Kirja on edelleen kaikkialla

Jyväskyläläisten tutkijoiden toimittama Image and Narrative -lehden tuore kaksiosainen teemanumero “Ubique and Unique Book: The Presence and Potentials of the Codex” analysoi kirjan eri ulottuvuuksia.
2000-luvun alussa alettiin puhua tiedon valtatien sijaan ubiikista eli kaikkialle sulautuneesta digitaalisesta teknologiasta. Nuo määreet pätevät myös sitkeähenkiseen painettuun kirjaan, joka on ubiikki, monimuotoinen ja eri tavoin yhteyksissä muihin medioihin ja kulttuuriin.
Painettu kirja, jota tutkijat nimittävät koodeksiksi (codex), mahdollistaa esineenä toteutustapoja, jotka perustuvat nimenomaan sen materiaalisiin erityispiirteisiin. Tällaisia ovat grafiikan ja typografian eli painovärin ja kirjasinten alue, sidokseen, kokoon, paperiin liittyvät manipuloinnit, kuten haitarimaiset, koverretut, ylipyyhityt, koostetut, irrallisia objekteja sisältävät, rakennettavat, purettavat jne. niteet. Kirja voi olla myös ainutkertainen taideteos, taiteilijakirja. Tällaiset uniikit piirteet kuuluvat yhtä hyvin kirjaan kuin ne tututkin käyttötavat ja periaatteet, joita ei tarvitse edes ajatella voidakseen ”käyttää” kirjaa. Kirja voi myös kaapata ja sulauttaa itseensä erilaisia digitaalisen median muotoja ja toimintatapoja.
Teemanumeron kymmenen artikkelia avaavat esimerkiksi kirjaan painettujen sanojen ja kuvien samanaikaista visuaalisia, typografisia ja merkitystä kantavia ominaisuuksia sekä kirjan konseptin merkitystä kirjoittamiselle eri aikoina. Kirjoittajat analysoivat kirjoihin kertyvien tahrojen merkitystä ja analogisen kirjan roolia kirjallisuuden tulevaisuuden kuvittelussa. Käsittelyssä ovat myös tekstin merkitysten muutokset sen siirtyessä elektroniselta alustalta painettuun kirjaan, sekä elektronisen kirjallisuuden tapa muokata paitsi mitä siitä ajattelemme, myös miten sitä ajattelemme.
Artikkelit todentavat aiemman hypoteesin erilaisten mediamuotojen sitkeydestä: sen sijaan, että uudet formaatit syrjäyttäisivät vanhat, ne pikemminkin korostavat ja vahvistavat edeltäjiensä erityispiirteitä. Kirja voi näin toimia myös taustana, jota vasten erilaisia kulttuurin ja medioitumisen muutoksia voidaan tarkastella.
Julkaisutiedot
Teemanumero on luettavissa Open Access –julkaisuina:
Keskinen, Mikko; Piippo, Laura; Kilpiö, Juha-Pekka (2019). Image and Narrative, Vol. 20 (1). Special Issue: Ubique and Unique Book: The Presence and Potential of the Codex, Pt. 1. Image and Narrative. Leuven: Universite Catholique de Louvain 20 (1). http://www.imageandnarrative.be/index.php/imagenarrative/issue/view/123
Keskinen, Mikko; Piippo, Laura; Kilpiö, Juha-Pekka (2019). Image and Narrative, Vol. 20 (2). Special Issue: Ubique and Unique Book: The Presence and Potential of the Codex, Pt. 2. Image and Narrative. Universite Catholique de Louvain 20 (2). http://www.imageandnarrative.be/index.php/imagenarrative/issue/view/126
Yhteyshenkilöt
Professori Mikko Keskinen, Jyväskylän yliopisto, mikko.o.keskinen@jyu.fi
Tutkija Laura Piippo, Jyväskylän yliopisto, laura.h.piippo@jyu.fi, puh. 040 548 6444
Tutkija Juha-Pekka Kilpiö, Jyväskylän yliopisto, j-p.kilpiö@student.jyu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme