Jyväskylän yliopisto

Kirja on edelleen kaikkialla

Jaa

Säännöllisin väliajoin nousevista, kirjan kuolemaa povaavista tai manaavista ennusteista huolimatta painettu kirja voi hyvin. Painetun ja analogisen maailman lisäksi kirja elää sähköisessä ja digitaalisessa ympäristössä käyttötapoina, muotoina ja logiikkoina.

Kuva ja teos: Arja Karhumaa
Kuva ja teos: Arja Karhumaa

Jyväskyläläisten tutkijoiden toimittama Image and Narrative -lehden tuore kaksiosainen teemanumero “Ubique and Unique Book: The Presence and Potentials of the Codex” analysoi kirjan eri ulottuvuuksia.

2000-luvun alussa alettiin puhua tiedon valtatien sijaan ubiikista eli kaikkialle sulautuneesta digitaalisesta teknologiasta. Nuo määreet pätevät myös sitkeähenkiseen painettuun kirjaan, joka on ubiikki, monimuotoinen ja eri tavoin yhteyksissä muihin medioihin ja kulttuuriin.

Painettu kirja, jota tutkijat nimittävät koodeksiksi (codex), mahdollistaa esineenä toteutustapoja, jotka perustuvat nimenomaan sen materiaalisiin erityispiirteisiin. Tällaisia ovat grafiikan ja typografian eli painovärin ja kirjasinten alue, sidokseen, kokoon, paperiin liittyvät manipuloinnit, kuten haitarimaiset, koverretut, ylipyyhityt, koostetut, irrallisia objekteja sisältävät, rakennettavat, purettavat jne. niteet. Kirja voi olla myös ainutkertainen taideteos, taiteilijakirja. Tällaiset uniikit piirteet kuuluvat yhtä hyvin kirjaan kuin ne tututkin käyttötavat ja periaatteet, joita ei tarvitse edes ajatella voidakseen ”käyttää” kirjaa. Kirja voi myös kaapata ja sulauttaa itseensä erilaisia digitaalisen median muotoja ja toimintatapoja.

Teemanumeron kymmenen artikkelia avaavat esimerkiksi kirjaan painettujen sanojen ja kuvien samanaikaista visuaalisia, typografisia ja merkitystä kantavia ominaisuuksia sekä kirjan konseptin merkitystä kirjoittamiselle eri aikoina. Kirjoittajat analysoivat kirjoihin kertyvien tahrojen merkitystä ja analogisen kirjan roolia kirjallisuuden tulevaisuuden kuvittelussa. Käsittelyssä ovat myös tekstin merkitysten muutokset sen siirtyessä elektroniselta alustalta painettuun kirjaan, sekä elektronisen kirjallisuuden tapa muokata paitsi mitä siitä ajattelemme, myös miten sitä ajattelemme.

Artikkelit todentavat aiemman hypoteesin erilaisten mediamuotojen sitkeydestä: sen sijaan, että uudet formaatit syrjäyttäisivät vanhat, ne pikemminkin korostavat ja vahvistavat edeltäjiensä erityispiirteitä. Kirja voi näin toimia myös taustana, jota vasten erilaisia kulttuurin ja medioitumisen muutoksia voidaan tarkastella.

Julkaisutiedot

Teemanumero on luettavissa Open Access –julkaisuina:

Keskinen, Mikko; Piippo, Laura; Kilpiö, Juha-Pekka (2019). Image and Narrative, Vol. 20 (1). Special Issue: Ubique and Unique Book: The Presence and Potential of the Codex, Pt. 1. Image and Narrative. Leuven: Universite Catholique de Louvain 20 (1). http://www.imageandnarrative.be/index.php/imagenarrative/issue/view/123

Keskinen, Mikko; Piippo, Laura; Kilpiö, Juha-Pekka (2019). Image and Narrative, Vol. 20 (2). Special Issue: Ubique and Unique Book: The Presence and Potential of the Codex, Pt. 2. Image and Narrative. Universite Catholique de Louvain 20 (2). http://www.imageandnarrative.be/index.php/imagenarrative/issue/view/126

Yhteyshenkilöt

Professori Mikko Keskinen, Jyväskylän yliopisto, mikko.o.keskinen@jyu.fi

Tutkija Laura Piippo, Jyväskylän yliopisto, laura.h.piippo@jyu.fi, puh. 040 548 6444

Tutkija Juha-Pekka Kilpiö, Jyväskylän yliopisto, j-p.kilpiö@student.jyu.fi

Kuvat

Kuva ja teos: Arja Karhumaa
Kuva ja teos: Arja Karhumaa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kulttuuri kohentaa viihtyvyyttä lähiöarjessa – Huhtasuo ja Keltinmäki tutkimuskohteina29.6.2020 13:27:17 EESTTiedote

Jyväskylän yliopistossa käynnistyy tutkimushanke, joka selvittää kuinka kulttuuria voidaan käyttää kaupunkisuunnittelussa tukemaan lähiöiden positiivista kehitystä. Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan edistää lähiöalueiden elinvoimaisuutta. Dosentti Kaisu Kumpulaisen johtama tutkimushanke on saanut 410 000 euron rahoituksen hallituksen Lähiöohjelmasta 2020-2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme