Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kirjanpainakuoriaisten valtaamia puita poistetaan Keskuspuistosta

Jaa

Helsingin kaupunki poistaa Keskuspuistosta 1.7. alkaen 20–25 kirjanpainajakuoriaisten valtaamaa kuusta. Pääosa puista on huonokuntoisia pystyssä olevia kuusia, ja muutamat ovat äskettäin myrskyssä kaatuneita puita.

Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.

Poistettavista puista seitsemän on Maunulan Männikkötien varrella ja yksi Keskuspuiston taipaleella lähellä Maunulan majaa. Hakuninmaalta poistetaan seitsemän puuta, Pakilan alueelta kolme puuta ja yksi yksittäinen puu Kivikosta.

Poistettavat puut merkitään oranssilla puiden leimausvärillä. Kirjanpainajia vilisevät rungot haketetaan nopeasti puiden poiston jälkeen.

Puiden poistot turvaavat vanhoja arvokkaita kuusikoita

Kirjanpainajien valtaamien puiden poistaminen on tärkeää Keskuspuiston vanhojen kuusikoiden turvaamiseksi. Pikaiset toimet ovat tarpeen, sillä vaarassa olevat kuusikot ovat luonto- ja maisema-arvoiltaan merkittäviä.

Nyt poistettavat 20–25 kuusta määritettiin vuoden 2021 kartoituksessa, johon osallistuivat kaupungin metsäasiantuntijat ja Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila.

– Poistettavien kuusien tyville oli kasautunut reilusti punaruskeaa purua ja rungoissa oli paljon pihkavuotoja, mikä kertoo kirjanpainajien iskeytyneen puuhun. Näimme myös kuoriaisia kaivamassa käytäviään nilaan, kertoo Helsingin kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio.  

Porauduttuaan puuhun urospuoliset kirjanpainajat houkuttelevat naaraita paikalle pariutumaan erittämällä houkutinainetta, feromonia. Sen vuoksi kirjanpainajien valtaamien puiden annetaan olla hetken aikaa maastossa niin sanottuina syöttipuina. Tavoitteena on saada mahdollisimman runsaasti kirjanpainajia iskeytymään poistettaviin puihin.

Puut tulee kuitenkin poistaa ennen kuin toukat kuoriutuvat heinäkuun puolivälin paikkeilla ja lähtevät valtaamaan uusia puita.

Kirjanpainaja kuivattaa ja tappaa kuusen

Kirjanpainajat ovat viime vuosina kuivattaneet isoja kuusia Keskuspuistossa. Mittavimmat tuhot ne ovat saaneet aikaan Paloheinän ja Maunulan alueilla. Paloheinässä on kuollut yli 200 isoa kuusta ja Maunulassakin yli 100. Luonnonvarakeskuksen vuonna 2020 tekemässä kartoituksessa kirjanpainaja varmistui puiden kuolinsyyksi.

Reittien varsilla olevia huonokuntoisia ja vaarallisia puita on jo poistettu. Tarkoitus on käydä alueet läpi uudestaan elokuussa ja kaataa vaaraa aiheuttavat puut sekä jättää ne mahdollisuuksien mukaan maapuiksi. Kauempana reiteistä olevat puut jätetään pystylahopuiksi.

Kirjanpainaja on alle puolen sentin mittainen, mustankiiltävä kaarnakuoriainen. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimmän kuusen rungolle. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiselle. Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.

Kirjanpainaja on tavanomainen kuusessa viihtyvä laji, joka kuuluu Suomen luontoon. Siitä tulee ongelma, jos populaatio pääsee kasvamaan liian suureksi. Keskuspuistossa suurin huoli onkin, että kirjanpainajien määrä kasvaa yhä ja sen myötä vanhoja kuusia menetetään jatkossa lisää.

Kartoitus ja tutkimukset jatkuvat

Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila jatkaa tutkimuksia neljällä alueella Keskuspuistossa. Hän hyödyntää pienoiskopteriin kiinnitettyjen RGB- ja multispektrikameroiden tuottamaa kuvallista dataa puiden kunnon selvittämisessä. Tavoitteena on muodostaa metsänhoidon tueksi karttoja, jotka visualisoivat puiden terveydentilan ja mahdollisten tuhojen etenemisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Vesa Koskikallio
metsävastaava
p. 040 673 1756
vesa.koskikallio@hel.fi

Oula Consulting ja Helsingin yliopisto
Samuli Junttila
MMT
p. 040 715 3477
samuli.junttila@helsinki.fi

Kuvat

Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Lataa
Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Kirjanpainajien kuivattamia kuusia Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme