SitraSitra

Kirjastojen demokratiatyö jatkuu ja laajenee kokeilujen oppien vauhdittamana

Jaa

Aluehallintovirastot jatkavat kirjastojen demokratiatyön kehittämistä Sitran ja kokeilukirjastojen kehittämien mallien pohjalta. Eduskunnan myöntämä rahoitus kirjastojen demokratiatyön jatkokehittämiseen ja laajentamiseen tulee haettavaksi kaikille Suomen yleisille kirjastoille ylimääräisenä valtionavustuksena syksyllä 2021.

Kuvitus: Laura Toropainen ja Topias Dean / Sitra
Kuvitus: Laura Toropainen ja Topias Dean / Sitra

Sitran vuonna 2020 käynnistämän ja rahoittaman Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankekokonaisuuden työn tulokset ja niiden jatkokehittäminen siirtyvät kesäkuussa aluehallintoviraston kirjastotoimen haltuun. Aluehallintovirastot vastaavat syksyllä haettavaksi tulevan valtionavustuksen jakamisesta yleisten kirjastojen demokratiatyöhön.

Eduskunta päätti viime joulukuussa miljoonan euron määrärahasta kirjastojen demokratiatyön edistämiseen tälle vuodelle.

Vuosien 2020 ja 2021 aikana kirjastot eri puolilla Suomea ovat kehittäneet toimintamalleja, joiden avulla kirjastot voivat toimia osallistumisen, kohtaamisten ja turvallisen keskustelun alustoina. Kehitystyön avulla niin kunnallista, valtakunnallista kuin EU-tason päätöksentekoa on haluttu tuoda lähemmäs ihmisiä. Mukana kokeiluissa olivat Imatran, Inarin, Mäntyharjun, Oulun, Pietarsaaren ja Turun kirjastot. Kokeilujen tavoitteena on ollut tehdä kirjastoista suomalaisille tuttuja ja luontevia kansanvallan foorumeita.

”Kirjastoissa tehdyt kokeilut ja niissä kehitetyt kohtaamisen konseptit osoittivat käytännössä, että uudenlaisille osallistumisen ja keskustelun muodoille on tarvetta niin kansalaisten kuin päättäjienkin näkökulmasta. Kirjastoammattilaisille konseptit antavat uusia ideoita ja malleja toteuttaa kirjastojen lakisääteistä tehtävää aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian edistäjänä ”, sanoo hankkeesta Sitrassa vastannut hankekoordinaattori Nelli Auriola.

Kokeilujen opit ja kokemukset on koottu kesäkuussa 2021 julkistettuun käsikirjaan Miten kirjastoista tehdään kansanvallan foorumeita, joka on vapaasti kaikkien kirjastojen hyödynnettävissä.

Tavoitteena moninkertaistaa kirjastojen tekemän demokratiatyön määrä

Aluehallintovirastojen mukaan kirjastot edistävät jo nykyisellään kirjastolain mukaisesti aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Uusi avustusmuoto syventää jo tehtyä työtä sekä mahdollistaa uusien näkökulmien esiin tuomisen.

”Sitra on tuonut kirjastojen demokratiatyön edistämiseen uudenlaisen näkökulman, jota aluehallintovirasto pääsee avustuksilla levittämään. Lisäksi kirjastotoimi panostaa hakijoiden osaamisen kehittämiseen järjestämällä uudenlaisia kiihdyttämö-tilaisuuksia, koulutuksia sekä informaatio-ohjausta. Tavoitteena on moninkertaistaa demokratiaa edistävän toiminnan määrää kirjastoissa. Toivottavasti rahoitukselle saadaan pysyvyyttä tulevaisuudessa”, sanoo kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Launosen mukaan kirjastot ovat kaikille avoin ja neutraali tila ja Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankkeen puitteissa kehitetyt toimintamallit tulevat tukemaan turvallista vuoropuhelua eri tahojen kesken.

”Yksi aluehallintovirastojen kirjastotoimen keskeisistä tehtävistä on jakaa valtioavustuksia, ja avustuskäytäntöjä on kehitetty viime vuosien aikana. Tällä hakukierroksella testataan ensimmäistä kertaa kiihdyttämö-tilaisuuksia, joissa hakijat pääsevät yhdessä kehittämään ja jalostamaan avustushaun ideoita ” Launonen sanoo.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM) nähdään tärkeänä, että Sitran toteuttama hanke ja sen myötä kirjastoille saatu lisärahoitus tekevät kirjastojen demokratiatyöstä entistä monipuolisempaa ja kansalaisille entistä konkreettisempaa. Kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltonen OKM:stä sanoo, että kirjastot ja demokratiat elävät vapaudesta sanoa, ajatella ja ottaa kantaa.

”Kirjastoille on syksyllä tarjolla erillistä hankerahoitusta kirjastolain mukaisen
yhteiskunnallisen ja osallistavan tehtävän toteuttamiseen, mutta riippumatta hankerahoituksesta kirjastoille on jo nyt tarjolla hankkeessa testattuja uusia demokratiatyön toimintamalleja. Kannustankin kaikkia kirjastoja aktiivisesti kokeilemaan ja ottamaan käyttöön omaan toimintaympäristöönsä parhaiten sopivia työkaluja ja jalostamaan niitä tarpeen mukaan myös eteenpäin”, Aaltonen sanoo.

Kirjastoista Kansanvallan foorumeita -hanke oli osa Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on ollut tukea suomalaisen Kansanvallan rakenteiden ja toimintatapojen uudistamista. Kolmivuotinen Kansanvallan peruskorjaus -projekti päättyy kesäkuussa 2021. Lisätietoa ylimääräisen valtionavustuksen hakemisesta löydät aluehallintoviraston kirjastotoimen verkkosivuilta osoitteesta www.aviavustukset.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nelli Auriola, projektikoordinaattori, Sitra, nelli.auriola@sitra.fi, puh. 02 94618 382
Elina Eerola, asiantuntija, Sitra, elina.eerola@sitra.fi, puh. 0294 618 258
Virpi Launonen, ylitarkastaja, Aluehallintovirastojen kirjastotoimi, virpi.launonen@avi.fi, puh. 0295 016 845

Kuvat

Kuvitus: Laura Toropainen ja Topias Dean / Sitra
Kuvitus: Laura Toropainen ja Topias Dean / Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Mediakutsu 25.10. klo 9.30: Miten osaajat liikkuvat Suomessa? Mitkä alueet vetävät koulutettuja puoleensa?20.10.2021 15:46:46 EEST | Kutsu

Joka puolella Suomea on pulaa osaavista työntekijöistä. Sitran ja MDI:n kattava selvitys kertoo, mitkä alueet vetävät osaajia puoleensa, miten koulutettu väestö liikkuu alueiden välillä ja miten vastavalmistuneet sijoittuvat työmarkkinoille. Tarkastelemme lähemmin neljän alueen lähestymistapoja osaajapulaan. Lisäksi verkkotyökalusta voi hakea ja vertailla eri alueiden asukkaiden koulutustasoa ja muita elinvoiman tunnuslukuja.

Ny studie: För att nå Finlands klimatmål krävs betydligt mer ren elektricitet, vindkraft billigast för att täcka merparten av behovet28.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Enligt Sitras studie Enabling cost-efficient electrification in Finland krävs det att fossila bränslen ersätts med rent producerad elektricitet inom industri, trafik och uppvärmning för att Finlands klimatmål ska kunna nås på ett kostnadseffektivt sätt. Med hjälp av elektricitet kan övergången till utsläppsfrihet göras med den teknik som finns inom synhåll och utan en bestående ökning av användning av virke.

New study: Meeting Finland’s climate targets requires substantial increase in clean electricity – wind power would be the cheapest option to meet most of demand28.9.2021 02:00:00 EEST | Press release

Achieving Finland's climate goals in a cost-effective way requires replacing fossil fuels with clean electricity in industry, transport and heating, says Sitra’s study Enabling cost-efficient electrification in Finland. Electricity can make the transition to zero emissions possible with foreseeable technology and without a permanent increase in wood use.

Uusi selvitys: Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii tuntuvasti lisää puhdasta sähköä, pääosa tarpeesta halvinta kattaa tuulivoimalla28.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen kustannustehokkaasti edellyttää fossiilisten polttoaineiden korvaamista puhtaasti tuotetulla sähköllä teollisuudessa, liikenteessä ja lämmityksessä, kertoo Sitran julkaisema selvitys Enabling cost-efficient electrification in Finland. Sähkön avulla siirtymä päästöttömyyteen voidaan toteuttaa näköpiirissä olevalla teknologialla ja ilman puun käytön pysyvää kasvua.

Vad händer med demokratin när toppförfattarna har ett finger med i spelet?20.9.2021 11:19:30 EEST | Tiedote

När det kom till boken Tarinoita demokratian tulevaisuudesta (Historier om demokratins framtid) vässade de främsta inhemska författarna sina pennor. Det uppstod fascinerande, överraskande och till och med skrämmande texter om demokratins möjliga riktningar. Verket som utkommer i oktober har skapats i samarbete med tio finländska författare, förlagsaktiebolaget Teos och framtidshuset Sitra.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme