Tammi

Kirjailijakomeetta Édouard Louisin voittokulku Suomessa jatkuu – Tammikuussa käännös romaanista Kuka tappoi isäni ja ensimmäinen romaanin sovitus suomalaisella näyttämöllä

Jaa

Ranskan puhutuimman nykykirjailijan Édouard Louisin kolmas suomennettu romaani Kuka tappoi isäni (alkuteos 2018) ilmestyy tammikuussa Lotta Toivasen suomentamana. Espoon Kaupunginteatteri esittää sen näyttämösovituksen 20.—21.1.2022.

Édouard Louisin kolmas romaani Kuka tappoi isäni ilmestyy tammikuussa.
Édouard Louisin kolmas romaani Kuka tappoi isäni ilmestyy tammikuussa.

Édouard Louis (s. 1992) antaa äänen Euroopan unohdetulle kansalle. Hänen ensimmäinen romaaninsa Ei enää Eddy on riipaiseva omaelämäkerrallinen kertomus koulukiusatusta pojasta taantuvalla teollisuuspaikkakunnalla. Toinen romaani Väkivallan historia kuvaa raiskausta uhrin näkökulmasta, mutta laajenee puheenvuoroksi yhteiskunnan rakenteellisesta väkivallasta. Kolmannessa romaanissaan Louis jatkaa omaelämäkerrallisten ja yhteiskunnallisten aiheiden yhdistämistä hätkähdyttävän koskettavalla tavalla. Kuka tappoi isäni on tarina pohjoisranskalaisesta isästä, joka raskaan teollisuustyön uuvuttamana on 50-vuotiaana fyysisessä ja henkisessä hajoamispisteessä. Tarina on yhtä lailla raivokas kannanotto poliittisia eliittejä vastaan kuin pojan rakkaudentunnustus isälleen.

Louisin romaaneihin perustuvia näyttämösovituksia on esitetty Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Amsterdamilaisen ITA-ensemblen vierailuesitys Wie heeft mijn vader vermoord (Who killed my father) Espoon Kaupunginteatterissa on ensimmäinen Suomessa nähtävä Louisin teokseen perustuva näyttämöteos.

Belgialainen merkittävä nykyohjaaja Ivo van Hove on sovittanut romaanin monologiksi palkitulle hollantilaiselle näyttelijälle Hans Kestingille. Innostuneen vastaanoton saaneen esityksen ensi-ilta oli kesäkuussa 2020 Hollannissa. Sittemmin se on kiertänyt Euroopassa useilla näyttämöillä.

Esitykset Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 21.1. klo 19 ja 22.1. klo 14.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:

Johanna Harkkila, Tammi
johanna.harkkila@tammi.fi
p. 041 4497274

Lisätiedot ja pressiliput:

Julia Pajunen, Espoon Kaupunginteatteri
julia.pajunen@espoonkaupunginteatteri.fi
p. 050 411 5936

Kuvat

Édouard Louisin kolmas romaani Kuka tappoi isäni ilmestyy tammikuussa.
Édouard Louisin kolmas romaani Kuka tappoi isäni ilmestyy tammikuussa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Tiedote: Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Varjot-trilogialle poikkeuksellinen vastaanotto – oikeudet myyty jo useisiin maihin24.11.2021 10:07:44 EET | Tiedote

Kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Pasi Pitkäsen lastenromaanisarja Varjot herättää kansainvälisesti poikkeuksellisen suurta kiinnostusta. Trilogia on myyty kustantajien välisen tarjouskilpailun tai korkean ennakkotarjouksen (pre-empt) jälkeen jo Saksaan, Hollantiin, Tanskaan, Venäjälle ja Viroon. Sarjan ensimmäinen osa Varjot 1. Helähdys julkaistiin Suomessa syyskuussa.

Tammen kevään 2022 kirjat on julkistettu16.11.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Tammen keväässä Mikko Leppilampi pohtii avoimesti valintojaan vaiherikkaassa elämässään, R. M. Rosenberg kuljettaa Hakoisten Anna -romaanissa lukijansa 1700-luvulle ja keskelle erästä rakkaustarinaa, maineikkaan National Geographicin kirjojen julkaiseminen Suomessa alkaa monipuolisilla lasten tieto- ja kaunokirjoilla, ja Keltaisessa kirjastossa ilmestyy huhtikuussa tuoreen kirjallisuuden nobelistin Abdulrazak Gurnahin romaani Loppuelämät.

Tammi alkaa kustantaa arvostettuja National Geographic -kirjoja Suomessa15.11.2021 11:00:00 EET | Tiedote

Tammi alkaa julkaista yhden maailman tunnetuimman brändin, National Geographicin, kirjoja. Vuodesta 1888 lähtien vaikuttaneen National Geographicin ydintehtävä on ollut maailman ja sen ilmiöiden tuntemuksen edistäminen sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tuleville sukupolville. Tätä työtä on tehty parhaiden asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Tammen kustannuslistalta julkaistavat kirjat on suunnattu kaikenikäisille tiedonhaluisille lukijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme