelleenarviointiin. Ei ole mitään selviä merkkejä siitä, että pääomakustannukset alenisivat merkittävästi vuonna 2023, mikä luo valikoivammille ostajille mahdollisuuden investoida markkinoille.

”Kun markkinat sopeutuvat uuteen korkoympäristöön, kiinteistöjen hinnoittelu mukautuu vastaavasti, mikä tukee kauppojen volyymia. Lisäksi pidemmällä tähtäimellä korot alkavat laskea, markkinoiden likviditeetti kasvaa entisestään”, kertoo Simo Vilhunen, Head of Capital Markets.

Kaiken kaikkiaan Newsec odottaa, että vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla transaktiovolyymit jäävät vuoden 2022 neljännen vuosineljänneksen tapaan alhaisiksi, mutta markkinat alkavat piristyä vuoden jälkipuoliskolla.

Newsecin markkinakatsaukset antavat vastaukset eri segmenttien tilanteesta

Lisätietoa sijoittaja- ja vuokralaismarkkinoista saat Newsecin tuottamien eri segmenttien markkinakatsauksista. Katsaukset sisältävät tietoa ja näkemyksiä osamarkkinatasolla muun muassa rakennuskannasta, vuokratasoista, vajaakäyttöasteista, markkinatuottovaatimuksista ja viimeisimmistä transaktioista sekä valmistuneista projekteista. Lisätietoa saat myös ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme.

Lisätietoa

Valtteri Vuorio
Head of Research
+358 40 705 3093
valtteri.vuorio@newsec.fi

Simo Vilhunen
Head of Capital Market
+358 50 5722 338
simo.vilhunen@newsec.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Newsec
Newsec
Mannerheiminaukio 1 A, PL 52
00101 Helsinki

http://www.newsec.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Newsec

Newsecillä jatkossa kaksi toimistoa Helsingissä17.1.2023 11:23:12 EET | Tiedote

Helsingin Newsecillä on jatkossa kaksi osoitetta Helsingissä. Ensimmäinen muutto ydinkeskustassa osoitteeseen Mikonkatu 7 tehtiin tammikuussa 2023, kun Newsec otti käyttöönsä niin sanotun keskusta-HUB-tilan. Toimistoista suurempi, Sydäntila, tulee sijaitsemaan Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 3. Muutto Ruoholahden Roihuun toteutetaan touko-kesäkuussa 2023. Jatkossa Newsec palvelee yritysasiakkaita joustavasti kahdessa osoitteessa.

Newsecin kiinteistömarkkinakatsaus syksy 2022 – megadiilit värittivät aktiivista kiinteistösijoitusmarkkinaa27.9.2022 11:28:25 EEST | Tiedote

Kiinteistömarkkinoilla niin inflaatio- ja koronnostopaineet kuin sotakaan eivät vaikuttaneet vielä suuremmin kiinteistökaupankäyntiin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Kiinteistösijoitusten kokonaismäärä oli ensimmäiseltä puolelta vuodelta 4,3 miljardia euroa. Tämä on kaikkien aikojen korkein sijoitusvolyymi ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Vuoden 2022 toisella puoliskolla taloudellinen epävarmuus ja kasvaneet vieraan pääoman kustannukset ja saatavuus hidastavat investointiaktiivisuutta.

Newsecin pohjoismainen kiinteistömarkkinakatsaus: Kiinteistömarkkinat jatkuvat vilkkaina21.9.2022 10:30:26 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden kiinteistömarkkinoilla on vastassaan täysin erilaiset rahoitusmarkkinat, kuin viimeiseen 20 vuoteen: korot nousevat, inflaatio on korkea, tuottovaatimukset ja energiakustannukset kasvavat. Tästä huolimatta toimitilamarkkinoilla on edelleen vilkasta aktiivisuutta ja vuoden 2022 odotetaan olevan toiseksi vahvin transaktiovuosi tähän mennessä Pohjoismaissa. Samaan aikaan kestävä kehitys on saavuttanut pisteen, jossa se on ratkaiseva kiinteistöalan tulevaisuuden ja ilmaston kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme