Kirjanpainakuoriaisten valtaamia puita poistetaan Keskuspuistosta

Poistettavista puista seitsemän on Maunulan Männikkötien varrella ja yksi Keskuspuiston taipaleella lähellä Maunulan majaa. Hakuninmaalta poistetaan seitsemän puuta, Pakilan alueelta kolme puuta ja yksi yksittäinen puu Kivikosta.
Poistettavat puut merkitään oranssilla puiden leimausvärillä. Kirjanpainajia vilisevät rungot haketetaan nopeasti puiden poiston jälkeen.
Puiden poistot turvaavat vanhoja arvokkaita kuusikoita
Kirjanpainajien valtaamien puiden poistaminen on tärkeää Keskuspuiston vanhojen kuusikoiden turvaamiseksi. Pikaiset toimet ovat tarpeen, sillä vaarassa olevat kuusikot ovat luonto- ja maisema-arvoiltaan merkittäviä.
Nyt poistettavat 20–25 kuusta määritettiin vuoden 2021 kartoituksessa, johon osallistuivat kaupungin metsäasiantuntijat ja Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila.
– Poistettavien kuusien tyville oli kasautunut reilusti punaruskeaa purua ja rungoissa oli paljon pihkavuotoja, mikä kertoo kirjanpainajien iskeytyneen puuhun. Näimme myös kuoriaisia kaivamassa käytäviään nilaan, kertoo Helsingin kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio.
Porauduttuaan puuhun urospuoliset kirjanpainajat houkuttelevat naaraita paikalle pariutumaan erittämällä houkutinainetta, feromonia. Sen vuoksi kirjanpainajien valtaamien puiden annetaan olla hetken aikaa maastossa niin sanottuina syöttipuina. Tavoitteena on saada mahdollisimman runsaasti kirjanpainajia iskeytymään poistettaviin puihin.
Puut tulee kuitenkin poistaa ennen kuin toukat kuoriutuvat heinäkuun puolivälin paikkeilla ja lähtevät valtaamaan uusia puita.
Kirjanpainaja kuivattaa ja tappaa kuusen
Kirjanpainajat ovat viime vuosina kuivattaneet isoja kuusia Keskuspuistossa. Mittavimmat tuhot ne ovat saaneet aikaan Paloheinän ja Maunulan alueilla. Paloheinässä on kuollut yli 200 isoa kuusta ja Maunulassakin yli 100. Luonnonvarakeskuksen vuonna 2020 tekemässä kartoituksessa kirjanpainaja varmistui puiden kuolinsyyksi.
Reittien varsilla olevia huonokuntoisia ja vaarallisia puita on jo poistettu. Tarkoitus on käydä alueet läpi uudestaan elokuussa ja kaataa vaaraa aiheuttavat puut sekä jättää ne mahdollisuuksien mukaan maapuiksi. Kauempana reiteistä olevat puut jätetään pystylahopuiksi.
Kirjanpainaja on alle puolen sentin mittainen, mustankiiltävä kaarnakuoriainen. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimmän kuusen rungolle. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiselle. Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.
Kirjanpainaja on tavanomainen kuusessa viihtyvä laji, joka kuuluu Suomen luontoon. Siitä tulee ongelma, jos populaatio pääsee kasvamaan liian suureksi. Keskuspuistossa suurin huoli onkin, että kirjanpainajien määrä kasvaa yhä ja sen myötä vanhoja kuusia menetetään jatkossa lisää.
Kartoitus ja tutkimukset jatkuvat
Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila jatkaa tutkimuksia neljällä alueella Keskuspuistossa. Hän hyödyntää pienoiskopteriin kiinnitettyjen RGB- ja multispektrikameroiden tuottamaa kuvallista dataa puiden kunnon selvittämisessä. Tavoitteena on muodostaa metsänhoidon tueksi karttoja, jotka visualisoivat puiden terveydentilan ja mahdollisten tuhojen etenemisen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupunki
Vesa Koskikallio
metsävastaava
p. 040 673 1756
vesa.koskikallio@hel.fi
Oula Consulting ja Helsingin yliopisto
Samuli Junttila
MMT
p. 040 715 3477
samuli.junttila@helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kesä on rakentamisen aikaa – vinkkejä helsinkiläisille pientalotontin hankkeisiin2.7.2025 15:24:49 EEST | Tiedote
Kesä on hyvää aikaa toteuttaa pihan parannuksia ja pieniä rakennushaaveita. Helsinkiläisille on koottu projektin suunnittelun ja toteutuksen avuksi ajankohtaiset vinkit, ohjeet ja ohjevideo.
Planläggningsöversikten presenterar Helsingfors aktuella planer1.7.2025 15:48:38 EEST | Pressmeddelande
Allt fler har sitt hem i Helsingfors. Gamla och nya helsingforsare behöver bostäder, tjänster, rekreationsområden och fungerande transportförbindelser. I planläggningsöversikten presenteras den planering och de planläggningsprojekt som hänför sig till stadsmiljön och är aktuella år 2025.
Kaavoituskatsaus esittelee Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat1.7.2025 15:48:38 EEST | Tiedote
Helsinki on yhä useamman kotikaupunki. Vanhat ja uudet helsinkiläiset tarvitsevat koteja, palveluita, virkistysalueita ja toimivia liikenneyhteyksiä. Kaavoituskatsauksessa esitellään kaupunkiympäristöön liittyvästä suunnittelusta ja kaavahankkeista, jotka ovat ajankohtaisia vuonna 2025.
Suojateiden turvallisuutta parannetaan Eläintarhantiellä Kalliossa30.6.2025 09:36:23 EEST | Tiedote
Suojateiden turvallisuutta parannetaan kesän aikana kadun kavennuksilla, keskisaarekkeilla ja hidasteilla. Kaksi vähän käytettyä suojatietä poistetaan.
Hermanninrannan uuteen koulu- ja päiväkotirakennukseen tulee alueella kaivattu nuorisotila27.6.2025 16:33:44 EEST | Tiedote
Hermanninrannan ensimmäinen koulun, päiväkodin ja nuorisotilan rakennus sijoittuu Vanhan talvitien varteen. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2026 lopulla ja tilojen valmistua käyttöön vuoden 2029 syksyksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme