Suomen Punainen Risti SPR

Kiire näkyy tapaturmatilastoissa – joulun alla kannattaa hellittää tahtia

Jaa

Kiire aiheuttaa leijonanosan kodeissa tapahtuvista tapaturmista. Myös työpaikoilla, vapaa-ajalla ja liikenteessä kiire vaikuttaa monen tapaturman taustapiruna. Valtakunnallista Tapaturmapäivää vietetään joulukuun 13. päivä perjantaina.

Loppuvuosi on monelle kiireistä aikaa. Kiire lisää sekä stressiä että alttiutta tapaturmille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen* mukaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmien taustalla on usein kiire, väsymys tai huolimattomuus.

Kiire on taustasyynä varsinkin kotitapaturmissa, joista reilusti yli puolet (62 prosenttia) johtui osin tai kokonaan kiireestä. Myös reilussa neljäsosassa liikuntatapaturmista ja noin 40 prosentissa muista vapaa-ajan tapaturmista aiheuttajana oli kiire.

Työpaikoilla tapahtuvista tapaturmista kiire oli mukana 43 prosentissa ja liikenneonnettomuuksissa kaikkiaan 36 prosentissa tapauksista.

”Kiireen vaikutusta tapaturmien synnylle ei voi vähätellä. Kiire heikentää keskittymiskykyä ja lisää riskinottoa riippumatta siitä, ollaanko kotona, töissä vai liikenteessä. Usein töissä koettu kiire ei myöskään jää työpaikalle, vaan kiireinen mieli kulkee mukana työpaikalta liikenteeseen ja kotiympäristöön – tai toisin päin”, toteaa THL:n erikoistutkija Persephone Doupi.

Kiire taustalla erityisesti monissa miesten tapaturmissa

Kiire vaanii usein erityisesti miehiä. THL:n tutkimuksen mukaan kiire oli mukana lähes puolessa 20–54 -vuotiaiden miesten töissä tapahtuneista tapaturmista. Samanikäisten naisten työtapaturmista reilu kolmannes johtui kiireestä.

Myös liikenteessä kiire vaikutti miehiin enemmän kuin naisiin. Miehillä kiire vaikutti kaikkiaan 43 prosentissa liikenneonnettomuuksista, kun naisilla vastaava luku oli 31 prosenttia.

Kiireen hallinta ehkäisee tapaturmia

Kiireestä johtuvia tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi riittävillä yöunilla sekä ennakoinnilla. Kun arjessa varaa tarpeeksi aikaa asioiden hoitamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen, ei kiirettä pääse syntymään.

”Töissä koettu kiire ja kireä työtahti ovat tuttuja asioita monelle. Joulukuun Tapaturmapäivänä haluammekin herätellä ihmisiä ja varsinkin miehiä huomaamaan kiireen vaikutuksia tapaturmien syntyyn sekä parantamaan heidän keinojaan hallita arjen kiirettä”, Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko toteaa.

Osallistu kampanjaan sosiaalisessa mediassa

Tapaturmapäivä etsii miehelle täydellistä aineetonta joululahjaa, joka vähentäisi kiirettä arjessa, työssä tai vapaa-ajalla. Lahjatoiveita ja -vinkkejä voi esittää 5.12. alkaen Tapaturmapäivän Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/tapaturmapaiva/.

Tapaturmapäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä niin kotona, töissä kuin liikenteessä. Ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä päivää vietetään jokaisena perjantaina 13. päivä. Tapaturmien ehkäisytyötä tehdään järjestöjen ja viranomaisten yhteistyönä.

Lisätietoja
Suunnittelija Saara Aakko, Suomen Punainen Risti, p. 040 480 6973,
saara.aakko@punainenristi.fi
Erikoistutkija Persephone Doupi, THL, p. 029 524 7383, persephone.doupi@thl.fi

tapaturmapäivä.fi

*Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017. Kansallisen uhritutkimuksen tuloksia. Kari Haikonen, Persephone Doupi, Emma Honkala, Martta October, Suvi Nipuli, Anne Lounamaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

https://www.julkari.fi/handle/10024/135809 

Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017 -otostutkimukseen otti osaa lähes 7000 yli 20-vuotiasta. Tutkimus sisältää tietoa eri tapaturmatyypeistä koti- ja vapaa-ajan tapaturmista työtapaturmiin.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korset öppnar en coronavårdcentral i Jemen21.9.2020 09:46:40 EESTTiedote

Internationella rödakorskommittén (ICRC), Finlands Röda Kors och Norges Röda Kors har den 20 september i samarbete med Röda Halvmånen i Jemen öppnat en coronavårdcentral som erbjuder avgiftsfri vård i staden Aden i Jemen. Med hjälp av centralen bereder man sig för en eventuell andra coronavåg i landet. I Jemen pågår världens allvarligaste humanitära kris och endast under hälften av landets hälsovårdstjänster är i funktion.

Punainen Risti avaa koronahoitokeskuksen Jemeniin 21.9.2020 09:46:39 EESTTiedote

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC), Suomen Punainen Risti ja Norjan Punainen Risti on avannut yhteistyössä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa maksutonta hoitoa tarjoavan koronahoitokeskuksen Jemeniin, Adenin kaupunkiin, 20. syyskuuta. Keskuksen avulla varaudutaan mahdolliseen toiseen korona-aaltoon maassa. Jemenissä on käynnissä maailman vakavin humanitaarinen kriisi ja vain alle puolet maan terveyspalveluista on toiminnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme